Modelele din viata noastra

Modelele din viata noastra

Omul se împlinește spiritual pe măsură ce urmează calea virtuților duhovnicești. Pentru că implică efort și renunțare la sine și la plăcerile trupești, această cale e un urcuș pe care mulți îl recuză sau îl înlocuiesc cu itinerarii mai puțin anevoioase sau mai comode.

Modelul de viață pe care societatea actuală îl inoculează, în mod special, tinerilor, ca unic și infailibil, are la bază o „fericire” imediată, condiționată și garantată prin mijloace materiale, de aici efemeritatea acestei „fericiri” și tristețea care îi urmează.

Omul nu poate fi fericit trăind în păcat, în comoditate sau indiferență. Omul nu se împlinește prin lucruri sau prin oameni, ci prin împreună-lucrare cu Dumnezeu, pentru simplul fapt că sensul arătat al vieții este să devenim „dumnezei după har”: „Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este” (Mt. 5, 48).

Fericirea vine din interior, din acest tainic „fiat”, rostit și asumat în totalitate de Sfânta Fecioară Maria, care ne deschide întreaga ființă pentru a-L primi pe Iisus Hristos înlăuntrul nostru.

Dumnezeu ne-a creat pentru Sine. Suntem și ne mișcăm în și prin El. De aceea, împlinirea ca persoane implică comuniune. Iar comuniunea are la temelie iubirea.
Maica Domnului nu este un simplu model la care ne raportăm din exterior și pe care încercăm să-l imităm în mod superficial. Ea este mijlocitoarea noastră către Dumnezeu și grabnic ajutătoare în vreme de necazuri.

Ce contrast izbitor între măreția vieții ei și viața noastră mondenă! Pe de o parte smerenia și ascultarea Maicii Domnului față de Dumnezeu, de cealaltă parte aroganța, infatuarea, neascultarea și răzvrătirea unei lumi rebele și emancipate, dornică de afirmare de sine, prin sine și pentru sine, în spiritul unei democrații ce cultivă egoismul și libertinismul, ca falsă libertate și afirmare a personalității.

O lume pentru care Iisus Hristos, Maica Domnului și sfinții sunt personaje aparținând unei istorii trecute, în fond desuete și neinteresante, care nu mai încântă aproape pe nimeni și de care oamenii își amintesc doar atunci când au probleme de rezolvat.

Pentru că lumea de azi își are idolii ei, prin care păcatele și patimile ne înrobesc și ne îndepărtează tot mai mult de sensul vieții. Nu e atât plafonarea la nivelul unor raționamente convenabile și de multe ori mincinoase, ci, înainte de toate, „orbirea” interioară care ne împiedică să vedem Adevărul.

Trăim într-o confuzie totală, alimentată permanent prin multiple surse de informare, care mai mult dezorientează și suprasaturează, un întreg „rețetar” cu formule și soluții miraculoase, ce garantează reușita sigură și facilă în viață.

Dumnezeu ne îndeamnă, în mod simplu și clar, să fim desăvârșiți prin renunțarea la păcate și prin despătimire, care implică lupta duhovnicească, în timp ce societatea ne îmbie permanent la distracție, relaxare și gândire pozitivă.

Într-o logică nepărtinitoare și aparent paradoxală, problema împlinirii omului poate fi pusă și invers. De fapt, așa-zisa lume modernă este perimată, pentru că nemaifiind în comuniune cu Dumnezeu, nu mai este contemporană cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu Sfânta Fecioară Maria și cu toți sfinții. Și deși se afirmă că trăim într-o epocă a progresului tehnologic, în plan spiritual omenirea se degradează tot mai mult și chiar involuează.

Adică ne îndepărtăm tot mai mult de împărtășirea de Dumnezeu și din acest motiv sărăcim și murim încet-încet sufletește.

Realitatea în care trăim vorbește de la sine. Fiecare om e liber să aleagă calea pe care dorește s-o urmeze. Iar libertatea e darul lui Dumnezeu. Cel puțin să avem milă de noi: să nu ne mai chinuim singuri, și unii pe alții, prin gânduri, vorbe și fapte rele!

Ne place ori nu, altă cale spre împlinire nu există, decât Calea pe care ne-a arătat-o Iisus Hristos și pe care au umblat toți sfinții, a smereniei și a iubirii jertfelnice.

Alegerea sfinților, ca model de viață, presupune însă o credință lucrătoare. Dar dacă nu ascultăm și nu primim în inimă Cuvântul lui Dumnezeu și nu stăruim în rugăciune, cum să credem?

Și dacă nu cunoaștem Adevărul, cum vrem să alegem calea cea dreaptă? Și dacă nu facem pași pe cale, cum vrem să înțelegem și să vedem dincolo de sentimentalisme, de raționamente „placide” sau de interese meschine?

Si dacă avem pretenția că știm și iubim, atunci de ce nu ne străduim să devenim mai buni și să facem bine și aproapelui nostru? Întrebări retorice de bună seamă!

De ceva vreme trăim un paradox: suntem asaltați, de pretutindeni, de cuvinte folositoare, de sfaturi duhovnicești etc., și totuși foarte puțini mai pun cuvintele mântuitoare în lucrare.

Întelegerea și bucuria vin în măsura în care înaintăm pe calea curățirii inimii și a unirii tainice cu Dumnezeu.

Se pare însă că pentru lumea în care trăim, mai ispititoare și de nelepădat sunt „roșcovele” pe care aceste vremuri amăgitoare ni le oferă la tot pasul, ca surogate de viață împlinită.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

16 Mai 2018

Vizualizari: 1034

Voteaza:

Modelele din viata noastra 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact