Taborul - muntele luminii dumnezeiesti

Taborul - muntele luminii dumnezeiesti Mareste imaginea.

 6 august 2023. Astăzi, am fost la înălțime pe taborul ardelenesc. Am respirat pe muntele duhovniciei. Am văzut lumina taborică. La numai 25 km de orașul Cluj-Napoca, în apropierea comunei Gilău, pe culmea Cornu Oșoielilor, la o altitudine de 1000 m, se află o minunată Mănăstire ortodoxă cu hramul „Sfântului Vasile cel Mare”. Este o mănăstire de maici cu zece viețuitoare, stareță fiind maica Maria Vulcu, iar duhovnic Părintele Popovici Dan.

În Noul Testament, evanghelistul Matei descrie minunea Schimbării la Faţă pe Muntele Tabor astfel: „Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Şi s-a schimbat la faţă înaintea lor şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Şi iată, Moise şi Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El”.

Conform tradiției ortodoxe și a învățăturilor Sfinților Părinți, pentru a ajunge la vederea luminii taborice este necesară o golire de conținut, un procedeu care poartă numele de chenoză. În timp ce la Domnul Iisus Hristos, golirea presupune o renunțare liberă a tot ce era dumnezeiesc, teoretic, pentru că știm că Hristos este Fiul lui Dumnezeu din veșnicie, și, umplerea Sa cu tot ceea ce este omenesc, la om, procesul este tocmai invers, adică golirea minții de tot ce este lumesc, de informațiile și cunoștințele dobândite și umplerea cu dumnezeire. În plus, omul mai are nevoie și de lucrarea Duhului Sfânt.

Prin schimbarea Sa la faţă, Domnul Iisus Hristos arată la ce slavă ridică El în sine firea omenească. Părinţii Bisericii ne spun că schimbarea la faţă a omului lăuntric este însă cu neputinţă fără harul dumnezeiesc, care se dă prin Sfintele Taine.

Sfântul Simeon Noul Teolog zicea un lucru înfricoşător: „Cine n-a văzut pe Dumnezeu în viaţa asta nu-L va vedea nici în cealaltă”, iar Sfântul Grigore Palama afirmă că participarea la Slava lui Dumnezeu, vederea luminii necreate nu li se dăruiesc oamenilor la întâmplare, ci numai acelora care au două trăsături de caracter fundamentale: sunt întăriţi în mod special în credinţa faţă de Dumnezeu sau au fost înălţaţi deasupra nimicniciei fiinţei umane.

De pe culmea Cornu Oșoielilor se întinde în fața ta, cât vezi cu ochii o panoramă de vis: cele două râulețe Someșul Cald și Someșul Rece, Lacul de acumulare Tarnița în mijloc, barajul Tarnița împrejmuite de dealuri, munți și vârfuri, acoperiți cu Păduri de conifere, un ocean de verde, cu toate nuanțele, plăcut ochiului. Uimire, încântare și balsam sufletesc, o experiență unică de neuitat. Taborul, ca orice munte are darul lui, are o lumină şi o sfinţenie anume.

Această culme, pe care am urcat astăzi, este ceva ce te copleseste; oricât ai încerca să-l îmbrăţişezi cu privirea, nu reusesti să-¬l cuprinzi în toate laturile lui. Acolo sus, orice cuvânt este înecat în tăcere, iar întreaga panoramă apare în faţa noastră cu o anumită pace în suflet, cu lumină, o lumină alb-albăstruie, cu multă claritate. Înălţarea omului pe muntele „duhovnicesc” semnifică, de fapt, drumul parcurs de om de la curăţirea inimii de patimi spre iluminarea minţii sale, iar pentru acest lucru îţi trebuie o iniţiere în chenoză și nu numai.

Ne copleșește înțelepciunea și adâncimea cuvintelor Părintelui Popovici Dan în predica de pe culmea Cornu Oșoielilor : „Praznicul Schimbării la Faţă este prin excelenţă acela al îndumnezeirii naturii noastre omeneşti şi al participării trupului nostru trecător la bunurile veşnice, mai presus de fire, la bucuria trăirii luminii taborice, o invitație la o călătorie în lumina lăuntrică a sufletelor noastre”, iar în viziunea Sfinților Părinți, nu e altceva decât „o trăire a luminii dumnezeieşti şi o pregustare a împărăţiei cerurilor, o transfigurare anticipată”.

Așadar, să îl rugăm pe Domnul Iisus Hristos să ne dăruiască și nouă harul luminii pe care o împrăştie pe această culme de munte, pe care ne aflăm astăzi și să ne facă posibilă și nouă înțelegerea și cuprinderea în minţile noastre, dar mai ales, în sufletele noastre, a luminii taborice.

Doamne, ajută!

Ştefan Popa

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

08 August 2023

Vizualizari: 288

Voteaza:

Taborul - muntele luminii dumnezeiesti 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE