Rugaciunea in vremea necazurilor

Rugaciunea in vremea necazurilor Mareste imaginea.

In timpul cand te cuprinde frica si mahnirea, roaga-te lui Dumnezeu si primeste cel mai bun leac impotriva tuturor necazurilor.

"Iar cand va rugati, nu fiti ca fatarnicii carora le place, prin sinagogi si prin colturile ulitelor, stand in picioare, sa se roage, ca sa se arate oamenlilor; adevarat graiesc voua : si-au luat plata lor. Tu insa cand te rogi, intra in camara ta si, inchizand usa, roaga-te Tatalui tau, Care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie. Cand va rugati, nu spuneti multe ca neamurile, ca ele cred in multa lor vorbarie v-or fi ascultate." (Matei 6-5, 8)

Si au venit la un loc al carui nume era Ghetsimani, si acolo a zis catre ucenicii Sai: Sedeti aici pana Ma voi ruga. Si le-a zis lor: Intristat este sufletul Meu pana la moarte. Ramaneti aici si privegheati. Si a luat cu El pe Petru si pe Iacov si pe Ioan si a inceput a Se tulbura si a Se mahni. Si le-a zis lor: Intristat este sufletul Meu pana la moarte. Ramaneti aici si privegheati. Si mergand putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant si Se ruga, ca, de este cu putinta, sa treaca de la El ceasul (acesta). Si zicea: Avva Parinte, toate sunt Tie cu putinta. Departeaza paharul acesta de la Mine. Dar nu ce voiesc Eu, ci ceea ce voiesti Tu. Si a venit si i-a gasit dormind si a zis lui Petru: Simone, dormi? N-ai avut tarie ca sa veghezi un ceas? Privegheati si va rugati, ca sa nu intrati in ispita. Caci duhul este osarduitor, dar trupul neputincios. Si iarasi mergand, s-a rugat, acelasi cuvant zicand. Si iarasi venind, i-a gasit dormind, caci ochii lor erau ingreuiati si nu stiau ce sa-I raspunda." (Marcu 14-32, 40)

Se mai descopera in Evanghelia lui Ioan, invatatura launtrica si tainica, adica insusi miezul rugaciunii inimii. Unde sunt doi sau trei adunati intru numele Domnului nostru Iisus Hristos,  darul Lui se revarsa, prin urmare, cu mai multa mila asupra noastra.

Dumnezeu Cel prea plin de dragoste, Care voieste ca toti oamenii sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina, descopera, dupa mila Sa nemasurata, aceasta cunostinta, in chip minunat , fara mijlocirea vreunui om. Toate conditiile ce se cer pentru implinirea faptelor de evlaviesi pentru dobandirea mantuirii se cer o totala jertfire, nevointe mai preusu de fire, cea mai adnaca smerita cugetare cu toate aceste conditii, pe care le porunceste Evanghelia.

Nimeni nu trebuie sa deznadajduiasca si sa-si inchipuie ca este cu neputinta sa implinesti poruncile Evangheliei.

Orice om care crede cat de cat in nemurire si in rasplata vietii vesnice se intalneste fara voia lui cu acest gand: Cum sa te mantuiesti ? Atunci isi ridica privirea spre cer.

Asa cum toate fapele bune atarna una de alta, tot astfel trebuie sa se sprijine sa se desavarseasca si se se insufleteasca una pe alta, asemenea razelor care numai atunci isi revarsa puterea si scot la iveala flacara, cand sunt inmanucheate, printr-o lentila de sticla intr-un siongur punct. Altmiteri cel ce este nedrept in foarte putin, si in mult este nedrept (Luca 16,10).

Crestinul care doreste cu infocare sa-si mantuiasca sufletul se apropie astfel, cu toata bucuria, de indeplinirea indrumarilor si de punerea in prcatica a tuturor celor auzite si citite. Cand isi da seama prin experienta personala de neputinta lui el trece in chip firesc la intrevarea daca nu cumva s-ar gasi unele mijloace care ar putea usureze indeplinirea celor randuite de legea Domnului pentru cei ce s-au invrednicit mantuirea si sfintenia.

Ca sa te rogi, trebuie sa te duci la Biserica, sa-ti faci cruce, sa te inchini, sa stai in genunchi, sa citesti Psaltierea, canoanele, acatistele.

Pentru manturea sufletului este de trebuinta, in primul rand, credinta. Crestinul care doreste cu infocare sa-si mantuiasca sufletul se apropie astfel, cu toata bucuria, de implinirea indrumarilor si de punerea in practica a tuturor celor auzite si citite.

Cand isi da seama prin experienta personala de neputinta lui, el trece in fiecare chip firesc la intrebarea daca nu cumva s-ar gasi unele mijloace care ar putea sa usureze implinirea celor randuite de legea Domnului pentru cei ce s-au invrednicit sa dobandeasca mantuirea si sfintenia. Ca sa te rogi, trebuie sa te duci la biserica, sa-ti faci cruce, sa te inchini, sa stai in genunchi, sa citesti Psaltierea, canoanele, acatistiele.

Pentru mantuirea sufletului este de trbuinta, in primul rand credinta. Credinta nu vine de la noi, ci este un dar de la Dumnezeu; credinta, ca dar duhovnicesc, se da catre Duhul Sfant. Credinta se dobandeste, astfel, prin rugaciune. Pe langa o credinta adevarata este nevoie si de fapte bune caci "credinta fara fapte moarta este".

Nimeni nu are putinta atata vreme cat nu o cere, cat nu se roaga lui Dumnezeu ca sa i-o dea. Insusi Iisus Hristos spune: "Fara Mine nu puteti face nimic." Mantuitorul ne invata astfel: "Ramaneti intru Mine, si Eu intru voi. Caci cine ramane intru Mine si Eu intru el, acela aduce roada multa."

Mustata V. Larisa-Maria

Despre autor

Larisa Maria Mustata Larisa Larisa Maria Mustata

Colaborator
3 articole postate
Publica din 29 Martie 2011

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2429

Voteaza:

Rugaciunea in vremea necazurilor 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE