Restituiri Biblia Ilustrata - locuri alese insotite de ilustratii de arta si lamuriri stiintifice

Restituiri Biblia Ilustrata - locuri alese insotite de ilustratii de arta si lamuriri stiintifice Mareste imaginea.

Restituiri Biblia Ilustrata - locuri alese insotite de ilustratii de arta si lamuriri stiintifice

In anul 1936, a iesit de sub lumina tiparului la Sfanta Manastire Neamt, o lucrare deosebita, Biblia Ilustrata, avandu-i ca autori pe Inaltpreasfintitul Nicodim, Mitropolitul Moldovei de la acea vreme (ulterior Patriarh al Romaniei), si pe profesorul I. D. Stefanescu, bizantinolog de talie europeana si profesor la celebra universitate Sorbona. Biblia Ilustrata care prezinta "locuri alese insotite de ilustratii de arta si lamuriri stiintifice" venea sa intregeasca o serie de realizari ale vrednicului de pomenire Patriarh Nicodim, carturar ales, preocupat sa puna la indemana credinciosilor adevarurile mantuitoare ale Sfintei Scripturi.

De altfel, Patriarhul Nicodim a fost unul dintre traducatorii Bibliei romanesti. In Biblia sinodala din 1936 ii apartin 24 de carti din Vechiul Testament (restul fiind tradus de Gala Galaction si Vasile Radu); in editia Bibliei sinodale din 1944 ii apartin 24 de carti din Vechiul Testament si toate cele 27 din Noul Testament. A tradus si prelucrat din limba rusa peste o suta de lucrari teologice, carti de predici sau brosuri religioase, fiind totodata autorul catorva lucrari teologice originale, mai ales de zidire sufleteasca pentru credinciosi, cuvantari, pastorale, carti de rugaciuni, s.a., dupa cum informeaza site-ul www.patriarh.ro.

Mitropolitul Nicodim

Revenind la Biblia Ilustrata, ne vom opri asupra unui articol din luna septembrie a anului 1935, publicat in Foaia Oficiala a Arhiepiscopiei Iasilor, in care tanarul diacon Vasile Gh. Vasilache (cel ce avea sa devina peste cativa ani predicator al Catedralei patriarhale si apoi staret al Manastirii Antim din Bucuresti, iar mult mai tarziu paroh al Bisericii Sf. Nicolae din New York) semnala viitoarea aparitie a Bibliei Ilustrate ca "lucrare unica in intreaga literatura crestina a lumii".

Biblia Ilustrata

Redam mai jos integral acest frumos articol al diaconului Vasile Vasilache din anul 1935, pe care ni l-a pus la dispozitie dl. inginer Laurentiu Vasilache din Bucuresti.

 

Biblia ilustrata  de I. P. S. Nicodem Mitropolitul Moldovei si I. D. Stefanescu, Profesor la Universitatea din Paris si Bruxelles

In centrul preocuparilor carturaresti ale I. P. S. Nicodem, pe langa cele 12 volume de cate 400-500 pagini fiecare, se afla talmacirea Bibliei si prelucrarea ei in diferite feluri, pentru a o pune la indemana tuturor credinciosilor. Pana acum a tradus si tiparit Noul Testament, Psaltirea, Cartea Facerea si Cantarea Cantarilor, restul cartilor, care alcatuiesc Biblia, le-a depus la Sf. Sinod, dimpreuna cu ceilalti traducatori. Nadajduim ca in anul 1936 vom avea intreaga Biblie tiparita in talmacirea facuta de I. P. S. Nicodem, Gala Galaction si Pr. V. Radu.

In acelasi timp, I. P. S. Nicodem a oferit textul Psaltirei, poetului Vasile Militaru, pentru a o versifica. Inainte de a se tipari, toti psalmii versificati au fost corectati de I. P. S. Nicodem.

Acum am fericirea sa fiu crainic al unei prea bune vesti, si anume: De sarbatorile Craciunului va esi la lumina Biblia Ilustrata, lucrarea I. P. S. Mitropolit Nicodem al Moldovei si a Profesorului I. D. Stefanescu dela Universitatea din Paris si Bruxelles.(n. red. – Biblia Ilustrata a fost tiparita insa in anul urmator, 1936).

Aceasta opera va cuprinde o suta parti din Biblie - din Vechiul si Noul Testament, - traduse de I. P. S. Mitropolit Nicodem si o suta ilustratii in fototipie luxos executate la Paris.

Un studiu introductiv asupra cartilor Bibliei precede traducerile. Acestea sunt urmate de explicarile teologice si istorice ale ilustratiilor, din primile veacuri si cele ale lumii ortodoxe rasaritene, din veacurile XI-XVI. Lucrarea este completata cu un studiu asupra istoriei artei crestine, si cu indicii stiintifice, care arata momentele principale ale artei crestine, cu datele lor, precum si principalele lor caractere. O atentie speciala s-a dat artei religioase romanesti.

Aceasta Biblie ilustrata, in felul cum apare, e unica in intreaga literatura universala. Toate Bibliile ilustrate, cari au aparut pana acum, au fost tiparite numai cu gandul de a produce un simplu agrement lectorului. In alegerea si crearea ilustratiilor, alcatuitorii nu erau calauziti de gandul cucernic al unui suflet deplin credincios, ci in majoritatea cazurilor ei fiind atei, creau infatisari de basm. Asa ca Bibliile ilustrate de pana acum, nu sunt o ilustrare fidela a scenelor biblice si deci nici o concretizare zensibila a veridicilor adevaruri ale Bisericii crestine. In Biblia ilustrata care va apare, eruditul Profesor I. D. Stefanescu, ne prezinta numai ilustratii facute de cei mai talentati pictori credinciosi cari s-au straduit sa redea prin picturi o explicare, o interpretare teologica a adevarurilor credintii noastre crestinesti. Prin urmare vom avea o Biblie ilustrata nu numai pentru a ne produce fiorii unei placeri vizuale, ci una prin care se talmacesc adevarurile mantuitoare asa cum sunt, si pe care nu le-am putea explica in chip concret, decat asa cum vom vedea ca le-au plastigizat cei mai geniali pictori, cari in acelas timp au fost si teologi.

Iata pentru ce am mentionat ca aceasta Biblie ilustrata e unica in intreaga literatura crestina a lumii.

Meritul acestei colectionari, a celei mai alese ilustratiuni, calauzit fiind de un spirit critic artistic si stiintific de inegalat, e al D-lui I. D. Stefanescu, care spre mandria Romaniei e profesor la Universitatea din Paris si Bruxelles.

Explicarea istorica, teologica si artistica a acestor ilustratiuni, eruditul profesor ne-o face cu o fidelitate remarcabila.

Textul Biblic, care insoteste ilustratiunea e intr-o frumoasa limba romaneasca, pe care Mitropolitul Nicodem stie sa ne-o redea cum nu se poate mai bine. Academicianul M. Sadoveanu a spus ca "Mitropolitul Nicodem e singurul urmas fidel al lui Creanga..."

Nu mai insist in ce priveste redarea exacta a textului biblic si nici asupra studiului introductiv asupra cartilor Bibliei, pe care il va face Inaltul Ierarh, pentru ca sunt prea cunoscute meritele lui carturaresti.

Aceasta e o prea slaba ilustrare pe care o fac Bibliei ilustrate, care va apare ca cel mai frumos cadou prezentat de alcatuitori sufletului crestin din Romania si Strainatate.

Lucrarea nu se tipareste decat in o mie de exemplare, dintre care trei sute de bucati au si fost comandate numai in Strainatate, prin urmare, deocamdata, pentru tara noastra ne mai raman 700 exemplare. Exemplarul se va vinde cu 1500 lei. Persoanele sau institutiile cari vor subscrie acum un exemplar, sau mai multe, vor plati numai 850 lei. Pretul si subscrierea se primesc de P. S. S. Arhiereu Grigorie Leu, Vicarul Sf. Mitropolii a Moldovei, Iasi, pana la 20 Noembrie a. c. cel mai tarziu, cand subscrierea se inchide in chip definitiv. Dupa aceasta data, putinele exemplare ce vor ramanea se vor vinde cu 1500 lei bucata.

Diac. V. Gh. Vasilache
(Mitropolia Moldovei - Foaia Oficiala a Arhiepiscopiei Iasilor - sept. 1935)

Parintele Vasile Vasilache

Biblia Ilustrata a fost tiparita de calugari in tipografia Manastirii Neamt iar ilustratia in fototipie s-a executat in ateliere din Franta. Lucrarea a iesit de sub tipar la 1 august 1936. In "CUVANT- INAINTE", autorii Bibliei Ilustrate, Mitropolitul Nicodim si Profesorul I.D. Stefanescu, argumenteaza ideea cu totul noua a ilustratiei ce insoteste «locurile alese» din aceasta frumoasa carte:

"Biblia este cartea de invatatura a intregei omeniri: descoperire dumnezeeasca, izvor nesecat de intelepciune, de mangaiere si inaltare sufleteasca. Intr-un cuvant, Cartea vietii. Ea cristalizeaza istoria sfortarilor si aspiratiilor omenirei, doritoare de adevar, de dinainte de Iisus Hristos. I se adauga cu venirea Mantuitorului asezamantul de lumina vecinica, Testamentul nou, pecetluit cu jertfa de buna voe a Fiului lui Dumnezeu.

In Biblie se vad nefericirile pricinuite lumei de pacate, si drumurile cercetate de poporul ales al lui Iehova, si indata dupa acestea calea larg deschisa tuturor neamurilor intru dobandirea vietii deapururi de catre Iisus "Cel ce ridica pacatul lumei".  Biblia nu trebuie insa citita oricum si priceputa dupa mintea fiecaruia.

In text dat pe cea mai curata limba a poporului este nevoie in cel dintai rand, pentru a apropia pe cetitor de cartea cartilor. «Locurile alese» din aceasta lucrare a noastra infatiseaza o traducere noua, iesita din indelungata chibzuiala. Ele se ajuta unele pe altele pentru a implini in liniile lui cele mari, intreg cuprinsul Sfintei Scripturi. Avem nevoie, in al doilea rand, si suntem datori sa cunoastem intelesul Bibliei asa cum a fost hotarat de Biserica si cum se vadeste in deciziile Sfintelor Sinoade ecumenice si in operile Sfintilor Parinti. Dela acest inteles nu avem voie sa ne abatem, si nu ne putem abate fara paguba mare pentru sufletul nostru, si fara pacat. Și cel mai bun mijloc ca sa ajungem sa implinim aceasta cerinta este sa ne ajutam si de icoane. Pictate pe zid sau pe file de carti vechi, ori sapate in piatra, marmura, fildes si sticla, ele sunt, dupa invatatura crestina, «dovezi» ale dogmelor si lamuriri sfintite ale unui cuprins de idei.

In vremile de inflorire ale artei crestine, din timpul catacombelor pana intr-al XV-lea veac, si anume in Rasarit, ele au esit din cugetul si sunt lucrurile mainilor unor artisti teologi invatati, cari au rezumat in chipuri si scene, in linii si culori: dogme si rituri, rugaciuni, viata Mantuitorului pe pamant, aceia a Fecioarei Maria si proslavirile Sfintilor.

De aici a pornit ideia cu totul noua a ilustratiei ce insoteste «locurile alese» din Biblia Ilustrata. Și ni se va ierta sa chemam cu sfiala luarea aminte a cititorului asupra alegerei icoanelor din aceasta carte, care se deosebeste de lucrari asemenea ale Apusului. In adevar, in acestea din urma intalnim opere de artisti celebri, uneori, incepand cu mesterii Renasterei italiene, straini insa cu toti de invatatura teologica si nu arare ori si de credinta religioasa. Ne-am ferit de icoanele acestor artisti desi ele sunt mai aproape de gustul vremii noastre si mai usoare de inteles, fiindca din ele se desface mai mult suflet laic si spirit de poveste, plin de farmec in unele cazuri, dar lipsit de miez si de legatura adevarata cu intelesul Bibliei. Și am dat in schimb icoane stravechi din monumente care trebuiesc cunoscute. Se cere insa, pentru patrunderea lor, multa staruinta alaturi de anumite indrumari. Am pus indrumari intr-un studiu introductiv asupra Bibliei, care deschide cartea. Și am mai dat toate lamuririle de nevoie intr-un studiu asupra originelor artei crestine, urmat de explicatia teologica si artistica a fiecarei planse; cu deosebita atentie ne-am straduit sa punem in lumina invatatura Bisericei ortodoxe, si am ales exemple pictate din istoria artei religioase romanesti.

Dorim din suflet ca incercarea noastra sa cheme sufletul tinerimei, si sa dobandeasca pretuirea binevoitoare a oamenilor cu experiente si cu simt crestinesc."

NICODIM, Mitropolitul Moldovei, si PROFESOR I.D. STEFANESCU
Mai 1936 

Dupa 75 de ani, Biblia Ilustrata se afla din nou in librarii, la dispozitia cititorilor si a colectionarilor. Biblia Ilustrata a fost republicata intr-o editie anastatica a unuia dintre cele 700 de exemplare tiparite la 1 august 1936. Acest volum de 320 de pagini a aparut in martie 2010, la Editura Nemira.

Dorina Zdroba

Biblia Ilustrata

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 11575

Voteaza:

Restituiri Biblia Ilustrata - locuri alese insotite de ilustratii de arta si lamuriri stiintifice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE