Sapanta - 70 de ani

Sapanta - 70 de ani Mareste imaginea.


        Data stabilita pentru Simpozionul international dedicat fenomenului „Cimitirul vesel din Sapanta“ este stabilita: 29 mai. Atunci, in prezenta vladicilor din Maramures, a unor inalti demnitari, a numerosi oaspeti din tara si strainatate, a presei si ambasadorilor, se vor aniversa cum se cuvine cei 70 de ani de raspuns al geniului popular dat mortii in latura ei infricosatoare, hada.

Este drept, nu se vorbeste despre inviere in acel cimitir, dar nici despre disperarea in fata marii treceri. Este un act de seninatate, in care umorul popular rezolva - intrucatva - spaimele necunoscutului. Este si un act de intelepciune romaneasca, de „bascalie orientala“, de arta totala, pe buza gropii. Instinctul teologic al lui Ioan Patrus, primul gravor al crucilor cu rime, a dus faima locului. Si asta pentru ca pe cruce sunt rastignite, la propriu si in vazul tuturor, metehnele decedatului; mai mult, este o spovedanie de dincolo, ca un ecou al altei lumi, de unde cel dus ne vorbeste prin lemnul de la capatai. Ne vorbeste prin crucea lui, pe care si-a rastignit pasiunile, viciile, antipatiile, destinul crud - toate in versuri naive. In loc de clasicul epitaf, o epigrama. Si aceea cruda, netrucata.


Daca prima oara m-am revoltat la vederea exhibitionismului manifest al cimitirului vesel, cu trecerea timpului i-am gasit sensul. Mai exact, am inteles ca eu eram cel agatat de viata, in asa fel incat dadeam o importanta excesiva mortii. Acum ma retrag discret in spatele intelepciunii populare, care sfideaza ideea de spaima de moarte, de zbatere inutila. Asadar, veniti cu totii la marele praznic al rasului intelept, pentru a ne intreba ca Apostolul odinioara: „Unde este, moarte, boldul tau?“.

Impreuna cu parintele Grigore Lutai, starostele duhovnicesc de la Sapanta, revista noastra va face o calduroasa invitatie in Maramures. 

 

                                                                                             Razvan BUCUROIU
                                                                                   Lumea credintei, anul III, nr. 4(21) 

.

09 Octombrie 2007

Vizualizari: 3246

Voteaza:

Sapanta - 70 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE