Monah invizibil

Monah invizibil

In timpul unei vizite la mănăstire, foarte tinerii veri ai maicii Tecla au fost invitaţi să facă o plimbare în jurul lăcaşului, iar maica Tecla i-a însoţit. La întoarcere, îndreptându-se spre casa de oaspeţi, pe când se apropiau de fântâna din mijlocul curţii interioare, unul dintre ei a exclamat deodată:

- Uite, acolo, un părinte!

- Unde? a întrebat maica Tecla.

- Acolo, lângă fântână, a răspuns copilul.

- Bine, duceţi-vă şi cereţi-i binecuvântarea! i-a îndemnat maica Tecla.

Copiii au ajuns la fântână, iar băieţelul a înaintat şi s-a aplecat, înclinându-şi capul şi sărutând ceva ce numai el vedea, în aer. Maica Tecla i-a condus la casa de oaspeţi şi i-a întrebat:

- Cum arăta părintele ? Ce culoare avea părul lui ? gân-dindu-se că poate văzuseră un sfânt.

Apoi a început să le arate diferite icoane şi fotografii ale unor sfinţi şi părinţi bisericeşti binecunoscuţi. La un moment dat, copiii au văzut pe perete o fotografie înrămată din care-i privea părintele duhovnic al mănăstirii şi au rostit într-un glas:

- Uite-l, el e! Pe el l-am văzut!

Şi Maica Paraskevi a mărturisit odată că a avut o experienţă similară. Una dintre maici care avea grijă de ea a întrebat-o întâmplător dacă o mâhnea faptul că-l vedeau pe părintele duhovnic mult mai rar decât înainte. Cu zece ani în urmă, el plecase din mănăstirea de obşte în care vieţuise în Sfântul Munte şi se retrăsese ca pustnic. Drept urmare, vizitele lui la mănăstire se răriseră şi maicile îl vedeau doar din când în când. Răspunsul maicii Paraskevi a surprins-o pe maică: „Eu îl văd în fiecare zi. Vine la biserică în fiecare zi, se roagă pentru noi în sfântul altar şi ne pomeneşte pe toate în timpul Sfintei Liturghii."

O credincioasă din Atena care ne devenise foarte apropiată, mie şi soţului meu, ne-a istorisit o întâmplare. Se hotărâse odată, în miez de noapte, să meargă cu trenul până-n satul în care se afla mănăstirea şi să rămână acolo câteva zile, alături de măicuţe; ne-a spus că în jurul orei 1:30 a.m. îi venise ideea asta, să se ducă la mănăstire în pelerinaj a doua zi, dis-de-dimineaţă. A adormit şi s-a trezit la 5:00 a.m., plină de bucurie la gândul de a-şi vizita mănăstirea preferată. A luat un taxi şi a plecat spre gară.

- Nu călătorisem singură decât o dată, dar de data asta simţeam că nu sunt singură, parcă mai era cineva cu mine si-mi dădea o stare bună acea prezenţă. Am fost foarte bine dispusă tot drumul! Călătorea cineva împreună cu mine, nu eram singură!

Ajunsă la mănăstire, s-a bucurat de zilele de pelerinaj, aşa cum se bucura întotdeauna când se afla acolo. După câteva zile s-a întors la Atena tot cu trenul, iar de la gară, cu taxiul până acasă.

Imediat ce-am pus cheia în uşă, am simţit că plecase cineva de lângă mine; eram din nou singură. In seara aceea, i-am telefonat părintelui meu duhovnic şi-am zis aşa: „Părinte, o să râdeţi de mine dacă o să vă spun gândul meu!"

In timp ce ne povestea toate acestea, s-a înroşit la faţă şi a început să chicotească pe fond nervos, probabil aşa cum i se întâmplase în timp ce vorbea la telefon cu părintele ei duhovnic.

- O să credeţi că nu mai sunt întreagă la minte, am adăugat, dar părintele mi-a răspuns, râzând:

- Spune-mi totuşi!

- Deşi am plecat singură la mănăstire, am simţit că mai era cineva cu mine. Am călătorit împreună cu cineva. A fost cineva cu mine tot timpul. Numai adineauri a plecat de lângă mine. Când am pus cheia în uşă, să intru în casă, am simţit că sunt din nou singură.

- Aşa este, copila mea, ai călătorit împreună cu părintele ocrotitor al mănăstirii.

- Cum aşa, părinte? am întrebat eu.
- A mers cu tine la mănăstire, mi-a explicat el, şi când te-ai întors acasă, a plecat de lângă tine.

Neîndoindu-se de spusele părintelui ei duhovnic, care era şi el un părinte deosebit de îndrăgit, cunoştinţa noastră s-a smerit foarte, dându-şi seama că, într-adevăr, un pustnic de statura duhovnicească a părintelui ocrotitor al mănăstirii a însoţit-o nevăzut în călătorie tocmai pe ea.

După aceea a fost stânjenită de mărturisirea ei, fiindcă nu voia să ne dea impresia că se simţea vrednică de o asemenea experienţă - deşi pentru noi era clar că nu se trufea în nici un fel. Am asigurat-o amândoi, soţul meu şi cu mine, că acel episod era o dovadă a înălţimii duhovniceşti a părintelui ocrotitor al mănăstirii şi n-avea nici o legătură cu ea. (Sigur că trăirea ei demonstra cât se poate de clar nivelul ei înalt de spiritualitate, dar i-am spus aşa ca s-o ferim de păcatul trufiei, căci trufia distruge sufletul omului.)

Cu un alt prilej, când părintele duhovnic al obştii a venit să le viziteze pe măicuţe - făcându-se văzut de toată lumea, de data asta! - ele şi-au lăsat deoparte treburile obişnuite, ca să se spovedească şi să-l asculte vorbindu-le despre Dumnezeu în cuvinte pline de har. Pregăteau masa în fiecare zi, dar lăsau vasele nespălate pentru a-i asculta îndrumările despre viaţa duhovnicească. Zi de zi, câte trei mese în fiecare zi, s-au adunat grămezi de vase, în timp ce maicile sorbeau cuvintele părintelui lor, se mărturiseau pe rând, apoi iar îl ascultau graindu-le despre cele sfinte.

Cei câţiva vizitatori mireni, care veniseră şi ei să-l asculte pe părinte vorbind, au văzut stivele de vase nespălate adunate în bucătărie, şi-au dat seama ce muncă le aştepta pe măicuţe, aşa că, într-o noapte, când una dintre vizitatoare s-a trezit din somn şi a văzut lumina aprinsă în bucătărie, a trezit-o pe prietena ei şi i-a spus:

- Pun pariu că maicile spală vasele în toiul nopţii. Hai să mergem şi noi la bucătărie, să le ajutăm!
Au ieşit din cameră şi-au mers de-a lungul coridorului care leagă camerele de oaspeţi de bucătărie. Pe măsură ce se apropiau, se auzea apa curgând şi clinchet de farfurii -dar când au vrut să intre în bucătărie, uşa era încuiată. Au ieşit în curtea interioară şi s-au dus la cealaltă uşă care dădea spre bucătărie, dar şi aceea era încuiată.

- Lasă, renunţăm, asta e situaţia! a spus una dintre ele. S-au întors amândouă la camerele lor şi s-au culcat. A doua zi dimineaţă, toate vasele erau spălate, şterse şi puse la locul lor. Maicile erau la fel de mirate ca şi vizitatorii. Nu ele spălaseră maldărul de vase şi nici nu ştiau cine le spălase! Să fi fost oare un mic ajutor trimis de la Cel de Sus, pentru rugăciunile părintelui lor?

Constantina Palmer

Mireasma sfinteniei. Povestiri dintr-o manastire de maici, Editura Sophia

Cumpara cartea "Mireasma sfinteniei. Povestiri dintr-o manastire de maici"


 

Pe aceeaşi temă

08 Mai 2015

Vizualizari: 1087

Voteaza:

Monah invizibil 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact