Sfintirea Bisericii Negoesti, jud. Calarasi

Sfintirea Bisericii Negoesti, jud. Calarasi Mareste imaginea.

În ziua de 9 octombrie 2016 va fi resfințită biserica - monument istoric din satul Negoești, jud. Călărași, în urma lucrărilor de reparație care au avut loc între anii 2007-2016. Va fi o zi mare ! De ce ? Pentru că Preasfințitul Părinte Vincențiu Episcopul Sloboziei și Călărașilor va resfinți această biserică după 367 de ani de la ctitorire.

Generații întregi de oameni au trecut pe lângă această biserică și au compătimit starea în care se afla. E cineva din orașul Oltenița și din satele din împrejurimi care să nu fi trecut pe lângă această biserică ? Pentru cei care citesc aceste rânduri și nu cunosc așezarea geografică a acestei biserici le scriu că se află chiar pe șoseaua București-Oltenița la 20km de orașul Oltenița.

Timp de 10 ani între 1640 și 1650 domnitorul Matei Basarab a avut la Negoești o reședință de vară unde întrunea Divanul Țării, emitea hrisoave domnești și primea ambasadori. Personalități de seamă ale istoriei au vizitat această biserică. Nu avem însemnări istorice, dar în mod sigur la sfințire în 1649 nu se poate să fi lipsit domnitorul Matei Basarab cu doamna Elina care vara locuiau la Negoiești.

Prezența Domnitorului în biserică ne facem să credem că a fost sfințită de Mitropolitul Țării Românești Ștefan I, născut la Râmești, jud. Vâlcea, copist de seamă la Mânăstirea Bistrița, călugărit și hirotonit la Tismana, ales Mitropolit al Țării Românești în 1648 cel care a inițiat “Condica Sfântă a Mitropoliei Ungrovlahiei” care cuprinde toate hirotoniile de arhiereu până în ziua de astăzi.

La scurt timp după sfințire, biserica a fost vizitată de Patriarhul Macarie al Antiohiei împreună cu diaconul cărturar Paul de Alep care și scrie despre ea în “Călătoriile Patriarhului Macarie al Antiohiei în Țara Românească”

În anul 1737 se întâlnesc la Negoești Constantin Vodă Mavrocordat cu Ibrahim Pașa de Rusciuc încercând să rezolve unele probleme legate de granița de sud a Țării.

Luminatul cărturar Neofit Cretanul Mitropolit al Țării Românești între anii 1738-1753, care pentru o scurtă perioadă de timp a fost episcop al Mirelor Lichiei, scria în jurnalul său de călătorie când a vizitat biserica din Negoești în 1746 următoarele: “Iar în dimineața zile de joi 5 iunie, după sfânta liturghie, am făcut agheasmă și litanie împreună cu toți creștinii, cu femei și copii, împotriva secetei; iar după ce am mângâiat poporul și am dat porunci preoților să spovedească enoriașii și să-i împărtășească cu Sfintele Taine am trecut Argeșul pe un pod plutitor...”

Toți domnitorii fanarioți între 1715 și 1821 în drumul lor spre scaunul de domnie de la București poposeau o noapte la Mânăstirea Negoești.

Au scris despre această biserică Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Odobescu și istoricul Nicolae Iorga în „Istoria Bisericii Românești.”

Istoria acestui colț de Țară va consemna că în ziua de 9 octombrie 2016, Preasfințitul Părinte Vincențiu a resfințit biserica de la Negoești slujind Sfânta Liturghie după 270 de ani de la Mitropolitul Neofit Cretanul, și a resfințit biserica la 367 de ani după Mitropolitul Ștefan I al Țării Românești.

Fac apel către credincioșii ortodocși de bună credință să sprijine financiar acest eveniment pentru că – este clar – singur nu pot să fac nimic și dacă împreună vom avea grijă de Casa lui Dumnezeu și Dumnezeu va avea grijă de casa și familiile noastre.

Preot Nicolae Trușcă
Parohia Negoești

 

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
59 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

08 August 2016

Vizualizari: 1656

Voteaza:

Sfintirea Bisericii Negoesti, jud. Calarasi 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE