Sfantul Ciprian

Sfantul Ciprian Mareste imaginea.

Mergand pe Calea Victoriei, n-ai crede ca mai gasesti aici un locas unde sa te reculegi si sa-ti gasesti linistea. Si totusi, in plin centrul Capitalei, locul acesta exista. Sufocata de cladirile noi din jur, Biserica Zlatari te imbie totusi sa intri pentru cateva minute macar.

Am raspuns chemarii si am intrat, lasand in urma nebunia orasului. Inauntru, in stanga altarului, o racla ocroteste de doua sute de ani mana dreapta a Sfantului Mucenic Ciprian, protector impotriva farmecelor, aducator de sanatate si de noroc in casatorie.

Povestea unui fost vrajitor

Parintele Constantin Dragne imi povestise candva istoria uimitoare a Sfantului Ciprian, indemnandu-ma sa vin la Biserica Zlatari. Se pare ca in jurul anului 250, Sfantul Ciprian era un vestit vrajitor al Imperiului Roman.

Ghicea in carti, in stele si ii adora pe zeita Artemis si pe Apolo. Viata i s-a schimbat radical cand a incercat fara izbanda sa-si foloseasca vrajile impotriva Fecioarei Iustina. „In vremea lui Ciprian, un tanar desfranat pe nume Aglaid a venit la Ciprian, nereusind s-o faca pe Iustina sa-l iubeasca.

De trei ori a trimis Ciprian demonii asupra fecioarei si a rudelor ei, dar ea s-a aparat prin post si rugaciune si i-a alungat de fiecare data. Dupa ce a fost chinuit in repetate randuri de demonii pe care-i trimitea fetei, Ciprian s-a botezat, si-a ars toate cartile si, de atunci, a propovaduit credinta in Hristos. „De aceea, oricine se roaga lui primeste ajutor sa scape de farmece si de boli”, spune parintele Constantin Dragne.

Vindecari miraculoase, la Mostele Sfantului Ciprian

Credinciosii primesc vindecare pentru boli trupesti si sufletesti din partea Sfantului Ciprian daca participa saptamanal la Sfantul Maslu si la dezlegarile care se savarsesc miercurea si vinerea. Daca au sanatatea subrezita, daca s-au luptat cu neputinta de a avea copii sau sunt legati de farmece - indiferent de necaz - toti cei suferinzi gasesc aici alinare si vindecare.

O doamna de 50 de ani povesteste ca este din nou sanatoasa datorita Sfantului Ciprian. „M-am imbolnavit asa, de pe o zi pe alta. Seara, cand ma asezam in pat, simteam o forta uriasa care ma imobiliza si ma chinuia. Imi mergea din ce in ce mai rau, asa ca am cerut sfat duhovnicului meu, iar el m-a indemnat la aceasta biserica. De cand vin la Sfantul Maslu, pot spune ca mi-am regasit linistea si ma simt din nou sanatoasa”, marturiseste ea.

Cum obtii ajutor

Puterea moastelor Sfantului Ciprian este mai mare daca citesti acatistul lui, daca mergi la Sfantul Maslu si la Liturghie si daca tii post lunea, miercurea si vinerea. Printre cei care cred in taria rugaciunilor catre Sfantul Ciprian se numara si Clara, de 37 de ani, din Bucuresti.

De la ea am aflat cateva lucruri pe care putini le stiu: „Orice rugaciune este bine s-o citesti la miezul noptii. Atunci este foarte puternica. In ceea ce priveste acatistul Sfantului Ciprian, rugaciunea de la final este periculos s-o rostesti fara sa fi parcurs inainte acatistul propriu-zis”.

Uniti in jertfa cu Sfantul Ciprian

In fiecare an, la 2 octombrie, este praznuit Sfantul Ciprian, impreuna cu Sfanta Iustina, pentru ca au fost martirizati in aceeasi zi. A doua zi, este sarbatoarea Sfantului Teoctist, si nu dintr-o simpla coincidenta.

Acesta a participat la martiriul celor doi. Vazand moartea lor nevinovata, s-a marturisit crestin, desi stia ca va fi osandit si el la moarte. De aceea, cand te rogi Sfantului Ciprian, rugaciunea este intarita si de ceilalti doi sfinti impreuna cu care a patimit pana la moarte.

Mariana Frinculescu

Despre autor

Mariana Mariana

Colaborator
2 articole postate
Publica din 03 Septembrie 2010

06 Septembrie 2010

Vizualizari: 3561

Voteaza:

Sfantul Ciprian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE