
Post-modernismul a inceput prin anul 1920, o data cu miscarea dadaista. El s-a dezvoltat o data cu cresterea productivitatii muncii, o data cu aparitia societatii de consum, cu cresterea vertiginoasa a mijloacelor de comunicare in masa, asa cum ar fi radioul, televiziunea, telefonul, internetul si cu instaurarea democratiei in majoritatea tarilor civilizate. Post-modernismul a inceput prin atacarea treptata a valorilor etice, estetice, stiintifice si sociale , ce s-au aflat la baza epocii moderne. Initial a fost ca o reactie a indivizilor lala stabilitatea si conservatorismul societatii moderne.
Atacand elitele, post-modernismul si-a indreptat atentia spre publicul larg, considerand accesibilitatea la un public mai putin avizat si mai usor de manipulat, ca un argument in favoarea conceptelor sale. Asadar post-modernismul a coborat in strada, devenind derutant, superficial si deconstructiv. El a ridicat cinematograful, televiziunea, concertele pe stadioane si prezentarile de moda, la rangulunor spectacole artistice, frizerul si croitorul devenund si ei mari artisti. Post -modernismul a impus astfel dinastia vizualului si a exhibitionismului.
Bazandu-se pe tendinta hedonista a omului , post-modernismul a promovat o cultura a satisfactiei si a automultumirii imediate. Psihanalistii spun ca omul cauta mai mult placerea, principiul placerii guvernand dupa ei, comportamentul uman. Dar civilizatia a inceput prin reprimarea placerii, asa incat a aparut o contradictie intre tendintele ancestrale ale omului si barierele sociale care au interzis realizarea lor. (H. Marcuse1963).
S-a creat in timp o revolta interioara a formatiunilor afective impotriva formatiunilor morale ale creierului , care a dus la atacul continuu al generatiilor rebele impotriva restrictiilor si puritanismului de orice fel. S-a ajuns la o pulverizare a restrictiilor, la o relaxare a moravurilor , la o exacerbare a simturilor si a dorintelor, la o liberalizare sexuala, la un cult al frivolitatii si al dezmatului.
Aparitia anticonceptionalelor si a posibilitatii de tratament a bolilor cu transmitere sexuala a dus la o liberalizare uluitoare a sexualitatii. Sexul a devenit chiar o afacere profitabila. Exhibitionismul si voyeurismul sunt cap de afis al presei moderne si al reclamelor de orice fel.
Pentru post -modernism nu este important fondul, ci doar forma. Nu este important ce esti, ci cum arati. Fardul, machiajul , chirurgia estetica au trecut pe primul plan. Traim o civilizatie a imaginii. Fiecare individ vrea sa-si etaleze posibilitatile sale de sanatate, de sex si de frumusete. Dar nu prin mijloace fiziologice, ci prin tot felul de artificii, body building, unde se dopeaza cu tot felul de anabolizante. Se cultiva imaginea, brandul, reclama , vizualul, superficialul.
Totusi majoritatea oamenilor contemporani au devenit sedentari, obezi fiind atrasi de ispite precum alimentatia, automobilul, televizorul medicamentele , alcoolul, drogurile, etc. Cultura, care avea rolul de a ridica omul din punct de vedere spiritual a fost si ea influentata , a aparut o barbarie intelectuala si estetica, dominata de obiecte de duzina si de kitsch. Se pare ca post-modernismul neaga orice valoare.
El promoveaza vizualul facil, al colajelor, al televiziunii, al spectacolelor de sunet si lumina, al internetului, in defavoarea cartii si a operelor adevarate. Desi omul modern are un nivel de trai mai ridicat ca al bunicii, el nu este totusi mai fericit. Este nemultumit, plictisit si dezamagit. El este macinat de aceleasi sentimente profund umane cum ar fi frustrarea, ura , invidia, gelozia.
Societatea post-modernista este condusa de bani, nu numai economia ci si arta, stiinta, medicina sunt conduse de bani. Banul a devenit un scop, omul actual crede ca daca nu are bani, nu poate fi fericit. In societatea actuala omul este supus unei presiuni informationale exagerate, care genereaza oboseala, iritabilitate, anxietate, depresie. Omul contemporan fuge de sine, ii este frica sa se intalneasca cu sine, ii este frica de golul pe care l-ar gasi, el a uitat ca nu poti fi fericit multumind corpul si ignorand sufletul.
Vizireanu Fulvia (Felicis)
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.