Poate fi dificil sa vedem voia lui Dumnezeu in situaţii tragice

Poate fi dificil sa vedem voia lui Dumnezeu in situaţii tragice Mareste imaginea.

Poate fi dificil să vedem voia lui Dumnezeu în situaţii tragice. Cum ne găsim locul în astfel de cazuri?

Din câte înţeleg, există două momente esenţiale. Putem accepta întotdeauna faptul că Dumnezeu ne-a trimis o situaţie neplăcută, pentru ca noi să fim prezenţa Lui, ochii Lui, compasiunea Lui în situaţia respectivă. Totuşi, pentru a privi acest cadru şi a determina cât de mult este arbitrarul uman, influenta demonică sau voia lui Dumnezeu, este nevoie de ceea ce Apostolul Pavel a numit deosebirea duhurilor (I Corinteni 12,10), şi nu există nicio reţetă pentru aceasta.

Dar un lucru îl putem susţine cu certitudine: dacă sunt plasat în orice mediu, pot fi la locul meu în acel mediu şi nu pot încerca să ies din el. Nu mă refer, desigur, la situaţiile extreme în care te doare atât de tare sau este atât de înfricoşător încât vrei să fugi. Deci nu mă refer la slăbiciunea noastră, ci în mod fundamental. Domnul nu tine cont de slăbiciunea noastră în sensul că ne eliberează de grozăvia situaţiei, dar nici nu ne judecă pentru simplul fapt că nu suntem eroi ai duhului pe măsura lui Iov.

Cum discernem elementele întregului decor (pentru că în fiecare dintre ele există elementul uman, demonic şi divin)? Acest lucru este posibil numai dacă creştem spiritual, prin rugăciune şi sub îndrumarea lui Dumnezeu. Nu există criterii absolute, cred. Ati menţionat războiul; războiul este o oroare. Nimeni care a fost în război nu se poate gândi la el în sensul romantic în care sunt descrise războaiele napoleoniene, de exemplu.

Dar, pe de altă parte, care este locul nostru în el? Nu pot să citez exact un loc sau un capitol, dar există un canon sau o opinie a lui Vasile cel Mare în care acesta spune că, dacă între două ţări are loc un război, înseamnă că creştinii care trăiesc în ele nu şi-au făcut datoria de creştini. Dacă ar fi reuşit să convertească oamenii şi să semene pacea, nu ar fi existat război. Şi astfel, spune Sfântul, dacă se întâmplă un război, un creştin nu poate renunţa la el pentru că a fost un creştin nevrednic în timp de pace.

Mitropolitul Antonie de Suroj

Fragment din cartea "Omul", Editura Egumenita

Cumpara cartea "Omul"

 

Pe aceeaşi temă

09 Noiembrie 2022

Vizualizari: 328

Voteaza:

Poate fi dificil sa vedem voia lui Dumnezeu in situaţii tragice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE