Puncte de sprijin

Puncte de sprijin

De multe ori aparitia copilului aduce schimbari nedorite in familie. Desi dorit la inceput, dupa primele luni venirea micutului aduce o distantare intre parteneri. Copilul va simti aceasta raceala si se va comporta reflectand in exterior problematica familiei. Cei care va gasiti in asemenea situatie fiti atenti la mesajele ce vi le transmite copilul.

Un copil sanatos este o bucurie pentru parinti si in acest sens va ofer cateva repere si puncte de sprijin : psihomotricitatea joaca un rol important in dezvoltarea mentala a copilului dumneavoastra "actul motor sta la baza organizarii cunoasterii si invatarii, determinand, intr-o proportie considerabila, organizarea mintala a persoanei… “ afirma C.Paunescu.

Se considera a fi de mare importanta in organizarea procesului instructiv-educativ-recuperator pentru toate varstele si tipurile de deficienti, ca si pentru persoanele obisnuite. In perioada primei copilarii se recomanda sa se dezvolte mecanismele motorii si psihomotrice care constituie baza pentru toate mecanismele mentale, pregatind formele de activitate intelectuala superioara. In general, un QI ce indica un retard presupune lipsa echipamentului psihologic al primei copilarii, ceea ce impune ca printr-o educatie sistematica sa se reia si sa se completeze achizitiile privitoare la mecanismele motorii si psihomotrice.

Iata cateva puncte de reper ale dezvoltarii psihomotrice ale copiilor de pana la 5 ani ce trebuiesc urmarite si dezvoltate. Principalele caracteristici ar putea fi rezumate astfel:

0-4 saptamani: miscari fara scop, fara un efect anumit, fiind puternic subordonate reflexelor tonice primitive de postura; poate sa intoarca capul intr-o parte, are pumnii stransi; reflex de agatare, de pasire, de prindere - prezente; - nu-si mentine pozitia cand este sustinut; absenta controlului capului; acorda preferential atentie sunetelor inalte si feminine; sunete ce au calitatea, rata si ritmul batailor cardiace cu care s-a obisnuit in uter pot sa-l calmeze; in pozitie sezanda capul cade posterior.

2 luni: sustine putin timp capul in pozitie de decubit ventral; nu sustine capul in pozitie sezanda; alert la sunete; zambeste; urmareste obiecte in miscare.

3 luni: misca bine membrele; ridica capul cu usurinta; in pozitie sezanda cade pe spate; miscari reflexe de aparare; asculta vocea si gangureste; incepe sa “pedaleze”; isi muta privirea de la un obiect la altul; reactioneaza la muzica; se sustine pe antebrate si coate; se joaca cu mainile cercetandu-le.

4 luni: ridica capul si inclina toracele; suspendat, tine capul in plan superior; incepe sa aiba controlul capului la miscari de rasucire; gangureste; raspunde zambetului prin zambet; distinge 2 sunete; retine cu mana obiecte, se agata de parul si hainele persoanelor de langa el.

5 luni: tine capul ridicat fara sa-i cada pe spate; impinge picioarele cand este tinut ridicat “prin axile”; rade zgomotos; se joaca cu o persoana, duce obiecte la gura; poate arata nemultumire; pedaleaza.

6 luni: se ridica ajutandu-se de incheietura mainii; gangureste; intoarce capul catre o persoana care rade; incepe sa se tarasca pe podea; apuca biberonul si-l duce la gura cu ambele maini; se rostogoleste pe spate si pe burta; distinge chipurile familiare de cel straine.

7 luni: se deplaseaza in “4 labe”; bea cu cana; se ridica in sezand din decubit dorsal; tine obiecte in ambele maini, vocalizeaza; zgarie.

8 luni: ridicat, se poate rezema; culcat ridica capul, se rostogoleste; topaie; tipa ca sa atraga atentia; emite sunete; isi priveste imaginea in oglinda si se bucura; o prefera pe mama; se ridica in sezand fara ajutor.

9 luni: executa “marche arriere”; spune ma-ma, da-da; se dezvolta reflexul pentru saritura; se poate ridica in 4 labe.

10 luni: sta bine in sezand, fara sprijin; sta in picioare sustinut si merge greoi sustinut; mananca cu mana; asculta ceasul; emite sunete repetitiv; incearca sa recupereze un obiect cazut; reactioneaza cand i sepronunta numele; se poate roti fara sa-si piarda echilibrul; se deplaseaza dupa jucarii; flutura mana in semn de ramas-bun, bate din palme.

11 luni: se ridica singur in picioare, mesteca; isi suge degetul; emite 2 cuvinte cu inteles; prinde “ca un cleste”; manifesta simpatii pentru alte persoane decat mama; sta singur in picioare cateva secunde.

12 luni: merge in tarc sustinandu-se cu o mana; imita in joc; se joaca cu mingea; prehensiunea este apropiata de cea a adultului,dar are dificultati la prinderea obiectelor mici; coopereaza la imbracare.

1 an si 6 luni: merge singur; se ridica singur in picioare ajutat; urca scari; trage linii cu creionul; isi scoate singur pantofii; incepe sa se comporte si opozitional; alearga si sare; sta singur pe scaun unde se urca prin catarare; foloseste lingurita la masa; poate comunica, ziua, nevoia de a urina; anunta defecatia, rareori inainte; imita mama.

2 ani: alearga fara sa cada; urca si coboara scarile cu ambele picioare pentru o treapta; deschide usa; se spala pe maini; noaptea, mictiunea este controlata rar; vorbeste neincetat; alcatuieste propozitii scurte; cere mancare, olita; foloseste pronume; continua negativismul; tine creionul cu degetele nu in palma ca si pana acum; sare; arunca mingea pastrandu-si echilibrul.

3 ani: urca scara cu cate un picior pentru o treapta, si coboara cu ambele picioare pentru o treapta; sta cateva secunde intr-un picior; merge cu tricicleta; se imbraca si se dezbraca singur; merge singur la toaleta; ajuta la bucatarie; participa la joc in colectiv; isi stie varsta si sexul; numara pana la 10; spune poezii scurte; cunoaste culorile.

4 ani: coboara scara cu alternarea picioarelor; poate sta in echilibru pe un picior 4-8 secunde.

5 ani: sta intr-un picior minim 8 secunde; merge pe varfuri distante lungi; este gata sa-si foloseasca si sa-si dezvolte aptitudinile motorii pentru actiuni mai complicate – scris, desenat, cusut, cantat.

Va propun si un ghid pentru educatie timpurie a abilitatilor motorii, pe varste:

La 1 an: Se taraste; Foloseste pensa digitala pentru a ridica un obiect; Apuca cu mana din pozitia tarare; Sta in picioare cu sprijin minim un minut; Scoate obiectele dintr-un recipient prin rasturnare; Intoarce paginile unei carti, mai multe o data; Bate din palme; Face cativa pasi fara ajutor.

La 2 ani: Traseaza linii;Merge independent; Coboara scarile de-a busilea;Se da in balansoar;Rostogoleste o minge;Aseaza 4 inele pe un suport vertical; Face un turn din 3 cuburi;Impinge sau trage o jucarie dupa el;Se apleaca pentru a ridica un obiect;Se ridica fara sa se dezechilibreze.

La 3 ani: Insira 4 margele pe un siret in 2 minute;Rasuceste butoane sau manere;Sare pe loc cu ambele picioare o data; Merge cu spatele inainte; Coboara treptele cu ajutor; Arunca mingea la o distanta de 1,5 m; Construieste un turn de 5-6 cuburi; Intoarce pagina una cate una; Despacheteaza un obiect mic; Impatureste o hartie in doua;Desface si imbina jucarii de asamblat; Desurubeaza jucarii cu filet; Face bilute din plastilina; Apuca creionul intre degetul mare si aratator, sprijinindu-l pe mijlociu;Face o tumba cu ajutor.

La 4 ani: Bate cu ciocanul 5 piese cilindrice fixate intr-un suport; Completeaza un incastru cu 3 forme; Taie cu foarfeca; Sare de la o inaltime de aproximativ 10 cm; Loveste mingea cu piciorul in timp ce aceasta se rostogoleste spre el; Merge pe varfuri; Alearga 10 pasi cu miscari ale bratelor coordonate alternativ; Pedaleaza pe tricicleta; Se da in leagan; Urca scarile alternand picioarele; Merge in pas de mars; Prinde mingea cu ambele maini; Taie de-a lungul unei linii drepte lunga de 20 cm cu abateri de 0,5 cm.

La 5 ani: Sta intr-un picior fara sprijin 4-8 secunde; Alearga, schimba directia; Merge pe barna in echilibru; Sare peste o sfoara intinsa inalta de 50 cm; Sare inapoi de 6 ori; Modeleaza forme din plastilina si le asambleaza;Decupeaza de-a lungul unei linii curbe; Insurubeaza si desurubeaza; Coboara scarile alternand picioarele ;Pedaleaza tricicleta, intoarce la colt;Sare intr-un picior de 5 ori succesiv; Decupeaza un cerc cu diametrul de 5 cm; Deseneaza imagini simple;Decupeaza si lipeste forme simple; Scrie litere de tipar mari, disparate, la intamplare.

Mai multe informatii gasiti in testul PORTAGE din care am selectat cele de mai sus.

Victoria C. Ion - psiholog clinician, consilier de familie si cuplu

Despre autor

Victoria C. Ion Psiholog Victoria C. Ion

Editor
16 articole postate
Publica din 18 Aprilie 2010

28 Iunie 2010

Vizualizari: 1608

Voteaza:

Puncte de sprijin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact