
In doctrina crestina a Bisericii Ortodoxe exista trei taine mari care nu pot fi intelese numai prin ratiunea omului si anume: Sfanta Treime, Intruparea Domnului si Sfanta Euharistie - prefacerea painii si a vinului in trupul si sangele Domnului Iisus Hristos.
Potrivit invataturii credintei crestine ortodoxe, Sfanta Treime este considerata cea mai mare taina a Ortodoxiei, o caracteristica fundamentala in Sfanta Liturghie, in taine si ierurgii, superioara conceptiilor crestine occidentale care sunt, fie rationale sau sentimentale, fie concomitent si una si alta. Treimea echivaleaza cu un simt al misterului, care nu exclude ratiunea si sentimentul, dar care este mai adanc decat acestea.
In conformitate cu doctrina crestina ortodoxa, cele trei persoane, Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt deosebite una de alta intr-o unitate desavarsita. Tatal este nenascut, Fiul este nascut din veci din Tatal, iar Sfantul Duh purcede din veci din Tatal.
Cu toate ca lucrarile celor trei persoane pot fi felurite, exista acelasi Dumnezeu care lucreaza toate in toti (I Cor. 12, 6). Aceasta impreuna existenta, coexistenta a persoanelor dumnezeiesti, impreuna locuire, in intelesul de a fi una in alta, fiecare in celelalte, fara amestecare, teologia ortodoxa o numeste perihoreza.
Pentru noi, oamenii, taina perihorezii celor trei persoane dumnezeiesti ramane de nepatruns cu ratiunea omeneasca. In principiu, Tatalui i se atribuie puterea, Fiului i se atribuie adevarul, iar Sfantului Duh i se atribuie harul. Insa, aceasta atribuire nu se face prin excluderea celorlalte persoane, ci toate acestea sunt comune persoanelor dumnezeiesti in nedespartire.
Putini dintre Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe s-au incumetat sa dezbata aceasta mare taina a ortodoxiei: Sfantul Atanasie cel Mare, Sfantul Grigorie Palama, Vladimir Lossky. „Dumnezeu toate le face prin Fiul in Sfantul Duh”, ne spune Atanasie cel Mare.
Potrivit doctrinei crestine ortodoxe, Sfantul Duh purcede numai de la Tatal, in timp ce Biserica Catolica invata ca Sfantul Duh purcede atat de la Tatal, cat si de la Fiul., spargand astfel unitatea si comuniunea desavarsita a Persoanelor Sfintei Treimi (Filioque), acesta constituind unul dintre motivele principale care au dus la despartirea Bisericilor Crestine, Ortodoxe si Catolice, in anul 1054.
In momentul de fata, in problema unitatii celor doua Biserici, Ortodoxa si Catolica, cat si unitatea intregii lumi crestine exista mai multe conceptii, dintre care cea a Ortodoxiei si Sobornicitatii ei cu recunoasterea egalitatii bisericilor locale este esentiala si in Duh si Adevar.
Asadar, cuvintele Domnului Iisus Hristos: „ca toti sa fie una, cum suntem Noi” (Ioan 19, 21), transmite un mesaj clar ca nu exista alt principiu al unitatii, decat acela pe care il detine Biserica Ortodoxa in Revelatie despre unitatea Sfintei Treimi.
In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh! Amin!
Doamne ajuta!
Stefan Popa.
-
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Sfanta Treime
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Treime - Siret
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.