O lacrima printre lacrimi

O lacrima printre lacrimi

Fiecare din noi a simtit cel putin o data-n viata bucuria nasterii si tristetea mortii. Cu totii am fost coplesiti in aceeasi masura de amandoua, fara a putea face ceva pentru a scapa de durerea mortii.

Cuvintele-s sarace in a exprima sentimentele atat de bogate-n lacrimi.



Astazi este inmormantat unul dintre prietenii la care am tinut cel mai mult. Mi-e greu sa descriu tristetea, inima mi se sfasie fara a avea puterea sa accept aceasta realitate. Este unul dintre momentele in care-mi vine sa urlu de durere, sa-mi las lacrimile sa se roage impreuna cu suspinurile inimii.

Intotdeauna am simtit ca despartirea este cel mai greu moment intr-o relatie. Acum o traiesc, si parca sunt incapabil sa continui. Frica deznadejdii imi da tarcoale, imi amorteste dorinta de a da viata sfaturilor tale.

Of, Doamne! Daca eu sufar asa, cat de mare este suferinta parintilor si a fratelui? Noi l-am cunoscut si l-am iubit dupa ce l-ati incredintat slujirii Maicii Domnului. Ce pot spune Doamne, mamei? Ce pot spune Doamne, tatei? Dar fratelui?

Neputinta de a face ceva ca sa alin durerea lor ma slabeste si mai mult. Parca sunt cazut intr-o prapastie in care ma afund din ce in ce mai rau, intunericul ma inconjoara.

Singurul lucru care mai este viu si licareste tremurand ramane: "Doamne mantuieste sufletul robului tau si mangaie durerea inimii noastre", ecoul rugaciunii ce se aude in singuratatea despartirii.

Of, Doamne! Parca nici lacrima nu poate umple golul absentei, buzele nu gasesc puterea sa sopteasca rugaciunea. Singurul lucru ce alina totusi sfasierea inimii si zbuciumul sufletesc, este rugaciunea ce izvoraste din iubirea avuta pentru tine, prietene drag.

Of, Doamne! Asculta rugaciunile noastre, accepta lacrimile varsate ca picaturi ce pot spala haina sufletului lui; si din bucuria lui ca este alaturi de Tine slujind la Altarul Ceresc ne impartaseste si noua. Singura mangaiere-mi ramane rugaciunea. Domnul tace, dar simt cum plange cu noi. Imi vine mereu in minte imaginea Lui stand in fata mormantului lui Lazar lacrimand…Doamne Iisuse Hristoase, Tu n-ai plans numai pentru el, ci pentru noi toti; iarta-ma ca eu acum plang numai pentru prietenul meu!

Sufletul mi-e impartit in doua stari total opuse, aparent fara nici o legatura intre ele: pe de o parte bucuria ca este in sanul lui Avraam, iar pe cealalta parte tristetea golului lasat in urma lui. Cand ma las prada tristetii, sunt coplesit de durere; cand rugaciunea-si face cuib in inima mea, sunt bucuros ca este cu Tine- Mirele nostru.

Credintei noastre nu i se potriveste durerea mortii, ci cuvantul "χαρμολύπη" (harmolipi) din limba greaca care inseamna "bucuria tristetii"! Si totusi adevarat! Exista aceasta bucurie a tristetii…Acum am inteles taina Invierii, acum constientizez salutul Mantuitorului catre Mironosite: "Bucurati-va!". Si oricat de mare iti va fi durerea, in fata bucuriei ca s-a mantuit cel pe care l-ai pierdut, nimeni nu poate ramane indiferent. Cred ca cel mai important este sa ajungi la destinatie - Raiul Ceresc -, nu cum ai calatorit.

Doamne suntem slabi in credinta si neputinciosi in a face fata pierderii. Fa, Doamne, ca lacrimile noastre sa se transforme in ofranda bineplacuta Tie si sa-l insoteasca pe fratele nostru in vesnicie. Iarta-mi Doamne stangacia cuvantului.

Sterge Doamne pacatele tineretii lui, iar pe noi "ne izbaveste de cel viclean". Pune in inimile noastre rugaciunea neincetata, puterea iertarii si bucuria Iubirii…
"Mama draga, nu mai plange. Nu te gandi ca l-a inghitit pamantul pe fiul tau, ci priveste cum l-a imbratisat Cerul". (scria Sf. Vasile cel Mare unei mame indurate). Durerea-i pamanteasca, dar bucuria-i cereasca!

Of, Parinte! ACUM tu traiesti, iar noi murim! Tu ne-ai iertat, dar noi si-acum iti gresim! Tu te bucuri, noi suferim! Nerabdarea de a te reintalni pune stapanire pe mine…
Ca orice lucru pamantesc, si despartirea-i trecatoare.

As vrea sa te rog multiubite Parinte, sa nu ne uiti cand vei canta impreuna cu ingerii. Acum ca te-ai intalnit cu Mirele Ceresc pe care atat de mult L-ai iubit, acum cand dorinta ti-a fost implinita, nu ne uita! ci te roaga sa purtam cu bucurie in sufletele noastre amintirea pasilor tai pe acest pamant.
Vesnica ta pomenire, Parinte multiubit!

(Parintelui Arhid. Arsenie de la Sf. Man.
Crasna)

Arhim. Siluan Visan

 

.

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

01 August 2012

Vizualizari: 4462

Voteaza:

O lacrima printre lacrimi 5.00 / 5 din 2 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • Ivana CristescuPostat la 2012-08-26 16:09

    Dumnezeu sa-l odihneasca,dimpreuna cu Sfintii Sai!

  • roxana batariucPostat la 2012-08-01 19:37

    Bogdaproste pentru ca ati pus in cuvinte ceea ce multi dintre noi simtim cu privire la parintele, dar ne adunam mai greu...azi l-am purtat la groapa cu lacrmi,multe lacrmi...dar nadajduim ca Domnul le va sterge de pe fata noastra in Ziua Invierii...chipul bland si luminat al parintelui mi-a confirmat inca o data ca nu moartea este sfarsitul...Doamne odihneste cu dreptii pe blandul parinte Arsenie!

  • costel popescu Postat la 2012-08-01 10:12

    Dumnezeu sa-l odihneasca. Un om semerit, grabnic in a ajuta orice om si cu o voce minunata.

  • Ioan Silviu MermezePostat la 2012-08-01 09:45

    Dumnezeu sa-l odihneasca, parintele Arsenie o sa ne lipseasca tuturor carora l-am cunoscut pentru ca intradevar a fost un om minunat si un om al biserici

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact