Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul - jertfa intru credinta

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul -  jertfa intru credinta Mareste imaginea.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită în fiecare an pe data de 29 august, fiind considerată zi de post. Aceasta încheie anul bisericesc, deoarece pe 1 septembrie începe noul an bisericesc.

Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul este o sărbătoare prăznuită de BOR la fiecare dată de 29 august, fiind una dintre cele 12 praznice împărătești și cu un simbolism aparte.
Sfânta Scriptură arată că Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut cu numai 6 luni înainte de nașterea lui Iisus Hristos, din Sfinții Părinți Elisabeta (sora mamei lui Iisus) și preotului Zaharia din cetatea Orini (Vechiul Ierusalim).

Numit Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Proroc Ioan propovăduia în pustia Iordanului pocăinţa sinceră şi mărturisirea păcatelor. „Şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele mulţimi de iudei” (Matei 3;6). Acest botez, simbolizând şi consfinţind curăţia sufletească dobândită prin întoarcerea inimii către Dumnezeu, deschide şi pregăteşte calea Mântuitorului: „Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor” (Matei 3;2).

Astfel a fost botezat şi Iisus Hristos de către Ioan, nu pentru că avea nevoie de pocăinţă, ci pentru a „împlinii toată dreptatea" (Matei, 3, 15), adică pentru a asuma până la capăt condiţia umană.

Sfântul Proroc Ioan vestea la apa Iordanului, venirea Mântuitorului. „Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine. Lui nu sunt vrednic să-I duc nici încălțămintea, căci El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc” (Matei 3;11).

În acele vremuri, Galileea era condusă de Irod Antipa, care era căsătorit cu fiica emirului Arabiei, pe care a îndepărtat-o, pentru a se căsători cu soţia fratelui său Filip - Irodiada - relație neacceptată de religie. Prin această legătură, care ar fi început încă de când fratele său, Filip, era în viaţa, Irod este văzut ca un „răpitor desfrânat şi amestecător de sânge” (Viețile Sfinţilor). Sfântul Ioan confruntat cu imoralitatea regelui nu s-a sfiit să-l înfrunte, propovăduind că nu îi este îngăduit să ia pe femeia fratelui tău.

Dată fiind influenţa Botezătorului asupra mulţimilor, Irod dorea să îl suprime, mai ales că prorocul condamna și striga să audă toată împarăția despre desfrâul nelegiuit dintre el şi soţia fratelui său. Temându-se de tulburarea pe care ar fi putut-o isca în rândul poporului uciderea prorocului, acesta se mulţumeşte să-l închidă pe Sfântul Ioan într-un subsol al cetății lui.

În ziua aniversării sale, Irod dă o petrecere la care invită mulţi prieteni de rang înalt, iar după ce se ameţesc de aburii alcoolului, Irodiada o pune pe fiica ei - Salomeea - să danseze în faţa invitaţilor. Pentru spectacolul oferit de aceasta, Irod îi oferă un prețios dar: să-şi aleagă până la jumătate din împărăţie. La sugestia mamei sale ea refuză averile şi cere să i se dea pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul.

Dușmănia de moarte a Irodiadei duce păcatul până la capăt și îl determină pe regele Irod să poruncească uciderea Botezătorului.

La miezul nopţii, regele porunceşte tăierea capului Sfântului Ioan, care i-a fost adus pe o tipsie lui Irod și i-a fost dăruit Salomeei. A urmat îngroparea și pedeapsa păcatului, întrucât crima a fost urmată de un şir de încercări pentru Irod. A pierdut conducerea regatului, fiind trimis în surghiun, în Spania, împreună cu Irodiada şi fiica acesteia.

Sfârșitul a fost năprasnic pentru toți. Salomeea a fost decapitată prin strângerea gheţii în jurul capului, când a încercat să traverseze un râu îngheţat care s-a rupt. Capul i-a fost adus lui Irod şi Irodiadei, aşa cum odată se adusese capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Prăznuirea în post și rugăciune

La praznicul „Tăierea capului Sf. Pr. Ioan Botezătorul” se ține post aspru, nu se taie nimic cu cuțitul, nu se bea vin și nu se mănâncă alimente de culoare roșie.

Pentru jertfa sângelui vărsat, de Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiţia cere să nu se consume vin roşu, nici alimente şi mâncăruri gătite, care au aceeaşi culoare: pepene roşu, ardei roşii, sos de tomate.

Tradiția spune că în ziua de 29 august creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Se spune că este bine să postești în această zi închinată Sfântului Ioan Botezătorul, chiar să nu mănânci toată ziua, ci doar seara o turtă de mălai sau grâu. Obiceiul se ține pentru sănătate și iertarea păcatelor. Încă din seara de dinaintea sărbătorii nu trebuie să consumi nimic, doar apă poți să bei.

De praznicul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” sunt respectate tradiții care au fost transmise din generație în generație, unele sunt mai puțin cunoscute.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri este acela de a duce la biserică, pentru sfințire, mere, pere, castraveți și struguri. Apoi fructele și legumele se împart celor flămânzi și săraci, copiilor și bătrânilor. Se dă de pomană în amintirea sufletelor plecate dintre cei vii și nu numai. Pachețele cu struguri și pâine se oferă și pentru bunăstarea familiei, pentru liniște și spor în casă.

Sunt absolut interzise petrecerile, distracțiile cu vin roșu, pentru că această băutură reprezintă sângele Sfântului Ioan Botezătorul, dar și al Mântuitorului Iisus Hristos, care suferă în această zi tragică pentru cel care i-a prevestit venirea în lume.

Semnificația sărbătorii în ritualuri și obiceiuri


În ziua praznicului sfânt, gospodinele nu trebuie să lucreze la câmp sau să spele. De asemenea, este interzis orice lucru de mână.

În această zi nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce.

La praznicul zilei se dau de pomană bucate pentru pomenirea morților.

Pentru alungarea necazurilor, în familiile în care au murit rude în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică, se îngrijesc momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri, pâine şi apă.

În calendarul popular se spune că din această zi începe şi frigul toamnei - se schimbă clima.

Rugăciune la praznicul „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”

Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, cu dragoste și smerenie te cinstim și te rugăm, apără-ne de păcatul necredinței și ne izbăvește tot răul!

Prin tine izbăvindu-ne de tot necazul și fiind apărătorul și sprijinitorul nostru te rugăm să ne slobozești din toate nevoile, ca să-ți cântăm: Bucură-te, Sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!

Cel ce cu puterea sfințirii prin Botez ai propovăduit venirea lui Mesia, te rugăm să fii mijlocitorul către Dumnezeu spre izbăvirea de tot răul și mântuirea neamului românesc, acum și pururea, în vecii vecilor!

Amin!

Maria Filipoiu - poet, exeget, jurnalist UZPR

Despre autor

Maria Filipoiu Poet Maria Filipoiu

Colaborator
153 articole postate
Publica din 13 Octombrie 2014

Pe aceeaşi temă

04 Septembrie 2024

Vizualizari: 197

Voteaza:

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul - jertfa intru credinta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE