Teologia si lumea moderna

Teologia si lumea moderna


Teologia si lumea moderna

Teologul se poate adresa oricui si poate cauta oriunde temeiuri pentru gandirea sa. Dar aceasta gandire va fi teologica numai in masura in care va porni de la Theos si Logos. In ultima analiza, Teologia este un comentariu al Revelatiei. Teologul poate, bineinteles, in cercetarile sale, sa depaseasca zona de gravitatie teologica, dar punctul de referinta nu-l poate nici schimba, nici deplasa.

Iata insa ca in ultima vreme, notiunilor pana mai ieri cuminti, de istorie, cultura, gust, om, ideal, gandire, lume etc, in care teologia isi stabilise un loc, si cu care coexista pasnic sau isi intrepatrundea preocuparile, li s-a adaugat ceva care tinde sa produca o mutatie, sa circumscrie aceste notiuni unor exigente noi, sa le dea un continut nou.

Li s-a adaugat cuvantul "modern". Asadar, istorie moderna, cultura moderna, gust modern, gandire moderna, om modern, lume moderna. S-a stabilit printr-un acord tacit, dar puternic, ca totul trebuie sa primeasca adaosul "modern" ca sa supravietuiasca, ca sa nu fie trimis la arhiva.

Ce inseamna "modern"? Cuvantul e mai mult subinteles decat definit. E intrebuintat de savanti si de cei care lanseaza moda. E prezent ori de cate ori se argumenteaza o noutate, ceva ce iese din tiparele familiare de pana acum. Chiar si ceea ce socheaza bunul simt obisnuit, e numit "modern" si capata indata carte de libera trecere. Cuvantul exprima relatii de tip nou intre parinti si copii, anumite mutatii din domeniul moralei si al gustului, o noua civilizatie produsa de tehnica, subit avansata, o noua cultura alcatuita pe aceste noi relatii si mutatii. El vrea sa insemneze chiar o modificare a structurii inteligentei. Nu stim daca el va denumi epoca noastra, in felul in care alte epoci au fost numite, de pilda Ev-mediu sau Renastere, dar deocamdata e numele pe care l-am dai noi insine epocii noastre, ca si cum ar reprezenta tot ce poate realiza geniul uman mai nou si mai definitiv.

Dar conceptul e dinamic si aceasta ne apara de ridicol in fata viitorimii. El inseamna a fi mereu actual, prezent in epoca, mereu in azi. Asadar, punctul de referinta e mereu in schimbare. A fi modern e, in primul rand, a schimba criteriile, a le ajusta de indata pe masura ultimei descoperiri, fie ea stiintifica, fie tehnica, fie sociala, de domeniul gustului, al imbracamintei etc. Dinamica aceasta confera vietii un plus de interes si o tine in tensiunea noutatii.

Dar lumea aceasta, zisa "moderna", este, in substanta ei, o lume in cautare. Si cautand, arunca pe fereastra tot mai mult din ceea ce era considerat altadata esential, dorind alte si alte criterii pentru tot alte si alte moduri de existenta. Exista insa cautari si nerabdari sfinte, arderi interioare intelepte chiar cand se intalnesc cu goluri anguasante. Notiunea este din aceasta pricina inca ambigua. De aceea, noi vom avea in vedere doar ceea ce denumeste ea pozitiv.

In ce situatie se afla Teologia in aceasta lume moderna, ale carei puncte de referinta sunt mereu in schimbare?

Cu doua aspecte ale problemei este confruntata acum Teologia. Cel dintai se refera la adaosul "modern" care prezinta, sau cel putin pretinde ca prezinta, noi termeni de relatie pentru Teologie - un om, o cultura si o lume noua, altele decat cele de pana acum, cu care Teologia ar trebui sa se puna de acord din nou si ca la inceput - iar cel de al doilea priveste dinamica situatiei, evolutia permanenta, schimbarea, devenirea, "actualul" fiecarei zile, cu care Teologia trebuie sa tina pasul, reinnoindu-se mereu.

Se pun intrebari, daca Teologia isi va mai afla un loc in contextul modern, si, daca si-l va afla, se pun intrebari daca va rezista ritmului de acomodare perpetua si rapida la care va fi solicitata de acum incolo. Chiar unii teologi apuseni s-au alarmat prematur din pricina acestor confruntari posibile si au incercat solutii disperate si inutile. Vrand sa fie in ritm cu moartea lumii vechi, au venit si ei cu o solutie asemanatoare si au "descoperit" si ei "moartea lui Dumnezeu" dupa care au adaugat acestei teologii cuvantul miraculos -"moderna" - si s-au pus la adapost de orice surprize.

Conciliul Vatican II a luat si el act de noua situatie, de notiunea, care o denumeste si de noile relatii pe care le presupune si a elaborat o Constitutie pastorala "Biserica in lumea moderna", Gaudium et Spes. Sa retinem din aceasta constitutie titlul. El indica un mod de a se pune problema, Vatican II n-a zis "Biserica moderna si." ci simplu: "Biserica si.".

Putem extinde procedeul si in ceea ce priveste Teologia. Teologia va ramane Teologie si Biserica va ramane Biserica, intotdeauna aceleasi. Cuvantului lui Dumnezeu nu i se va putea adauga niciodata atributul de "modern", sau altul, pentru ca il are pe acela de vesnic, valabil ieri, astazi si in veac, deci mereu actual.

Daca in vorbirea curenta, zicem totusi "teolog modern" si "Teologie moderna", cum zicem "medievala" sau "a secolului XVIII" adaosul arata doar ca avem de-a tace cu teologi dintr-un anumit timp, in cazul nostru cu contemporani, si cu activitati contemporane.

E adevarat ca si teologii si lucrarile lor contemporane abordeaza in special probleme puse de lumea de azi, cauta un limbaj pentru lumea de azi, pe masura ei, accentueaza ceea ce preocupa aceasta lume, dar punctul de referinta ramane mereu Theos si Logos. Directia e mereu dinspre Revelatie spre lume. In clipa in care directia s-ar schimba, n-am mai avea de-a face cu Teologia.

Numai in sensul interesului pentru problemele lumii moderne, Teologia va trebui sa fie mereu cu antenele intinse spre schimbarile, care modifica fizionomia lumii, pentru ca ea trebuie sa fie mereu in slujba omului, pe care are misiunea sa-l pastreze legat de Dumnezeu, sa-l invete credinta dreapta si sa-l indrumeze spre fapta buna. Pentru aceasta trebuie sa-l cunoasca, sa-i vorbeasca pe inteles, sa-i invete limba.

Cum insa aceeasi propozitie, spre exemplu, o spui francezului in franceza si englezului in engleza, fara sa-i schimbi continutul, din pricina schimbarii limbii, tot asa si adevarul vesnic despre Dumnezeu se va putea spune intotdeauna in limba oricarei societati, neschimbat.

Antonie Plamadeala

.

29 Decembrie 2006

Vizualizari: 5618

Voteaza:

Teologia si lumea moderna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact