
Lumea este plină de povești, unele mai valoroase decât altele, dar cele relatate în Biblie, cu siguranță au mai multă forță și mai multă credibilitate, pentru că totul se bazează pe credință. De ce povești? Pentru că ființa umană are nevoie de povești de când se naște și până la moarte, pentru că viața fiecărui om este o poveste. În fiecare poveste este ascuns un mister, o taină, o minune, un mesaj, un semn, o povață, o înțelepciune etc. În continuare vă vom prezenta povestea „blidului de linte”.
Iată ce ne spune Sfânta Scriptură: „Și și-a vândut Isav cu jurământ nașterea cea dintâi lui Iacov și Iacov a dat lui Isav pâine și friptură de linte și a mâncat Isav și a băut și pe urmă s-a dus și astfel și-a nesocotit dreptul de întâi născut.“ (Întâia nașțere, la evrei, era dreptul de moștenire, adică feciorul cel întâi născut moștenea toată averea și ceilalți erau slugi). Isav și-a vândut toată averea pentru un blid de linte. După moștenire, a pierdut apoi și binecuvântarea. În vreme ce Isav se dusese la vânat, Iacov, ajutat de mama sa, s-a îmbrăcat în hainele fratelui său și – prin înșelare – a luat și binecuvântarea de la tatăl lor Isac. Pe urmă a văzut și Isav ce a pierdut și, „ridicându-și glasul, plânse cu amar, zicând: „Binecuvântează-mă și pe mine, părintele meu!”. (Facere 25, 27-34)
Povestea lui Isav este plină de mister și înțelepciune, o lecție de învățătură spirituală pentru orice om, din toate timpurile, deci și pentru noi, cei de astăzi. În epistolele Apostolului Pavel se găsește tâlcuirea acestei misterioase povești. „Băgați de seamă – scria Apostolul Pavel evreilor – ca nimenea să nu se lipsească de darul lui Dumnezeu… să nu fie cineva curvar sau spurcat ca Isav care, pentru o mâncare, și-a vândut nașterea sa cea dintâi. Știți că mai pe urmă, când a vrut să capete binecuvântarea de la tatăl său, n-a fost primit și, măcar că o cerea cu lacrimi, n-a putut face ca tatăl să-și schimbe hotărârea“ (Evrei 12, 15-17). Cu alte cuvinte, Pavel zicea: „Băgați de seamă să nu fie și între voi din aceia care își vând moștenirea și binecuvântarea cerească pentru blidul de linte al patimilor și păcatelor din această lume. Băgați de seamă, creștinilor, vă spunem și azi, cu Apostolul Pavel: istoria lui Isav se întâmplă și azi. Prin jertfa Crucii, Iisus Hristos ne-a făcut fiii lui Dumnezeu și moștenitori ai împărăției cerurilor (Ioan 1, 12)”. Din păcate, cei mai mulți creștini – ca și Isav din Biblie – își vând moștenirea vieții de veci pentru un blid de linte, adică pentru poftele și plăcerile, pentru patimile și păcatele acestei lumi. „Și a mâncat și a băut Isav“… o dată numai. Atât a fost prețul moștenirii, cu atât și-a vândut toată averea. E plină și azi lumea de Isavi care își mănâncă și își vând moștenirea vieții de veci pentru fel de fel de pofte și plăceri lumești. Aceștia sunt cei despre care a zis Apostolul Pavel că „Dumnezeul lor este pântecele“ și pentru acest pântece și-au vândut moștenirea vieții de veci. „Iată, eu tot merg spre moarte, ce‑mi mai folosește oare dreptul de întâi născut?“… Așa își zicea Isav înainte de a mânca din linte și a-și vinde moștenirea (Facere 25, 32). Așa vor zice i creștinii de azi: „Aici și acum este viața, hai să bem, să bem și să trăim, căci iată ca mâine vom muri.”
Și astăzi, diavolul aleargă cu un blid de linte în mâini, poate va găsi pe cineva să-l păcălească. Și, din păcate, sunt din ce în ce mai mulți creștini care sunt în stare să-și vândă moștenirea, credința, cinstea, onoarea și, chiar și sufletul, pentru un biet blid de linte.
Satana s-a dus până și la Hristos cu blidul de linte, încercând să-l corupă. Diavolul îi arată toate bogățiile lumii, spunând o minciună: „Acestea toate ale mele sunt...”, dar ți le voi da ție dacă te vei închina mie. Și Iisus Hristos îi spune: Piei, satano, căci scris este: „Domnului Dumnezeului tău să te închini și Lui singur să-I slujești". (Matei 4, 10) Iată, așadar, cât de departe poate ajunge satana cu blidul de linte. Dacă a ajuns el tocmai la Hristos, atunci fii sigur că va ajunge și la fiecare om de pe acest pământ. Fiți vigilenți și feriți-vă de capcanele diavolului.
Așadar, astăzi, omul pentru confortul lui, pentru bunăstarea lui, pentru un salariu mai mare, pentru o funcție mai înaltă, pentru un trai mai bun este în stare să-și vândă chiar și sufletul pentru un blid de linte. Să ne ferească Dumnezeu de așa ceva... Nu vă vindeți moștenirea dumnezeiască și viitorul copiilor voștri pentru un blid de linte.
Ștefan Popa
-
Patimile - boli ale sufletului
Publicat in : Credinta -
Cum se nasc patimile ?
Publicat in : Editoriale -
Patimile si Invierea in psalmi
Publicat in : Saptamana Patimilor -
Patimile Celui fara de patimi
Publicat in : Saptamana Patimilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.