
Sfântul Ioan Evanghelistul ne mărturiseşte că Hristos, ridicându-se de la masă, S-a incins cu un ştergar (Ioan 13, 4) şi a spălat picioarele ucenicilor. Când ajunge la Simon Petru, acesta se impotriveşte: "Nu-mi vei spăla picioarele in veac”. Hristos îi răspunde: "Dacă nu te voi spăla, nu ai parte de Mine” (Ioan 13, 8). În urma acestor cuvinte Petru exclamă: "Doamne, spală-mi nu numai picioarele, ci şi mâinile şi capul”, la care Mântuitorul spune: "Cel ce a făcut baie n-are nevoie să-i fie spălate decât picioarele, căci este curat tot. Şi voi sunteţi curaţi, însă nu toţi” (Ioan 13,10).
Ritualul spălării picioarelor este un îndemn la smerenie şi la meditarea faptului că nu suntem mai mari decât alţii, suntem egali, iar liantul care ne uneşte este dragostea, dar nu orice fel de iubire, ci dragostea lui Hristos, care nu pizmuieşte, nu ceartă, nu urăşte, nu aruncă cu vorbe urâte, nu invidiază, nu minte etc.
Ritualul semnifică faptul că omul trebuie să se golească pe sine de tot „balastru”, aşa cum Iisus Hristos s-a deşertat pe sine de toată slava şi de toată puterea Cerească, l-a părăsit pe Tatăl din Ceruri şi a venit pe pământ, pentru a-l ridica pe om la Cer. Aşa şi omul trebuie să devină asemenea unui copil, golit de toate părerile făcute despre sine şi despre tot ce ştia, sincer, plin de curaj, nădejde şi credinţă. Omul care îşi plânge păcatele în fiecare zi, care moare şi înviază zilnic, care ştie să se bucure de lucrurile cele mici şi fără importanţă, care se consideră sub toată zidirea lui Dumnezeu, unul ca acesta a ajuns la smerenia dumnezeiască, la maturitatea duhovnicească deplină.
Acest ritual al spălării picioarelor are şi un rol purificator, asemenea unui botez prin care Mântuitorul le iartă ucenicilor săi toate păcatele sau un fel de mărturisire în tăcere, pentru că urma să primească Trupul şi Sângele Domnului sub formă de pâine şi vin.
Nu în cele din urmă, ritualul arată că cea mai mare şi mai nobilă misiune de pe pământ este aceea de slujire a omului. Dacă oamenii ar înţelege acest mesaj şi l-ar pune în aplicare, lumea ar arăta altfel.
Ştefan Popa
-
Spalarea picioarelor in iconografie
Publicat in : Saptamana Patimilor -
Spalarea picioarelor
Publicat in : Patimile lui Hristos -
Spalarea picioarelor in Joia Mare
Publicat in : Saptamana Patimilor -
Prezicerea tradarii si demascarea tradatorului
Publicat in : Patimile lui Hristos -
Obiceiuri din Joia Mare
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.