Omul trupesc si omul duhovnicesc

Omul trupesc si omul duhovnicesc

Mai știm cu adevărat cine suntem? Sau ideologiile vremurilor, necunoașterea și indiferența, uitarea de sine, pervertirea naturii noastre prin păcate și patimi, ne-au schimbat mintea și inima?

Ne mai interesează răspunsurile la întrebări de genul acesta, sau viața a fost redusă la o luptă „oarbă” pentru supraviețuire și pentru întâietate pe toate planurile?

Pentru cei care mai au înlăuntru „neliniștea” cea bună a căutării, Sfinții Părinţi spun că omul este „după chipul lui Dumnezeu”. De la „după chip”, omul trebuie să ajungă la „după asemănare”, adică la îndumnezeire, prin lucrarea lui Dumnezeu şi prin efort personal, ca împreună-lucrare cu Dumnezeu (ÎPS Ierotheos Vlachos).

Sfântul Irineu vorbește despre „avântul” din interiorul omului, care sporește dorința de a ajunge de la „după chip” la „după asemănare”: „Trebuia ca omul întâi să se nască, născându-se să crească, crescând, să se maturizeze, maturizându-se, să se înmulţească, înmulţindu-se, să se întărească, întărindu-se, să se proslăvească, iar proslăvindu-se, să-L vadă pe Stăpânul său. Pentru că Dumnezeu este Singurul vrednic de văzut, iar vederea lui Dumnezeu este pricinuitoare a nestricăciunii”.

Omul, creat „după chipul şi după asemănarea lui Dumnezeu” (Facerea 1, 26), are suflare de viaţă, care l-a făcut „sufletesc”, dar are şi duh făcător de viaţă, care l-a făcut „duhovnicesc”.

Ce înseamnă a fi „trupesc” ori „duhovnicesc”? Cel care are „cuget trupesc” face ceea ce voiește trupul, în schimb cel ce are „cuget duhovnicesc” se străduiește să împlinească voia duhului.

Sfântul Tihon de Zadonsk spunea că omul care ascultă de trup şi cugetă cele ale trupului este numit „om trupesc”; iar cine urmează duhului şi îşi supune trupul duhului este numit „om duhovnicesc”.

Cugetul trupesc înseamnă „mândrie, îngâmfare, iubire de plăceri, neînfrânare, desfrâu, necurăţie, iubire de argint, hoţie, cârtire, vorbire de rău, vrăjmăşie, certuri, ţinere de minte a răului, răzbunare şi celelalte, care se opun legii lui Dumnezeu”.

De cealaltă parte, cugetul duhovnicesc înseamnă „smerenie, înfrânare, curăţie, feciorie, răbdare, pace, blândeţe, neţinere de minte a răului şi celelalte, pe care le voieşte legea lui Dumnezeu”.

Omul trupesc are toată mintea şi intenţiile sale îndreptate numai spre dobândirea celor vremelnice. El îşi exercită profesia doar pentru câştigul trecător, iar dacă face ceva vrednic de laudă, o face pentru slavă deşartă și pentru a primi răsplata în veacul acesta.

Omul duhovnicesc tinde întotdeauna spre cele veşnice și se osteneşte spre slava lui Dumnezeu şi pentru folosul aproapelui. El aşteaptă răsplata pentru virtute de la Dumnezeu în veacul viitor și toată intenţia şi-o îndreaptă spre slava lui Dumnezeu, în nădejdea vieţii veşnice.

Omul trupesc se mândreşte înaintea tuturor, se pune deasupra tuturor şi pe toţi îi dispreţuieşte. El nu suferă să fie dispreţuit, huleşte pe cel ce îl huleşte, mustră pe cel ce îl mustră, cleveteşte pe cel ce îl cleveteşte şi urăşte pe cel ce îl urăşte.

Omul duhovnicesc se smereşte înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor, primeşte ocara cu toată inima, rabdă când este prigonit, binecuvântează pe cel ce îl blestemă şi face bine celui ce îl urăşte.

Omul trupesc nu îl iubeşte nici pe cel apropiat al său, ţine minte răul şi caută să se răzbune chiar şi pentru cea mai mică jignire. El se poartă cu viclenie şi este linguşitor faţă de oricine; fură şi răpeşte avutul altuia, și mereu urmează înclinaţiilor şi poftelor lui necurate.

În schimb, omul duhovnicesc nici pe vrăjmaşi nu îi lipseşte de dragostea sa, se roagă pentru ei, trăiește în pace chiar și cu cei ce urăsc pacea, este sincer cu toți, şi din ceea ce este al său dă și celor nevoiaşi.

Omul trupesc este neîmpăcat cu sine, totdeauna îşi foloseşte raţiunea pentru câştigul său ori pentru nimicirea aproapelui. Din acest motiv, omul trupesc face mult rău societății, în vreme ce omul duhovnicesc depune toată strădania pentru zidirea sufletească a fraţilor săi și este folositor tuturor.

Omul trupesc socoteşte orice păcat a fi nimic. El îşi pune nădejdea în onoruri, în bogăţie, în puterea sa şi în protectorii săi, temându-se cel mai mult să nu piardă averile și poziția socială.

Omul duhovnicesc fuge, ca de şarpe, de orice păcat, chiar şi de cel mai mic, și îşi pune în fiece clipă nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu şi în Pronia cea milostivă a Ziditorului său.

Omul trupesc nu voieşte să se despartă de această lume trecătoare, iar cel duhovnicesc cu bucurie doreşte să se dezlege de „legăturile trupului”.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

16 Iulie 2020

Vizualizari: 1890

Voteaza:

Omul trupesc si omul duhovnicesc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact