Mucenita Teodosia - calea catre sfintenie

Mucenita Teodosia - calea catre sfintenie Mareste imaginea.

* Omul credincios nu este singur niciodată. Îl are în suflet pe Dumnezeu - far călăuzitor pe drumul vieții și dincolo de hotarele ei. El îl ajută să vadă unde nu poate pătrunde lumina ochilor și să simtă amprenta spirituală pe suflet. - Maria Filipoiu

„Credința adevărată crede incredibilul, vede invizibilul și poate imposibilul.
Faptele din credință întăresc credința. Credința produce fapte." - Lev Tolstoi

Prăznuită în 29 mai, Sfânta Muceniță Teodosia (din Tir, Fenicia), a fost judecată martirizată pe când nu avea nici 18 ani, pentru că îi încuraja pe cei închiși din pricina că nu se închinau la idoli, suferind multe chinuri: schingiuită, aruncată în mare și omorâtă cu sabia.

Propovăduind dreapta credință, Sfânta Muceniță Teodosia mergea la cei închiși din pricina închinătorilor la idoli și îi încuraja în dreapta credință. Prinsă de ostași, a fost răpită și dusă la ighemonul Urban pentru judecată. Schingiuindu-i trupul cu unghii de fier, până când i se vedeau oasele, Sfânta Teodosia a răbdat tot chinul de parcă nici nu ar fi simțit durerile.

Atunci ighemonul a poruncit să fie aruncată în mare, dar a fost adusă de îngeri pe țărm. A fost dusă din nou la judecată și dată ca hrană fiarelor, însă acestea nu i-au făcut niciun rău. Văzând că chinurile aplicate nu au omorât-o, Urban a poruncit să i se taie capul și îndată, un porumbel a ieșit din gura ei și a zburat spre cer. Așa s-a arătat apoi părinților ei în slavă, pentru a-i convinge că toate cele suferite și de care ar fi vrut să o păzească nu au fost în zadar.

Despre prigonirea Sfintei Teodosia a istorisit martorul ocular Evsevie - episcopul Cezareei Palestinei:

„Întinzându-se asupra noastră până la cinci ani prigoana de la păgânii închinători la idoli, în două zile ale lunii aprilie, chiar la praznicul Învierii Domnului, în cetatea Cezareea Palestinei o fecioară credincioasă și cinstită de neam din Tir, care nu avea încă optsprezece ani, s-a apropiat de cei care erau închiși în temniță, legați pentru Hristos, și le spunea cu îndrăzneală despre împărăția lui Dumnezeu.

Ea le-a urat de bine, rugându-i s-o pomenească înaintea Domnului când vor sta înaintea Lui, după sfârșitul nevoinței lor cei mucenicești. Văzând ostașii pe fecioară că vorbește cu cei legați pentru Hristos, au răpit-o, ca și cum făcuse un mare rău, și au adus-o la ighemonul Urban spre cercetare. Ighemonul, fiind plin de mânie și de sălbăticie cumplită de fiară, a supus-o la cumplite chinuri, strujindu-i până la oase coastele și sânii cu unghii de fier; dar ea, fiind cu fața luminoasă, pe toate le răbda curajoasă. Atunci, a poruncit s-o înece în adâncul mării”.

În povestirea romanilor se mai adaugă: „Teodosia, această sfântă muceniță a lui Hristos, după înecarea sa în mare, a fost scoasă vie de îngeri din adânc la uscat și umbla purtând în mâini piatra care fusese legată de grumazul ei. Apoi, prinzând-o din nou și aducând-o la judecată, muncitorul a dat-o spre mâncarea fiarelor, dar n-a fost vătămată de ele. După aceea a poruncit s-o taie cu sabia, dar când i-a tăiat capul, s-a văzut un porumbel care strălucea mai intens decât aurul, zburând din gura ei spre cer. La sosirea nopții, sfânta muceniță s-a arătat părinților săi în mijlocul sfintelor fecioare, îmbrăcată cu o haină mai albă decât zăpada, care avea o cruce de aur în mâini și purta o cunună pe cap, zicând:

- Iată cât de mare este slava și darul Hristosului meu de care ați vrut să mă lipsiți!”.

Părinții Teodosiei, văzând în fiica lor dorința de nevoință mucenicească, îi interziceau faptele ce o chemai la sfințenie, dar ea ascunzându-se de dânșii, alerga la cei pedepsiți pentru Hristos, spre propovăduire creștinească.

Pentru nevoința prin care i s-a dedicat credinței lui Hristos, luând cu sine cununa mărturisirii în anul 308, la frageda vârstă, înainte de a împlini 18 ani, să-i cinstim jertfa prin rugăciune.

Rugăciune pentru Sf. Muceniță Teodosia

Sfântă Muceniță Teodosia, te rog să-mi vindeci cugetul cu darul tău cel de Dumnezeu dăruit şi sufletul meu împovărat de patimi tămăduiește-l!

Cu smerenie te-ai îmbogăţit de dumnezeiască numire - muceniță purtătoare de chinuri - căci te-ai făcut darul lui Dumnezeu, îndârjundu-ne pe noi cu evlavie și credință, să te cinstim!

Ceea ce prin jertfă ai câștigat viaţă în Împărăția Domnului, biruind vrăjmaşul Bisericii lui Hristos, să te bucuri cu oștile îngerești, acoperind pe cei ce săvârşesc pomenirea ta, bucură-te!

Muceniță pe Calea Domnului, călăuzită de Sfântul Duh, ai ruşinat pe vrăjmașul cel ce se luptă cu neamul omenesc, pătimind și acceptând sabia credinței, ai ucis pe cel cu nume de fiară și te-ai mutat la cer, bucurându-te, Sfântă Teodosia!

Te rugăm să fii mijlocitoare către Dumnezeu, cerând pururea multă milă pentru cei ce se roagă și te cinstesc la sfânta și veșnica ta pomenire!

Amin!

Maria Filipoiu - poet, eseist, exeget, jurnalist UZPR

 

Despre autor

Maria Filipoiu Poet Maria Filipoiu

Colaborator
149 articole postate
Publica din 13 Octombrie 2014

Pe aceeaşi temă

04 Iunie 2023

Vizualizari: 176

Voteaza:

Mucenita Teodosia - calea catre sfintenie 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE