
Articol sponsorizat
Slujirea credincioasa este conditionata de abnegatie. In credinta multor femei, a fi mama necesita capabilitatea de devotament dus pana la sacrificiu. Nu este suficient ca o femeie sa duca o sarcina pana la final pentru a fi ulterior o mama buna, aceasta trebuie sa simta acea chemare speciala de a fi mama. De astfel, Inaltpreasfintitul Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului afirma la un moment dat: "Chemarea de a fi mama este cea mai sfanta dintre virtutile acestei vieti". In aceasta idee, orice femeie credincioasa chemarii sale de a fi mama se va gandi la ce va ajunge mai tarziu pruncul sau. Bineinteles ca raspunsul este conditionat in mare parte de educatia pe care o va primi copilul, in mod deosebit, de la mama sa.
La modul general, de tot ceea ce inseamna educatia copilului mama va trebui sa se ocupe inca din primii ani de viata ai acestuia. Educatia pruncului include, fara indoiala si educatia religioasa. Indiferent de conditia sociala pe care o are, mama isi va educa copilul cu dragoste, intelepciune, rabdare si intelegere, constientizand ca de orientarea pe care va reusi sa i-o dea in primii ani de viata va depinde drumul sau de mai tarziu. Nu conteaza absolut deloc ca femeia care a dat nastere pruncilor ii plimba in carucioare copii ieftine sau ca le poate asigura o copilarie lipsita de griji materiale, important este cum ii educa, astfel incat, peste ani, acestia sa devina oameni demni.
Mama este cea care va sesiza ce fel de fire are copilul sau, care sunt calitatile sale si care sunt punctele slabe care trebuie sa fie corectate. Stiind toate aceste lucruri, cu rabdare, ingaduinta sau severitate uneori, va sti aproape ca instinctual ce se poate face cu temperamentul copilului sau. Nu exista o alta persoana in viata copilului care sa reuseasca mai bine decat mama sa ii starneasca acestuia dorinta de cunoastere sau de a-i da invataturile practice de care sa se bucure o viata intreaga.
Mama este fiinta care nu doar ca va corecta pornirile rele pe care le are copilul sau, ci il va invata sa caute binele.
Inca de la o varsta frageda, prin educatie copilului i se poate dezvolta atractia pentru tot ceea ce inseamna moral. Educatia religioasa a unui copil nu implica dificultate daca se aleg momentele in care acesta va fi foarte receptiv. Spre exemplu, in preajma Craciunului copilul de varsta frageda poate fi invatat sa spuna rugaciuni si poezii sau sa cante colinde. Mama ii poate povesti istorioare religioase adaptate la nivelul sau de intelegere. De asemenea, mama isi poate invata copilul inca de mic sa spuna rugaciuni simplu de invatat, seara, inainte de a adormi.
Revenind la chemarea de a fi mama, o femeie calauzita de devotament pentru copilul sau va sti ca nu este suficient sa ii asigure hrana, sa il adoarma, sa ii ingrijeasca sanatatea, sa il mangaie sau sa se joace cu acesta. O astfel de mama nu va ignora gesturile de neascultare ale copilului sau si il va educa astfel incat acesta sa isi doreasca sa descopere puterea binelui si a ascultarii.
Pe de alta parte, nicio mama nu ar trebui sa abuzeze de educatia religioasa a copiilor sai, pentru ca ar sfarsi prin a trezi in copii o stare de aversiune. In mod firesc, copiii vor observa si vor retine in memorie manifestarile spirituale si morale pe care le vede la mama sa si in mod general, la familia sa, punandu-le in practica chiar si cand va deveni adult.
-
Educatia copiilor
Publicat in : Credinta -
Educatia copiilor
Publicat in : Cum indrumam copilul in viata duhovniceasca
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.