Izvorul Parintelui Arsenie Boca

Izvorul Parintelui Arsenie Boca Mareste imaginea.

Izvorul Parintelui Arsenie Boca este unul dintre locurile de reculegere duhovniceasca din apropierea Manastirii Brancoveanu, Sambata de Sus. La acesta se ajunge pe o poteca ce ocoleste manastirea, prin fata cladirii numite "Academia Sambata de Sus", si apoi pe drumul forestier ce serpuieste pe la marginea padurii.

"Cine va bea din apa pe care Eu i-o voi da, nu va mai inseta in veci, caci se va face in el izvor de apa curgatoare, pentru viata vesnica" (Ioan 4, 4). Aceste cuvinte, sapate in piatra de langa izvor, intampina pe tot crestinul ce ajunge la izvorul parintelui Arsenie, aflat in padurea din spatele manastirii brancovenesti.

Izvorul Parintelui Arsenie Boca - Manastirea Brancoveanu

La izvor, linistea cuprinde toate. Lumea nu vorbeste foarte mult. Fiecare parca incearca sa simta si sa auda ceva din trecerea parintelui pe aici. Parintele Arsenie Boca, mare duhovnic, parinte purtator de mari daruri. Oare cine nu a auzit despre minunatele previziuni ale parintelui, despre minunile savarsite la mormantul sau, despre viata lui duhovniceasca ?!

Parintele a vietuit in Manastirea Brancoveanu intre anii 1940-1948. Tot in aceasta perioada s-a amenajat si locul numit "La izvor", cunoscut astazi sub numele de "Izvorul Parintelui Arsenie Boca". In vremea petrecerii parintelui Arsenie Boca la Sambata de Sus, lumea nu incapea in aceasta poiana din jurul izvorului. Veniti pentru spovedit, ori pentru vreun sfat, pentru a-l cunoaste, ori numai pentru a-l vedea, crestinii se adunau cu miile.

Izvorul Parintelui Arsenie Boca - Manastirea Brancoveanu

Parintele Arsenie Boca

Parintele Arsenie Boca s-a nascut in localitatea Vata de Sus, in judetul Hunedoara, la data de 29 septebrie 1910. Parintii acestuia au fost Iosif si Cristina Boca. In urma Botezului, el a primit numele de Zian. Urmeaza cursurile de la Liceul National Ortodox "Avram Iancu" din Brad. In anul 1929 se inscrie la Institutul Teologic din Sibiu, iar in anul 1939 termina Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, intrand mai apoi in obstea de la Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus.

Izvorul Parintelui Arsenie Boca - Manastirea Brancoveanu

In anul 1939, tanarul Zian petrece vreme de trei luni in Sfantul Munte Athos (martie-mai). In data de 3 mai 1940, tanarul frate Zian este tuns in monahism, el primind numele de Arsenie. Viata lui duhovniceasca va fi recunoscuta si de cei din jurul sau. Este hirotonit ierodiacon (3 mai 1940), apoi ieromonah (10 aprilie 1942), apoi duhovnic (10 mai 1942), iar in cele din urma protosinghel (15 august 1949).

La numai doi ani de la intrarea in monahism, in anul 1942, calugarul Arsenie este hitotonit preot si staret al Manastirii Brancoveanu. In anul urmator, el isi sapa o pestera in munte, numita astazi Chilia Parintelui Arsenie Boca, aflata la izvorul vaii Sambata.

Izvorul Parintelui Arsenie Boca - Manastirea Brancoveanu

In anul 1948, mitropolitul Nicolae Balan il aduce personal pe Parintele Arsenie Boca la Manastirea Prislop, unde il si aseaza staret. Parintele Arsenie Boca este staret al Manastirii Prislop intre anii 1948-1950. In aceasta manastire si-a avut parintele atelierul de pictura, intre anii 1969-1989.

Parintele Arsenie Boca adoarme in Domnul la data de 28 noiembrie 1989, in Sinaia, el fiind inmormantat in cimitirul Manastirii Prislop, in data de 4 decembrie. Mormantul Parintelui Arsenie Boca este loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi, precum si chilia sapata in stanca si izvorul de langa Manastirea Brancoveanu.

Teodor Danalache

Izvorul Parintelui Arsenie Boca - Manastirea Brancoveanu

Parintele Arsenie Boca

 

06 Iulie 2010

Vizualizari: 51451

Voteaza:

Izvorul Parintelui Arsenie Boca 5.00 / 5 din 3 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Dana Poienar Postat la 2012-01-30 23:08

    zilele astea am citit o carte despre minunile parintelui arsenie.auzisem despre el vobind alti credinciosi dar nu am avut curiozitatea de a cauta si citi despre sfintia sa. sincer acum ami doresc din suflet sa ajung la mormantul dansului. fie ca bunul dumnezeu sa ma ajute sa ajung si eu acolo.

  • Marioara MihelePostat la 2011-11-28 10:16

    Am avut fericita ocazie sa beau apa din acest izvor . Doamne ajuta ! tuturora sa treaca pe acolo .

  • Ana-Maria LupuPostat la 2010-07-08 18:56

    acum tin in brate sticla cu apa de la izvorul Parintelui Arsenie Boca,ce coincidenta.Am fost in Sambata,special pentru manastirea Brancoveanu la care a stat parintele Arsenie pentru un timp si am fost onorata sa beau din izvorul dumnealui.Doamne ajuta sa ajungem cu totii acolo,este un loc puternic incarcat de credinta si sfintenie.Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE