La manastirea Antim...

 La manastirea Antim... Mareste imaginea.

Cred ca era prin anii 1966-1967 si locuind in Bucuresti la 15 minute distanta de manastirea Antim, mama ma lua impreuna cu fratele meu (mai mic cu 2 ani decat mine, eu aveam 7-8 ani) si aproape in fiecare seara ne ducea la manastire. Atunci l-am cunoscut pe Parintele Sofian Boghiu.

Nu incerc sa-i fac o descriere pentru ca nu ma simt vrednic; dar cine nu-l cunoaste pe Parintele Sofian?!

De multe ori vecernia se oficia in Paraclisul manastirii si intr-o seara, abia invatasem sa citesc, Parintele Lucian, frate adevarat al Parintelui Sofian, m-a pus sa citesc rugaciunile incepatoare. Si am citit; "Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi de trei ori." A fost murmur in biserica si zambete intelegatoare pentru ca "de trei ori" era scris cu rosu, nu trebuia citit. era o explicatie.

Mai tarziu, eram cu fratele meu in cafas, unde Parintele Sofian cu mai multi coristi faceau repetitie. Intr-o pauza, cuviosul Parinte Sofian ne-a luat in brate pe genunchi si l-a intrebat pe fratele meu: "ce vrei sa te faci cand vei fi mare ?" "Cofetar" i-a raspuns cu mandrie. Carui copil de 5-6 ani nu-i plac prajiturile? "Dar tu Nicolae. ce vrei sa te faci?" "Ministru" i-am raspuns prompt si hotarat. Veselia a fost generala, si probabil s-au intrebat (cum m-am intrebat si eu mai tarziu) de unde oi fi avut ideea asta ?! Televizor nu aveam, nici nu avea multa lume pe vremea aceea, dar avand un difuzor, cine stie ce oi fi auzit la el de mi-a ramas in minte ca ministru n-ar fi tocmai rau sa fii.

Din ziua aceea, de cate ori ma miruia la sfarsitul Sfintelor Slujbe, Parintele Sofian imi spunea, dupa ce ii sarutam mana; "sa traiesti Nicolae. ministru sa te faci."

Au trecut anii si fiind elev la Seminarul Radu Voda din Bucuresti, Parintele Sofian picta biserica din curtea manastirii, realizand o capodopera, punand penelul pe fiecare centimetru patrat.

Intr-o dimineata coboram impreuna cu mai multi colegi pe alee, inspre poarta, si ne intalnim cu Parintele Sofian. Cine era Parintele Sofian? Era o mare personalitate. staret la Manastirea Antim. picta biserica seminarului. avea o oarecare varsta. il admiram toti din toata inima. Pe cand noi eram niste copii, nu cunosteam pe atunci suferintele prin care trecuse, nu auzisem de "Rugul aprins", nici nu aveam cum ! Si toti il salutam pe Parintele Sofian aproape in cor; "Saru`mana Preacuvioase." "Sa cresteti mari mai copii," si uitandu-se la noi da cu ochii de mine. si continua mirandu-se intentionat si exagerat; "Ooooo, sa traiti domnule ministru," imi spune zambind.

Va inchipuiti ce bine m-am simtit, cat am crescut in ochii colegilor mei care nu si-au ascuns mirarea si admiratia ca sunt cunoscut de Parintele Sofian si-mi mai spune si domnule ministru.

La un sfarsit de saptamana, nu mai tin minte ce sarbatoare era, Parintele Director Ionescu (noi elevii ii spuneam Taica) dadea bilete de voie la elevi sa plece acasa. Cred ca eram in anul II, ca nu indrazneam sa intru in cancelarie, intrau cei din anul IV sau V. Dar imi vine o idee. Merg in biserica la Parintele Sofian (era pe o schela, picta) si dandu-i un bilet scris l-am rugat sa intervina la Parintele Director pentru o invoire. "Mai Nicolae n-am facut niciodata asa ceva, dar. pentru un ministru. trebuie s-o fac !" A mers la Parintele Director si in cateva clipe a iesit cu biletul de voie aprobat. Mai tarziu am realizat ca poate nu ar fi trebuit sa-l pun in situatia respectiva dar pun totul pe seama varstei pe care o aveam.

Am fost hirotonit la Manastirea Antim de Preasfintitul Vasile Targovisteanu si am facut practica impreuna cu Parintele Sofian, cu Parintele Adrian Fageteanu, si Parintele Paisie Prelipceanu. Nu-mi vine sa cred ca Dumnezeu mi-a dat aceasta binecuvantare sa ma impartasesc din acelasi Potir cu mari duhovnici ai Bisericii noastre. Am citit de nenumarate ori moliftele Sfantului Vasile cel Mare si ale Sfantului Ioan Gura de Aur impreuna cu Parintele Sofian si Parintele Adrian.

Draga cititorule, poate te intrebi de ce am scris aceste cuvinte care sunt mai mult amintiri personale ? Pentru acelasi motiv pentru care Ion Creanga a scris "La cirese.
" Si pentru ca am vrut sa mai adaug o pagina in cartea vietii Parintelui Sofian Boghiu (atunci cand se va scrie) vrednic staret al Manastirii Antim din Bucuresti.

Preot Nicolae Trusca, Negoiesti

.

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
59 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

Pe aceeaşi temă

17 Februarie 2013

Vizualizari: 6452

Voteaza:

La manastirea Antim... 4.43 / 5 din 7 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Sergiu SuhareanuPostat la 2013-02-18 19:24

    Sarut dreapta,Parinte Apreciez in mod deosebit articolele dvoastra si dupa ce le citesc le postez pe Facebook sa citeasca si prieteni mei.Cuvintele sunt sarace sa-mi exprim admiratie pentru felul in care scrieti...din INIMA zic eu ca postati aceste frumoase intamplari... Cu stima si respect, Un simplu cititor!

  • vasile tanasePostat la 2013-02-18 14:37

    In viata noastra sunt anumite intamplari si legaturi pe care numai Bunul Dumnezeu in pronia Sa divina le stie, care ne marcheaza profund existenta si mai ales urcusul duhovnicesc anevoios, pe calea credintei, cu scopul final al desavarsirii. Astel ca intalnim simpli mireni care nu nimic comun cu ortodoxia, oameni credinciosi, preoti si monahi imbunatatiti care ne descopera frumusetile raiului prin fapte si cuvinte care pentru cei reci la inima sunt doar simple cuvinte sau fapte diverse insa, pentru noi cei care credem in lucrarea Lui Dumnezeu in lume, sunt adevarate boabe de margaritar, reusind sa ne marcheze profund pentru tot restul vietii .Asemenea intalniri care mi-au marcat profund viata, eu le-am avut si prin citirea scrierilor parintilor duhovnicesti, pentru ca pe marea majoritate nu i-am cunoscut personal .Suntem martori de multe ori la diverse evenimente insa abia atunci cand Duhul Sfant voieste ni fac cunoscute tainele ascunse, ochii nostri se deschid si bucuriile sunt pe masura revelatiei .

  • Vasa NastaPostat la 2013-02-18 12:25

    Va multumesc pentru continutul articolului, l-am citit cu deosebita smerenie ! Doamne ajuta-ne ! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE