Taina rabdarii

Taina rabdarii Mareste imaginea.

Rabdarea este o conditie a mantuirii, cu conditia ca sa nu fie pentru vinovatii, ci pentru vinovatia de a fi crestin. In lumea aceasta nu poti sa crezi in Iisus fara sa nu fii pedepsit.

Scriptura a prevazut de mult cenzura impotrivirii, zicand: "Fiule, cand vrei sa te apropii si sa slujesti Domnului, sa-ti pregatesti sufletul de ispite"  (Isus Sirah 2,1). Iar Sfantul Pavel,  de asemenea,  ne previne: "Toti cei ce vor sa traiasca cucernic in Iisus Hristos, vor fi prigoniti"  (II Timotei 3 ,12).

De ce,  oare, oamenii lumii acesteeia il iau la tinta tuturor fardelegilor pe oamenii care nu fac rau la nimeni, pe oamenii care se roaga pentru vrasmasi lor? De ce, oare, ucenicii lui Iisus, ucenicii iubirii de oameni, starnesc in oameni atatea valuri de ura? Si daca lipseste ceva omului, cu adevarat, doar iubirea ii lipseste, fiindca numai climatul iubirii le face oamenilor viata posibila.

Deci este de neinteles cum iubirea starneste ura impotriva ei. Si deci, este de neinteles cum iubirea trebuie sa inghita atatea valuri de ura si oricate ar fi. "Oameni veacului acestuia vor face si voua ce Mi-au facut Mie. De M-au prigonit pe Mine si pe voi va vor prigoni. Daca pe Mine M-au de nuntat stapanirii veacului acestuia si pe voi vor pune mana si va vor da judecatii si va vor duce inaintea regilor si stapanirilor lor si va vor arunca in temnite pentru vinovatia numelui Meu" (Ioan 15, 18-21 ). Deci :"Pazitiva de oameni"  (Matei 10, 17).

De ce atata prigoana? Fiindca crestinii au iesit din complicitatea cu pacatul. Si-au schimbat cetatenia. Si s-au declarat cetateni si ai Imparatului cerurilor. Aceasta ar fi o explicatie.

Alta explicatie: chiar rostul incercarilor. "In necazuri, cheama-Ma pe mine zice Domnul si-ti voi ajuta tie. In necazurile voastre veti vedea prezenta Mea. Eu voi grai puternicilor lumii prin gura voastra si va voi da intelepciune careia nu-i vor putea sta impotriva toti potrivnicii vostri. Eu voi grai prin rabdarea voastra care ii va uimi, si-i va sili sa Ma cunoasca pe Mine" (Luca 21-15 ).

Asa a fost , caci multi tirani s-au ingrozit de rabdarea mai presus de fire a sfintilor, si au sfarsit prin a marturisi si ei pe Hristos, de asemenea cu acelasi pret al vietii.

Deci iata ca rabdarea in incercari a sfintilor are rostul iubirii de oamenii a lui Dumnezeu. Multi oameni, mai ales puternicii veacului, sunt refractari propovaduitorii cuvantului, dar unii dintre ei se biruiesc de ultimul cuvant al sfintilor , ce ii acoperit cu pretul vietii lor.

La urma tuturor este dreapta judecata a lui Dumnezeu si este dreapta pentru ca la toti Dumnezeu le-a prilejuit o marturisirea cuiva si, deci nu vor avea cuvant de scuza ca n-au auzit de Dumnezeu. Aceasta este ratiunea ascunsa a Providentei: toata lumea e ispitita sa se ciocneasca de Iisus. Daca cu Iisus Dumnezeul - imbracat in om, Dumnezeu Tatal a facut o puternica ispitire satanei, ca sa se atinga de calcaiul lui - trupul - si sa pateasca, inghitindu-L - spargerea pantecelui iadului si eliberarea dreptilor - atunci si cu ucenicii lui Iisus aceeias ispitire face oamenilor lumii acesteia, ca atingandu-se de ei sau sa se lumineze spre mantuire sau desavarsit sa piara.

Atat am inteles din taina rabdarii sfintilor. Este ascunsa in ea o mare bucurie: Si Iisus o avea. Bunul Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa fim aprope de el tot timpul vieti noastre. Amin.

Marioara Mihele
Sursa: Din invataturile Parintelui Arsenie Boca.

Despre autor

Marioara Mihele Marioara Mihele

Colaborator
24 articole postate
Publica din 22 Mai 2010

Pe aceeaşi temă

02 August 2012

Vizualizari: 1000

Voteaza:

Taina rabdarii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE