Parintele Cleopa - Spovedania Arhiereasca

Parintele Cleopa - Spovedania Arhiereasca


Spovedania Arhiereasca - Modalitatea in care ii spovedea Parintele Cleopa pe ierarhii ortodocsi

 

1. Ca Patriarh sau ca Mitropolit nu am adunat Sinodul de cel putin doua ori pe an, pentru a se cerceta Dogmele bunei cinstiri de Dumnezeu, si pentru a se dezlega intamplatoarele nedumeriri, si ziceri impotriva care se ivesc in Biserica asupra celor bune dogmatisite si legiuite. Vezi canonul 37 Apostolic; Sinodul al VII-lea, canonul 6 si 20 din Antiohia.

 

2. Ca Episcop sau Arhiereu am luat bani pentru hirotonie sau herotisie, sau alte daruri, prin care am cazut in pacatul simoniei.

 

3. Am dezlegat la mancare de dulce in Postul Mare sau in cele patru posturi si Vinerea si Miercurea, mancand si eu, si prin acestea am cazut in pacatul caterisirii.

 

4. Am slujit cu mandrie si slava desarta.

 

5. Am scurtat pentru lenevie slujbele religioase si nu am tinut seama de Tipicul Sfintilor Parinti.

 

6. Nu am staruit cu vreme sau fara vreme in propovaduirea adevarului Evangheliei catre turma lui Hristos care mi s-a incredintat mie spre pastorire.

 

7. Am caterisit pe preoti si diaconi fara a-I judeca, conform Dumnezeiestilor canoane.

 

8. Am blestemat pe credinciosi din manie si nerabdare si nu am avut grija apoi ca sa-I dezleg, spre a nu ramane spre vesnica osanda.

 

9. Ca Arhiereu, nu m-am silit a tine cu tarie scumpatatea dogmelor, credintei si a Dumnezeiestilor si Sfintelor Canoane.

 

10. Nu am avut destula tarie de credinta in puterea si sfintenia lor.

 

11. Am facut prea mult pogoramant in dogme si canoane, bizuindu-ma in puterea Ierarhiei mele.

 

12. Am facut preoti si duhovnici pe cei neiscusiti in hotarul dogmelor si al canoanelor si in invataturile Sfintelor Scripturi.

 

13. Nu m-am silit, dupa putere a ma da pilda turmei lui Hristos prin fapte si cuvantul invataturii.

 

14. Am fost lacom dupa averi trecatoare si iubitor de arginti.

 

15. Am instrainat si mi-am insusit din averea afierosita Bisericii.

 

16. N-am avut destul grija, dupa puterea mea, de vaduve si de cei orfani, saraci si bolnavi, spre a-i ajuta si mangaia in necazuri si stramtorari.

 

17. Nu am avut grija a face cat mai adesea adunari cu protoiereii, preotii si staretii Sfintelor Manastiri din Eparhia mea, pentru a-i invata cum trebuie a se griji de mantuirea celor incredintati lor.

 

18. Am fost plecat prea mult spre mancari si spre bautura de vin mult, din care cauza mi s-a intunecat lumina ratiunii, a fortei celei socotitoare a sufletului, cazand in molesia vointei spre a nu putea lucra poruncile lui Hristos, potrivit cu greutatea raspunderii fata de Ierarhia mea.                                           

                                      
19. N-am avut grija sa sfintesc Antimise pentru Eparhia mea, dupa numarul bisericilor in care se face Dumnezeiasca  Liturghie, din care cauza s-a slujit cu Antimise prea vechi si rupte, care este un pacat greu.                     

        

20. Am primit Arhieria nefiind feciorelnic sau abstinent (adica fost barbat numai a unei femei legitime si fecioara).   

 

21. M-am facut Arhiereu mai inainte de a-mi muri femeia legitima sau mai inainte de a o inchinovia pe ea in  manastire de calugarite, dupa cum hotarasc Sfintele Canoane.                                                                                                  

22. Am fost neiscusit in conducerea clerului si credinciosilor din dioceza mea.                                                                       

23. Am primit repede clevetirile de la cei lingusitori si am pedepsit fara a judeca care sunt vinovati si vrednici de pedeapsa.                                                                                                                                                                                                                                                       

24. Din neiscusinta am invatat am invatat gresit despre Dumnezeiestile Dogme ale credintei si despre Tainele si  poruncile Bisericii, prin care am pricinuit indoiala asupra dreptarului ortodoxiei unora din credinciosi.            

  

25. Am ingaduit a se administra Taina Sfantului Botez prin stropire, care Botez, desi este bun, dar cu economie,   insa nu dupa dreptarul scumpatatii, stiind din Sfintele Canoane ca economia (pogoramantul) este pentru un timp   j si nu trebuie a ramane pentru totdeauna in locul scumpatatii.         
                                                           

26. Nu am luptat prin cuvant, prin scris si prin toate mijloacele care mi-au stat la indemana a combate pe schismatici si pe eretici din Eparhia mea. 
                                                                                            

27. M-am rusinat de Hristos si de cuvintele Lui inaintea oamenilor celor de rand si a stapanitorilor.   
            

28. De frica si rusinea lor am calcat multe din poruncile lui Hristos.

29. Am iubit mai mult decat pe Hristos si mireasa Lui - Biserica, pe trup, bogatia si slava veacului de acum.

30. Am ingaduit oarecum recasatoria preotilor sau a trai in concubinaj, gresind si prin aceasta impotriva Sfintelor  Canoane.          
                                                                                                                           

31. Am dezlegat nunta a patra, care este viata porceasca, nu crestineasca si afurisita de Sfanta Biserica pentru  totdeauna.     

32. Am dat din neiscusinta sau din rautate caterisirea definitiva unor clerici care trebuiau a se caterisi temporar.  

33. M-am lenevit pe unii crestini ce au nazuit a-mi descoperi unele greseli prea grele care numai de Arhierei se  i pot dezlega. 
          
                                                                                                                     

34. Ca Episcop sau Arhiereu am lasat grija de conducere si a duhovniciei si m-am amestecat in dregatorii politice sau lumesti, facand purtare de grija mai mult de acestea decat de Biserica si Hristos.  

                           

35. Stiind ca sotia mea legitima nu a fost fecioara cand m-am casatorit, am primit preotia si apoi dupa despartirea  I      c ei am indraznit a lua treapta desavarsitului cler, adica Arhieria.      

 

36. Nu am staruit a da porunca preotilor si staretilor de manastire ca sa plineasca cele sapte laude ale Sfintei Biserici la vremea lor.

 

37. Nu am tinut legatura duhovniceasca catre credinciosii de sub obladuirea Eparhiei mele. 

 

38. Am primit in Eparhia mea, din alte Eparhii, preoti, diaconi si monahi, fara invoirea Episcopului lor.

 

39. Am dezlegat pe cei caterisiti si canonisiti de alt Episcop, cata vreme acela era in viata, sau mai inainte de a fi judecat si dezlegat de Sinod.

 

40. Am impartasit cu Preacuratele Taine pe cei opriti de duhovnici pentru pacate grele, bizuindu-ma in puterea duhovniceasca a mea.

 

41. Am primit pe lingusitori si m-am lasat dus in eroare de ei fara sa cercetez bine adevarul.

 

42. Am dat voie la preoti si diaconi sa slujeasca Sfanta Liturghie fara a se impartasi cu Preacuratele Taine ale lui Hristos, fara a ma interesa care este vina pentru care ei singuri se opresc.

 

43. Am ingaduit a se face Sfanta Liturghie prin case de catre Episcopi sau de preoti.

 

44. Am scos miride (adica particele) neslujind Liturghia in acea zi, bizuindu-ma pe puterea de desavarsit cleric, adica Arhiereu; am dezlegat pe unii din crestini de ase lua in casatorie rudenii, sau altele am dezlegat pe care,  Sfintele si Ecumenicele Sinoade localnice si Sfintii Parinti le leaga.

 

45. Am aprobat a se cununa monahii sau monahiile care s-au lepadat de cinul monahicesc, gresind si prin aceasta, de moarte.

 

46. Din neiscusinta sau pentru mita am pus pe cei nevrednici la conducerea manastirilor sau Eparhiilor din care pricina sau pierdut multe suflete, din lenevie sau din nepurtarea lor de grija, caci care mila are lupul de oi si pastorul impatimit de materie, de sufletele cele incredintate lui?

 

47. Nu am purtat grija sa randuiesc duhovnici iscusiti si cucernici pentru soboarele manastirilor de monahi si monahii din care cauza s-a ruinat moralul vietuitorilor si s-au pierdut sufletele logodite lui Hristos.

 

48. Nu am ascultat intru toate poruncile Sfantului Sinod, cand Sinodul a tinut dreptarul credintei si al scumpatatii canoanelor.

 

49. M-am lenevit sau m-am impotrivit a merge cand am fost chemat la Sfantul Sinod pentru a ne sfatui impreuna cele spre indreptarea Bisericii si mantuirea sufletelor cele din Biserica drept maritoare a lui Hristos.

 

50. M-am rusinat sau m-am temut de a sustine adevarul in Sinod, cand a fost pricina de a se face vre-o abatere dogmatica sau canonica de la dreapta credinta.

 

51. Ca Episcop am primit a fi pus in ocarmuiri publice si a ma griji de averi sau alte ocupatii afara de Biserica, facandu-ma prin aceasta vinovat de caterisire, caci nimeni nu poate sluji la doi domni, si nimeni fiind ostas nu se amesteca cu indeletniciri lumesti ca prin aceasta sa-I fie placut voivodului.

 

52. Am vandut sau instreinat ceva din averea Bisericii fara binecuvantarea Sfantului Sinod sau fara stirea preotilor.

 

53. Am luat Arhieria sau Episcopia prin interventia stapanirii lumesti si nu prin alegerea norodului celui binecredincios.

 

54. Am cautat pentru iubirea de slava desarta sau pentru iubire de venituri am staruit de a fi Episcop sau Mitropolit la Eparhii mai numeroase sau mai bogate.

 

55. Fiind caterisit de Sinod dupa drepte pricini, am indraznit a mai sluji Sfanta Liturghie, facandu-ma prin aceasta cu totul taiat de la Biserica lui Hristos.

 

56. Am luat Arhieria sau Episcopia prin bani, prin daruri sau prin alte mijloace necanonice.

 

57. Ca Episcop am facut multe lucruri in eparhia mea fara blagoslovenia Mitropolitului iar ca Mitropolit fara a Patriarhului si a Sinodului.

 

58. Am hirotonit preoti sau diaconi sau am facut diferite hiorotesii in afara hotarelor eparhiei mele si fara socotin-a si aprobarea celor din eparhie.

 

59. Mi-am insusit din averea Episcopiei sau am dat din ea la rude sau la prietenii mei.

 

60. Nu am dat destula milostenie la vaduve si saraci din averea Episcopiei ci am oprit toate numai pentru trebuinta mea.

 

61. Am ajuns si pana a zabovi la ospete sau betii sau la jocuri de table.

 

62. Am cerut camata la cei carora le-am imprumutat bani.

 

63. M-am rugat impreuna cu ereticii sau cu schismaticii.

 

64. Am primit ca drept si adevar botezul ereticilor.

 

65. Am dat voie a se boteza a doua oara pe cei ce aveau botezul adevarat.

 

66. Nu am botezat prin trei afundari pe cei ce aveau botezul prin stropire sau turnare.

 

67. M-am ingretosat de nunta, de carnuri si de vin, nu pentru infranare si nevointa ci pentru slava desarta sau uraciune, socotindu-le pe acestea spurcate.

 

68. Am fost impietrit la inima, neprimind pe cel ce s-a intors de la pacat si mi-a cerut iertare, uitand pe Cel cea zis ca bucurie se face in Cer pentru un pacatos ce se pocaieste.

 

69. Nu am purtat grija de cler si popor.

 

70. Am mancat carne intru sangele sufletului sau. (vezi canonul 63 Apostolic)

 

71. Am hirotonit preoti si diaconi pe unii din rudele mele, macar ca dupa Sfintele Canoane nu erau vrednici de o cinste ca aceasta.

 

72. M-am unit cu Episcopi apostati din Sinod.

 

73. Am lipsit in doua sau trei Duminici de la Dumnezeiasca Liturgie, nefiind la mijloc boala sau alta nevoie grea.

 

74. Ca Episcop sau ca Arhiereu nu m-am silit a citi si a talcui Sfintele Scripturi, dupa povata si invatatura Sfintilor parinti.

 

75. Am primit Arhieria fara a cunoaste bine Dumezeiestile Scripturi si dogmele credintei pravoslavnice si legile Sfintelor Canoane.

 

76. Nu m-am silit a traduce si a scrie carti pentru luminarea poporului spre mantuirea sufletelor.

 

77. Nu m-am silit dupa a mea putere a petrece si cu viata dupa cum am invatat cu cuvantul.

 

78. Am avut indoiala asupra dreptarului dogmelor dreptmantuitoarei credinte si asupra tariei Sfintelor Canoaoa.

 

79. Am dat din mosiile sau din viile Episcopiei la boieri sau la rudeniile mele mai mult ca la cei saraci.

 

80. M-am impovarat cu haine prea luxoase si stralucite, smintind si prin aceasta pe cei bine credinciosi, caci aceste haine trebuie sa fie straine de barbatii cei Sfintiti, precum si de ungeri cu mirodenii de a mirosi prin biserici sau drumuri.

 

81. Am tinut la Episcopie femei sau alte fete care presupun sminteala (vezi canonul 18, Sinodul VII).

82. Ca Episcop, pogorandu-ma in schima monahiceasca am indraznit a mai lucra ceva din cele Ierarhicesti, adica a mai sluji Liturghie si alte slujbe.

 

83. Ca Episcop nu am dat cuvenita cinste Mitropolitului, sau ca Mitropolit nu am dat cinste si ascultare Patriarhului.

 

84. Ca Episcop sau Mitropolit am fost la imparat sau la conducatorul tarii pentru a aranja ceva lucruri in Eparhie fara a lua blagoslovenie de la Patriarh, Mitropolit sau Arhiepiscop de care apartineam.

 

85. Nu m-am supus judecatii Episcopilor din Eparhie cand toti au conglasuit cu adevar vinovatia mea.

 

86. Am asezat mostenitor al Eparhiei mele pe vre-un cleric care mi-a fost rudenie sau prieten, fara alegerea Sinodului.

 

87. Am hirotonit prea degraba pe cei veniti de curand la dreapta credinta, nelasandu-i multa vreme pentru a cunoaste statornicia credintei lor.

 

88. Am adus pricina de prihanire si de condamnare in Sinod asupra altor frati Episcopi, din rautate sau ura sau din nestiinta, nefiind sigur de vina lor, ci numai crezand cele auzite.

 

89. Am tinut predici in Eparhia altui Episcop fara stirea si blagoslovenia lui, prin care l-am impovarat sau l-am mahnit pe cel ce era pastor al acelei Eparhii.

 

90. Am impartasit pe cei opriti de alti frati Episcopi de la Preacuratele Taine ale lui Hristos.

 

91. Am fost iute si nerabdator si din iutime am blestemat sau am caterisit vre-un preot sau vre-un diacon, sau am blestemat pe vre-un credincios.

 

92. Nu am primit in hotarele Eparhiei mele pe binecredinciosii Episcopi care au fost izgoniti pentru apararea Dogmelor dreptei credinte, aratand prin aceasta impietrire si ura si nesocoteala fata de fratele meu cel prigonit pentru dreptate.

 

93. Am primit straini clerici in Eparhia mea fara voia Episcopului localnic.

 

94. Ca Episcop fiind condamnat (canonisit) de Mitropolit sau de Sinod, am alergat la judecator si ajutorul judecatorilor publici (mireni).

 

95. Avand eretici in Eparhie, sau schismatici, nu m-am ingrijit cu tot ce mi-a stat in putinta de a-I combate si a-I aduce in sanul Bisericii de unde au plecat.

 

96. Am dat binecuvantare a se tunde in marea schima fecioare care inca nu aveau 25 de ani, nefiind mare nevoie la mijloc.

 

97. Ca Patriarh sau Mitropolit nu am dat voie vre-unui Arhiereu sau preot canonisit de a fi judecat a doua oara in Sinod, mai ales daca el a cerut aceasta spre a stabili - mai ales - nevinovatia lui.

 

98. Ca Mitropolit sau Episcop am oprit de la slujba pe vreun preot sau am inchis vreo biserica, sa nu se slujeasca n ea, sa se preamareasca minunile lui Dumnezeu, neavand nici o vina canonica, ci numai din ura pentru ca nu mi-a dat de acolo bani sau alte daruri.

 

99. Ca Arhiereu am facut Liturghia singur.

 

100. Ca Mitropolit am aprobat hirotonie de preoti sau de diaconi mai inainte de a avea anii prevazuti de Sfintele Canoane.

 

101. Am trimis pe preoti calugari la parohii si nu am avut grija ca sa nu-I las prea mult in lume, din care cauza unii din ei au cazut in pacate grele.

 

102. Nu am primit pe cel ce s-a intors cu cainta de la pacat.

 

103. Nu am avut mila sa ajut dupa putere pe preotii saraci care au apelat la ajutorul meu.

 

104. Am crezut prea repede para care s-a adus de unii din mireni asupra fetelor bisericesti.

 
Revista Scara

Martie 2000

.

18 Septembrie 2006

Vizualizari: 3777

Voteaza:

Parintele Cleopa - Spovedania Arhiereasca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact