Lycourgos Angelopoulos si Corul Bizantin Grec

Lycourgos Angelopoulos si Corul Bizantin Grec Mareste imaginea.

Lycourgos Angelopoulos s-a nascut in data de 21 septembrie 1941, in localitatea Pirgos, din Peloponez, si a trecut la cele vesnice in ziua de 18 mai 2014. El a fost unul dintre cei mai mari specialisti ai muzicii bizantine. Protopsalt al Bisericii Sfanta Irina din Atena, el a predat la Conservatorul National si a condus Corul Bizantin Grec.

Lycourgos Angelopoulos

Lycourgos Angelopoulos s-a nascut la data de 21 septembrie 1941 in Pirgos – Peloponez. In Pirgos, a cantat inca de mic la slujbele oficiate in catedrala unde unchiul sau detinea functia de protopsalt. In timpul anilor de liceu, canta frecvent la Vecernie, la Utrenie si la Sfanta Liturghie. Il insotea in mod regulat pe tatal sau in pelerinaj la manastiri si, de asemenea, gasea o mare placere in a frecveta biblioteca.

Lycourgos Angelopoulos           Lycourgos Angelopoulos

Nascut intr-o familie de crestin ortodocsi practicanti, Biserica a devenit foarte repede pentru el un loc familiar, ca o a doua casa. „Imi amintesc, cu mare bucurie ziua in care Inaltpreasfintitul Ilie, Mitropolit de Pirgos, in anii 1955-1956, m-a facut citet. Cu alte cuvinte, de acum puteam sa citesc „Apostolul”, carte in care sunt consemnate Epistolele si Faptele Apostolilor, la fiecare Sfanta Liturghie ”

Dupa acesti ani de scoala a sosit vremea studiilor universitare. Lycourgos Anghelopoulos a plecat la Atena si s-a inscris la Facultatea de Drept. A devenit avocat, dar n-a profesat decat pentru putin timp. In acelasi timp, din ce in ce mai mult interesat de muzica bizantina, a activat in cadrul corului Mitropoliei Atenei. La catedrala a cantat in corul din strana stanga condus de Evanghelos Tzelas.

A studiat muzica bizantina la Scoala Nationala de Muzica, ca ucenic al marelui muzicolog Simon Karas. Despre aceasta perioada  Lycourgos isi aminteste: ” Ma duceam de patru ori pe saptamana la toate orele pe care acesta le tinea. Lectiile se intindeau de la orele 18:00 pana la 23:30.  Lucram cu un instrument traditional, oud (lauta) de exemplu , si fiecare curs se termina cu un dans popular”.

Corul Bizantin Grec

Din anul 1977 este protopsalt al bisericii Sfanta Irina, si profesor de Muzica Bizantina la Conservatorul Nikos Skalkotas si Conservatorul Philippos Nakas din Atena. De asemenea a infiintat si un cor de copii pe care il conduce.

A primit titlul de Arhonte-Protopsalt din partea Patriarhiei Ecumenice in anul 1994,  cel mai inalt titlu al unui psalt in Biserica Ortodoxa. A colaborat cu multe posturi de radio din Atena pe programe dedicate muzicii bizantine. Este membru al echipei de cercetare a lui Marcel Peres, care studiaza vechile cantari apusene si relatia acestora cu muzica bizantina. 

Corul Bizantin Grec, infiintat in anul 1977 de catre Lycourgos Angelopoulos, interpreteaza muzica traditionala bizantina, asa cum s-a pastrat, sub forma orala sau scrisa. Corul cauta sa pastreze traditia autentica a Bizantului, neatinsa de influenta Europei Apusene.

In timpul a peste 30 de ani de activitate, Corul Bizantin Grec a luat parte la peste 1000 de concerte, la sfinte liturgii si alte evenimente. In 1990, Corul a inceput imprimarea si publicarea lucrarilor Marelui Maistor, Sfantul Ioan Cucuzel, proiect ce a putut fi realizat cu sprijinul Fundatiei "Alexandros Onnasis” care a finantat doua burse pentru doi membri ai corului, Konstantinos Angelidis si Giorgos Konstantinou.

A participat in cadrul festivalurilor din Atena si Epidavros si a sustinut concerte an de an intre 1989 si 1991 la teatrul antic grecesc din Epidavros. In 1991, Corul avea sa concerteze pentru prima data in Palatul Muzicii din Atena in 1991, avand numeroase reprezentatii din 1995 pana astazi. In cadrul expozitiei „Maretia Bizantului”, Corul Bizantin Grec avea sa sustina 3 concerte la metropolitan Museum of Art din New York, in 1997. In ianuarie 1998, a participat la evenimentul intitulat „Grecia in Britania” cu un concert dat in Queen Elizabeth Hall din Londra. In mai 2001, la initiativa profesorului Alexander Lingas, Corul a cantat in premiera absoluta slujba antica Canto Vespers la Orford (transcrise si refacute de Alexander Lingas si Ioannis Arvanitis). In august 2001, pentru a V-a oara consecutiv, Corul avea sa dea concertul oficial in cadrul Congresului de Studii Bizantine din Paris impreuna cu Ansamblul Organum.

Inca din 1993, Corul Bizantin Grec a inregistrat 9 CD-uri in Franta si Grecia, peste 30 de casete si cartile Ioan Cucuzel-opere selectate, Teoria si practica Muzicii Bisericesti, de Giorgos Konstantinou, Antologia de Petru Efesiu si Importanta cercetarilor si predarii lui Simon Karas cu privire la indicarea si transcrierea lucrarii semnelor de expresie de Lycourgos Angelopoulos.

Lycourgos Angelopoulos a trecut la cele vesnice in ziua de 18 mai 2014.


Asculta si:

21 Octombrie 2009

Vizualizari: 2518

Voteaza:

Lycourgos Angelopoulos si Corul Bizantin Grec 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE