Moastele Sfantului Apostol Pavel, la Bucuresti

Moastele Sfantului Apostol Pavel, la Bucuresti Mareste imaginea.


Moastele Sfantului Apostol Pavel, la Bucuresti

 

Inaltpreasfintitul Panteleimon de Veria, Nausa si Kampania a sosit ieri, 23 octombrie, pe Aeroportul International "Henri Coanda" cu racla cinstitelor moaste ale Sfantului Apostol Pavel. Incepand de ieri, credinciosii au venit sa cinsteasca moastele Sfantului Apostol Pavel. Sfintele moaste au fost depuse in baldachinul special amenajat in curtea Catedralei patriarhale, alaturi de moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Aici vor ramane, pentru a fi venerate, pana in seara zilei de 28 octombrie.

 

Moastele Sfantului Apostol Pavel s-au aflat pentru prima data in tara noastra la Iasi, in anul 2005, la sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

 Delegatia care a insotit racla cu sfintele odoare la Catedrala Mitropolitana din Iasi a fost condusa de Inaltpreasfintitul Panteleimon de Veria, Nausa si Kampania.

 

Mentionam ca Biserica serbeaza anul acesta 2.000 de ani de la nasterea Apostolului Pavel.

 

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscopul Constantinopolului si Patriarh Ecumenic a proclamat anul 2008 ca an jubiliar al Sfantului Apostol Pavel si a organizat recent la Constantinopol (9-11 octombrie 2008) Sinaxa Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe si un simpozion international consacrat Sfantului Apostol Pavel, afirmand comuniunea Bisericilor Ortodoxe surori in bucuria comuniunii Sfintilor lui Hristos.

 

Sfantul Apostol Pavel

 

Inainte de convertire

 

Saul (numele purtat de Pavel inainte de convertire), s-a nascut in orasul Tars, capitala pro­vinciei Cilicia. Potrivit cercetatorilor, Tarsul era un centru de invatamant important, unde viitorul apostol a avut posibilitatea sa se familiarizeze cu diferitele sisteme filosofice si religioase ale vremii. Ajunge de foarte tanar la Ierusalim, spre a se instrui in Legea Mozaica la scoala marelui invatat rabin Gamaliel.

Pe langa cultura elenista, Saul avea din familie dreptul de cetatean roman. Ambele calitati au avut mare importanta in activitatea lui misionara.     

                                

Saul nu l-a cunoscut direct pe Iisus Hristos. In timpul activitatii publice a Mantuitorului, Saul era rabin in Tars. Auzind de marea miscare produsa de predica Apostolilor, a venit la Ierusalim unde a devenit un temut persecutor al crestinilor. Este martor ocular al martirizarii Sfantului Stefan, pazind hainele celor care il loveau cu pietre.

 

Convertirea

 

Cu scrisori de imputernicire de la marele preot catre comunitatea iudaica din Damasc si cu o garda data de sinedriu, Saul porneste spre importantul oras sirian, asezat la vreo 200 km spre nord-est de Ierusalim. Pe acest drum de persecutor, aproape de Da­masc, are loc convertirea lui la crestinism, prin aparitia, ziua, in amiaza mare, intr-o lumina stralucitoare, a lui Iisus Hristos (Fapte IX si XX). Astfel, din prigonitorul Saul, a devenit Apostolul Pavel al lui Hristos. Este dus in Damasc, unde va primi botezul de la preotul Anania. El intra astfel in cadrul comunitatii crestine si incepe indata lucrul sau de "vas ales", de Apostol "chemat", marturisind in sinagoga pe Hristos "ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu" (Fapte IX, 20).

 

Prima calatorie misionara a Sfantului Pavel (45-48)

 

Dupa primirea botezului la Damasc si retragerea sa in Arabia, ajunge la Ierusalim, unde a fost introdus in cercul Apostolilor de Barnaba, crestin-iudeu, originar din insula Cipru. Amenintat la Ierusalim de iudeii elenisti, s-a retras la Cezareea, apoi la Tars, de unde a fost chemat la Antiohia de Bar­naba pentru misiune intre neamuri. Dupa ce merg impreuna la Ieru­salim cu o colecta, se reintorc la Antiohia si intreprind prima calatorie misionara, intre anii 45-48, luand cu ei si pe Ioan Marcu (Fapte XIII-XIV).

 

Sinodul de la Ierusalim din anul 50

 

In cadrul comu­nitatii din Antiohia apare disputa despre valabilitatea Legii mozaice sau dis­puta despre respectarea ceremoniilor iudaice in Biserica.

 

In cadrul sinodului au hotarat, in numele Sfantului Duh, sa nu se impuna crestinilor dintre neamuri "jugul" Legii mozaice, ci ei sa se fereasca "de cele jertfite idolilor, de sange, de animalele sugrumate si de desfranare" (Fapte XV, 29). Primirea si observarea Legii iudaice nu era deci obligatorie pentru crestinii dintre pagani.

 

A doua calatorie misionara (51-54)

 

Sfantul Apostol Pavel merge impreuna cu Sila in cea de-a doua calatorie misionara. In cetatea culturii elene, Pavel a tinut o cuvantare inaintea Areopagului. Laudand cucernicia atenienilor fata de zei, Sfantul Pavel le spune: "strabatand cetatea voastra si privind locurile, voastre de inchinare, am aflat si un altar pe care s-a scris : Dumnezeului celui necunoscut. Deci Cel pe care voi, necunoscandu-L, il cinstiti, pe Acela il ves­tesc voua" (Fapte XVII, 23). In urma cuvantarii sale din Areopag, Pavel a convertit la crestinism un numar de greci, intre care se aflau Dionisie Areopagitul, dupa traditie, primul episcop al Atenei, o femeie cu numele Damaris si altii impreuna cu ei (Fapte XVII, 34).

 

Mai indelungata si mai rodnica a fost activitatea Sfantului Apostol Pavel la Corint, unde a lucrat intens cu sotii iudeo-crestini Aquila si Priscilla, timp de un an si jumatate, pe care i-a intalnit aici in anul 52. La Corint, a convertit pe Crispus, mai marele sinagogii, si multi altii dintre greci.  Din Corint, a scris Apostolul Pavel primele sale epistole, pe cele doua catre Tesaloniceni.

 

A treia calatorie misionara (54-58)

 

Sfantul Pavel a intreprins a treia calatorie misionara, intre anii 54-58. El a vizitat mai intii comunitatile crestine infiintate in Galatia si Frigia si s-a oprit apoi la Efes pentru doi ani si jumatate. Pavel ajunge in Macedonia, iar de aici in Iliria, cum spune in Epistola catre Romani XV, 19, iar din Iliria la Corint, de unde a scris Epistola catre Romani. Trecind din nou prin Macedonia, ocolind Efesul, s-a oprit la Milet. De la Milet, a plecat pe mare la Cezareea Palestinei, si de aici a ajuns la Ierusalim in anul 58; aducnd cu sine colecta facuta pentru saracii din Ierusalim in Grecia si Macedonia. Este tinut in inchisoare doi ani, intre 58 si 60, de procuratorul Felix. Pavel se apara inaintea noului procurator Festus si a regelui Irod Agripa II, facand apel la judecata imparatului de la Roma, in calitatea sa de cetatean roman (Fapte XXI, 17, 22, 26).

 

La Roma,  are parte de o inchisoare usoara intr-o casa, sub paza unui soldat roman. Avea libertatea de a primi la sine pe oricine si astfel a putut propovadui si intari cresti­nismul timp de doi ani (61-63), in capitala Imperiului.

 

Din Epistolele scrise de la Roma, precum si din alte stiri, rezulta ca Apostolul neamurilor a fost lasat liber, dupa anul 63, si a intreprins noi calatorii misionare in rasarit, in Creta, Milet, Grecia, Epir, unde a consolidat comunitatile infiintate. Imprejurarile sfarsitului sunt neclare si necunoscute. Se crede ca Apostolul s-a dus din nou la Roma, unde a suferit a doua inchisoare, din care nu a mai scapat. E sigur ca a murit la Roma, ca martir, sub Nero, probabil in anul 67, dupa traditia crestina in aceeasi zi cu Sfantul Apostol Petru, 29 iunie, care a ramas pana astazi ziua sarbatoririi lor in fiecare an.

Cele 14 Epistole incluse in canonul Noului Testament sunt, in ordine cronologica, urmatoarele: Epistola intai catre Tesaloniceni (Corint, in anul 52); Epistola a doua catre Tesaloniceni (Corint, 52); Epistola catre Galateni (Efes, 54); Epistola intai catre Corinteni (Efes, 56); Epistola a doua catre Corinteni (Macedonia, 57); Epistola catre Romani (Corint, 58); Epistola catre Efeseni (Roma, 62-63); Epistola catre Filipeni (Roma, 62-63); Epistola catre Coloseni (Roma, 62-63); Epistola catre Filimon (Roma, 62-63); Epistola catre Evrei (Roma, 63); Epistola intai catre Timotei (Macedonia, 63); Epistola catre Tit (Macedonia, 65); Epistola a doua catre Timotei (Roma, 66), considerata ca fiind "testamentul spiritual" al Sf. Apostol Pavel.

 

A.C.

.

31 Octombrie 2008

Vizualizari: 5081

Voteaza:

Moastele Sfantului Apostol Pavel, la Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE