Pacatele sunt acelea care desfigureaza fiinta umana

Pacatele sunt acelea care desfigureaza fiinta umana Mareste imaginea.

L.C.: Intr-un cuvânt de învăţătură, după slujba Sfântului Maslu, în catedrala din Sfântul Gheorghe, Inaltpreasfinţia Voastră aţi vorbit despre faptul cum Hristos, Fiul lui Dumnezeu, „a venit în lume ca sa-l restaureze pe om”. Vă rog, Inaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop, să explicaţi această afirmaţie.

Ips, loan: Binecuvântat şi mărit să fie Dumnezeu, că în seara aceea, la Sfântul Gheorghe, a găsit de bine să treacă să mângâie inimile celor întristaţi la aceasta Vitezdă, care este biserica! Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a venit în lume ca să-l restaureze pe om. Cuvântul poate este puţin pretenţios. Folosirea verbului „a restaura”, în general, se referă la clădiri, la biserici, ia monumente, care, de-a lungul timpului, se şubrezesc fizic. Tot aşa s-a şubrezit şi trupul, şi fiinţa omenească, care n-a fost bătută numai de istorie, de ploi şi de vânturi, cum sunt bătute clădirile, ci omul este bătut de păcate. Păcatele sunt acelea care desfigurează fiinţa umană. Dacă omul n-ar fi căzut în păcat, atât de luminoasă ar fi rămas faţa lumii, încât în cea mai întunecoasă noapte de pe planetă, el s-ar fi deplasat într-o parte sau în alta fără să aibă nevoie de o candelă, de o lumânare... Vă daţi seama cum ar străluci pământul dacă faţa mea n-ar fi pătată de păcate? Imaginaţi-va şapte miliarde de feţe pline de lumină care sunt acum pe planeta! Ar putea Dumnezeu să stingă soarele şi ar rămâne pământul în veşnica lumină a luminilor lui Dumnezeu. Priviţi la faţa mea! Cât de lovită a fost de păcate!

L.C.: Imi amintesc, Inaltpreasfinţite Părinte, că aţi comparat faţa omului cu o icoană. Aţi făcut chiar referiri la icoanele din patrimoniul Muzeului Spiritualităţii Româneşti aflat in subsolul catedralei din Sfântul Gheorghe.

Ips. loan: Faţa mea este ea o icoană. Feţele creştinilor sunt câ icoanele pe care le-aţi văzut în muzeu) de sub catedrala din Sfântul Gheorghe, nişte icoane vechi din secolele al XVII-Iea-al XVIII-lea, peste care s-a aşternut oboseala timpului. Mulţi ani au trecut peste ele, încât, din timp în timp, tichie, sa Ie dam la un restaurator care să le redea adevărata lumina. De aceea a venit Hristos, să spele obrazul nostru, ca să strălucească din nou. Veţi vedea cu toţi câtă lumină este în împărăţia lui Dumnezeii, in Rai, din faţa cea adevărată a omului. Ce este omul ? Este chipul Iui Dumnezeu, în toate bisericile noastre avem chipul lui Dumnezeu. Uitaţi-va la chipul lui Hristos din Iconostas! Uitaţi-va cât este dc luminos! Locul meu nu este în întuneric. Locul icoanei mele, că şi eu sunt o icoană ca un chip al lui Dumnezeu, nu este în întuneric. Şi tu eşti o icoană. Aşa cum un sculptor ia o bucată de lemn şi începe uşor-uşor sa contureze un profil de sfânt pe ea, aşa a luat Dumnezeu, dintru începuturi, o bucată, un bulgăre de ţărână, l-a modelat, apoi a suflat într-însul suflare de viaţă şi iată prima icoană pe care a făcut-o Domnul! Şi de atunci câte „icoane” n-a făcut Dumnezeu?!

Daca vă întreabă cineva câte icoane sunt in lumea aceasta, ce spuneţi ? Nu ştiţi. In Biserica Ortodoxă parcă sunt câteva sute. De fapt, în lumea aceasta, sunt şapte miliarde de icoane. Unde strălucesc, altele mai puţin, altele nu strălucesc, altele sunt restaurate. Dacă n-ai văzut niciodată cum iţi este chipul, mergi la muzeul unde sunt icoanele acelea sfinte pline de fum si de oboseala anilor. Acolo vă îndemn sa meditaţi puţin şi să gânditi. Poate chiar veţi spune: „Doamne, dacă pe aceste icoane pe care este pictat chipul Tău, chipul Maicii Domnului, chipul Sfântului Nicolae, s-a pus atata fum, de nu se mai vede strălucirea, atunci eu, Doamne, sunt mai strălucitor decât icoana aceasta?

Daca se restaureaza icoana, veti vedea cata stralucire, cat viata si bucurie va transmite!

+Ioan al Muntilor

Convorbiri realizate de prof. dr. Luminita Cornea

Pe cararea Raiului, Editura Sophia

Cumpara cartea "Pe cararea Raiului"

 

Pe aceeaşi temă

30 Octombrie 2017

Vizualizari: 1009

Voteaza:

Pacatele sunt acelea care desfigureaza fiinta umana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE