Tehnica nu e o zeitate

Tehnica nu e o zeitate Mareste imaginea.

Singurul si adevaratul Dumnezeu. Pe Acesta cunoscandu-L, avem viata vesnica. Dar nu uitand de Dumnzeu cel singur si adevarat avem o viata crestina. Nu facandu-ne dumnezei falsi suntem crestini. Dam si nume acestor dumnezei ai nostri. Ii numim, zice IPS Bartolomeu Anania, tehnica, civilizatie, cultura. Omul modern se grabeste sa elibereze certificatul de deces al divinitatii si sa isi faca o religie caleidoscop.

Trupul mistic al Cuvantului, Biserica, nu condamna tehnica, civilizatia si cultura. Doar ca acestea nu trebuie zeificate. Nu sunt persoane, nu sunt demiurgi, nu sunt totemuri, fetisuri sau surogate. Sunt doar expresia progresului. Daca nu mai mergem cu caruta, nu mai caram apa de la fantana de departe, nu inseamna ca ne rugam altfel. Chiar daca avem gadgeturi, inima noastra tresalta la fel la auzul clopotelor. Ne cheama Cerul sa se reverse peste noi. Nu putem inlocui vesnicia cu materia. Nu putem gresi tactica, nu vrem sa renuntam la singurul si adevaratul Dumnezeu de dragul zeului viselor efemere.

Tehnica nu Il exclude pe Creator. Mintea savantului sau a "necivilizatului" se raporteaza la acelasi Alfa si Omega, chiar daca diferit, prin prisma teoriilor acumulate. Dar dorul de absolut este acelasi. Este aceeasi mantuire. Nu exista doua raiuri. Un crestin este in primul rand un civilizat, un om al bunului simt, al respectului, al sinceritatii, al respectarii cuvantului dat, nu al badaraniei.

Un crestin este un om de cultura. Si-a impropriat rugaciunile Sfintilor Parinti, mari oameni de cultura. Dar cultura nu este un inlocuitor de spiritualitate, ci o sora complementara. Mitropolitul ardelean are dreptate: dumnezeul nostru sa nu fie noua descoperire tehnologica, sa nu o veneram pe aceasta. Ci viata vesnica inseamna cunoasterea singurului si adevaratului Dumnezeu si a Fiului trimis pentru salvarea omenirii din prapastie.

Avem tehnica rugaciunii, civilizatia iertarii si cultura iubirii. Iata religia ca mod de viata. Iata un exemplu de viata si traire autentica: mitropolitul Bartolomeu Anania. Sa ne rugam pentru sanatatea lui.

Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
256 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

01 August 2012

Vizualizari: 562

Voteaza:

Tehnica nu e o zeitate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE