
Liturghia se săvârşeşte de către Duhul Sfânt în timpul nou. Intreaga Liturghie - de la început până la sfârşit - este epicleza, este chemarea Sfântului Duh Care transformă tot ce se săvârşeşte în ea, transformând fiecare lucrare sfântă a ei în ceea ce ea ne arată şi ne descoperă. Cu alte cuvinte, prin ceea ce arată Liturghia în timpul „lumii acesteia”, ea este simbol şi se exprima în simboluri. Insă „simbol” în sensul în care am vorbit la începutul acestei cărţi, unde am numit simbol realitatea ce nu poate fi exprimată, descoperită în categoriile „lumii acesteia”, adică prin simţuri, empiric, văzut. Simbolul este acea realitate pe care noi, în alt loc, am numit-o stare de taină, de mister, proprie întregii creaţii a lui Dumnezeu, dar pe care omul a încetat s-o perceapă şi s-o recunoască în „lumea aceasta” căzută.
De aceea, simbolul nu poate fi explicat şi definit. El se înfăptuieşte în propria realitate, „se actualizează” prin prefacerea sa în ceea ce arată, în ceea ce mărturiseşte, al cărui simbol este. Dar şi această prefacere rămâne nevăzută, căci se săvârşeşte numai prin credinţă. Astfel se săvârşeşte în chip nevăzut prefacerea pâinii şi a vinului în Sfântul Trup şi Sânge ale lui Hristos. Nu se produce nici o schimbare sesizabilă prin simţuri, pâinea rămâne pâine şi vinul rămâne vin. Căci dacă s-ar produce aceasta în mod „sesizabil”, atunci creştinismul ar fi un cult magic, iar nu religia credinţei, a nădejdii şi a iubirii.
Prin urmare, încercările de a explica prefacerea, de a o pune în formule şi cauze, sunt nu numai de prisos, dar sunt de-a dreptul păgubitoare, ca şi cum ar fi insuficiente credinţa şi trăirea iniţială a Bisericii, exprimate în cuvintele rugăciunii: „Incă cred că acesta este însuşi Preacurat Trupul Tău şi acesta este însuşi scump Sângele Tău...”
Cred, dar nu ştiu; căci în „lumea aceasta” nici o „ştiinţă”, nici o cunoaştere în afară de aceea care se descoperă prin credinţă nu poate explica ceea ce se săvârşeşte în timpul nou prin venirea Sfântului Duh, prin prefacerea vieţii într-o viaţă nouă a împărăţiei lui Dumnezeu, care este „în mijlocul nostru”.
Astfel, când spun că întreaga Liturghie este prefacere, am în vedere ceva foarte simplu, şi anume: că în Liturghie, fiecare parte a ei, fiecare lucrare sfântă, fiecare ritual se preface prin Duhul Sfânt în ceea ce este, fiecare fiind „simbol real”, în ceea ce descoperă. De exemplu, cinstirea repetată - în timpul Liturghiei - a Prestolului: cădirea, sărutarea, metaniile şi altele sunt o mărturisire a prezenţei noastre împrejurul Prestolului slavei lui Dumnezeu, a Sanctuarului ceresc. Tot aşa, „adunarea în Biserică” în Liturghie se preface în plinătatea Bisericii lui Hristos, iar intrarea cu Sfintele Daruri se preface în aducerea de către Biserică a jertfei mântuitoare „pentru toţi şi pentru toate”...
Prin urmare, în Liturghie totul e real, dar realitatea nu e a „lumii acesteia” şi nici în timpul ei văzut şi divizat, ci în adunarea timpului nou. Când, la începutul secolului al Xl-lea, au apărut încercări „raţionale” de a explica Euharistia, Berenger din Tours propune a deosebi în ea partea „mistică”, adică simbolică, de partea „reală”.
După învăţătura lui, Taina este mystice, non realiter. Condamnând această învăţătură, Soborul Lateran răspunde prin realiter.; non mystice, adică real, nu mistic, nu simbolic (anul 1059). Acesta este impasul în care ajunge inevitabil scolastica. Esenţa acestui impas e îndepărtarea treptată de înţelegerea şi de perceperea iniţială a timpului, iar prin aceasta, „pierderea” treptată a esenţei eshatologice a Bisericii şi a Tainelor. Incepând din secolul al XlII-lea, după cuvintele lui Louis Bouyer, „în Apus, Euharistia este îngropată sub formule şi explicări netradiţionale”. Iar în ceea ce priveşte Ortodoxia, chiar dacă ea nu a primit toate explicările şi formulele apusene, neavând învăţătura sa proprie despre Taine, a considerat ca „a sa” problematica apuseană, întrebările apusene care, la rândul lor, au influenţat exegeza şi definirile Euharistiei.
ALEXANDER SCHMEMANN
Fragment din cartea "EUHARISTIA. TAINA ÎMPĂRĂŢIEI", Editura Sophia
Cumpara cartea "EUHARISTIA. TAINA ÎMPĂRĂŢIEI"
-
Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite
Publicat in : Viata liturgica -
Sfanta Liturghie
Publicat in : Viata liturgica -
Sfanta Liturghie, cerul pe pamant
Publicat in : Religie -
Raportul dintre Misterul Cultic si Sfanta Liturghie
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.