Tortionarul comunist, o unealta sfintitoare

Tortionarul comunist, o unealta sfintitoare Mareste imaginea.

Precum iubirea purtata celui de langa noi este cea mai curata stare de impreuna-vietuire, tot asa, chinuirea si omorarea celui de langa noi este cea mai cazuta stare in care putem ajunge.

De-a lungul istoriei, cu voie sau fara de voie, nenumarati oameni au ajuns unelte ale diavolului, luptand impotriva semenilor lor, pe care i-au asuprit si i-au omorat, adesea fara nici un motiv intemeiat: lupte si razboaie de cotropire, sclavie, persecutii, tortura si crime.

Chiar daca acesti oameni, poate si ei victime, la randul lor, au fost neincetat judecati si marginalizati de istorie, ei au avut insa intotdeauna urmasi fideli. Astfel, cei stapaniti de dorinta de a domina si de a conduce (persecutori, tortionari, manipulatori, inselatori, criminali) vor exista pana la sfarsitul lumii, in fiecare epoca imbracand insa alte haine.

Tortionarii din inchisorile comuniste, unii chiar in necunostinta de cauza, si-au chinuit fara mila semenii inchisi pe nedrept de o dictatura inumana. Unii dintre acestia, precum Eugen Turcanu, Gheorghe Craciun, Gheorghe Enoiu, Petre Goiciu, Alexandru Nicolschi, Ana Pauker, Popa Alexadru (Tanu), Nicolae Moromete (Maromet), Virgil Bordeianu, Alexadru Martinus, Mihai Livinshi si altii asemenea lor, au ramas in constiinta tuturor celor care i-au cunoscut drept niste oameni straini de omenie, care uneori faceau din tortura si din umilinta pasiuni proprii.

Indraznesc sa afirm faptul ca tortionarii din inchisorile comuniste au fost cu adevarat niste unelte sfintitoare care au dat Bisericii lui Hristos nenumarati sfinti si martiri. Nu le caut merite unor asemenea oameni, insa prin ei diavolul a umplut cerul de sfinti, caci in loc sa renunte la credinta si la Adevar, nenumarati detinuti au preferat sa renunte la propria lor viata. Datorita cruzimii acestor tortionari, multi dintre detinutii politici au ajuns inca din timpul vietii la stari duhovnicesti inalte, precum: iubirea vrajmasilor, rugaciunea neincetata si cunoasterea personala a lui Dumnezeu.

Tortionarul comunist, roada unei lumi desacralizate

Dintotdeauna, puterea politica s-a folosit de oameni special alesi pentru a aplica hotararile luate (soldati, calai, tortionari). Intr-o perioada in care lagarele erau locurile in care ajungeau toti cei care se opuneau conducerii sau care indrazneau sa gandeasca altfel, tortionarii au revenit puternic in actualitate. Astfel, tortionarii au ajuns unelte indispensabile in aplicarea locala si generala a ideologiei comuniste.

Ruxandra Mihaela Cesereanu, in lucrarea ei de doctorat, anume "Infernul concentrationar reflectat in constiinta romaneasca", lucrare sustinuta in anul 1997, imparte tortionarii din inchisorile comuniste in trei mari categorii, dupa cum urmeaza: tortionarul robot (usor de dirijat si foarte ascultator, el tortureaza nu atat din placere, cat pentru faptul ca asta ii este meseria); tortionarul carierist (persoana imorala si indiferenta care, pentru a fi favorizat social, slujeste oricui ajunge la putere); tortionarul rafinat (considerat de catre victime ca fiind cel mai periculos, acesta tortureaza ca un specialist, cu atentie si perversitate, alegand tortura cea mai potrivita pentru victimele lui).

La randul sau, profesorul Ronald Crelinsten ii imparte pe tortionari tot in trei categorii, oarecum asemanatoare, dupa cum urmeaza: tortionarul zelot (crezand fanatic in scopurile ideologiei careia ii slujeste, detasat emotional de ceea ce face si foarte crud, acesta este lipsit de educatie); tortionarul carierist (foarte interesat in dezvoltarea carierei personale, se raporteaza la ceea ce face ca la o slujba oarecare, nefiind interesat atat de tortura in sine, cat de privilegiile pe care le poate obtine prin ea); tortionarul sadic (desi mai rar intalnit, acesta se simte bine torturandu-i pe altii).

Desi cel care era numit "tortionar" avea obligatia de a aplica pedepsele hotarate prin lege, in practica insa el intrecea adesea pedepsele stabilite. De cele mai multe ori, tortionarul si cei pe care acesta ii chinuia faceau parte din aceelasi neam, vorbind aceeasi limba si avand aceeasi credinta. Ce anume ii motiva deci pe acesti oameni sa savarseasca astfel de atrocitati impotriva semenilor lor?!

Faptele tortionarilor comunisti, care intreceau cu mult datoria sociala pe care o aveau, anume de a fi paznici, trebuie fundamentate mai ales pe desacralizarea societatii in care au trait, care a dus la o gresita intelegere a persoanei umane. Astfel, din calitatea lui de faptura a lui Dumnezeu, avand suflet vesnic, omul a fost coborat la stadiul de animal rational, fiind supus tuturor dorintelor puterii.

Astfel, daca oamenii care nu se revoltau erau lipsiti de anumite drepturi firesti, cu atat mai mult erau lipsiti de drepturi cei care se opuneau sistemului politic. Merita amintita aici replica unui judecator rus din acea vreme, care spunea: "Pentru noi, dusmanii poporului nu sunt fiinte umane. Impotriva lor, totul este permis."

Ca un ultim cuvant, amintesc faptul ca marturisitorii care au patimit in inchisorile comuniste au fost victime numai in ochii conducatorilor politici si ai necredinciosilor, pe cand in ochii lui Dumnezeu si ai crestinilor, acestia au fost adevaratii invingatori. Ei au iesit biruitori deoarece si-au invins tortionarii, rasplatindu-le ura cu iubirea si torturile cu iertarea, deoarece au salvat faptura lui Dumnezeu, sub un regim totalitar care-si propusese sa distruga tot ce era mai curat in om (sufletul nemuritor) si deoarece au fost rastigniti pe crucea "reeducarii" poporului roman si in locul celor care nu ar fi putut suporta patimirea.

Teodor Danalache

Tortionarii comunisti, unelte sfintitoare

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

27 Iulie 2012

Vizualizari: 4774

Voteaza:

Tortionarul comunist, o unealta sfintitoare 5.00 / 5 din 1 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

 • Marina ConstantinescuPostat la 2011-12-21 14:44

  Imi doresc sa ne intoarcem mai des spre martirii nostri, chinuiti in inchisorile comuniste, sa ne invatam copiii sa le respecte memoria. Un tortionar este ridicat in grad de fostul presedinte Iliescu iar noi ne gandim ca nu suntem obligati sa leplatim daune victimelor comunismului. Suntem datori, noi si urmasii nostri, sa aratam in orice mod chiar si prin plata unor despagubiri morale, prea mici fata de tragedia suferita, ca ne inchinam in fata patriotismului, credintei si curajului lor Dumnezeu sa ii odihneasca pe Iuliu Maniu, pe Ion Mihalache, pe seniorul Corneliu Coposu si pe ceilalti martiri.

 • Vasa NastaPostat la 2011-11-19 08:13

  Tortionarii din toate vremurile au fost si sunt fiinte demonizate ! Va multumesc pentru continutul articolului ! Doamne Ajuta-ne sa facem voia Ta cea Sfanta ! Amin.

 • valeria mantuPostat la 2011-11-19 06:37

  Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei care si-au pierdut viata in urma prigoanei comuniste!Sa ne rugam pentru poporul roman,care si acum sufera din cauza vanzatorilor de neam si tara!!

 • Tudor StefanPostat la 2011-11-18 14:50

  Eu unul, Dumnezeu sa ma ierte, nu i-as lauda pe tortionari. Acestor "producatori de sfinti si martiri" cred ca nu merita sa la spunem oameni. Pornind de la ideea ca sfintii ajung sfinti si fara tortionari, prin propriile lor virtuti, inclin sa cred ca ar fi mai potrivit sa-i intrebam pe acestia daca doresc de buna voie sa urmeze calea spre sfintire prin tortura sau prin iubire de oameni. Sfanta Parascheva s-a desavasit prin iubire de oameni si nu prin tortura. Cinste martirilor lauda sfintilor dar de aici si pana la a gasi virtute in a fi tortionar... Cum spuneam, sa ma ierte Dumnezeu. Poate acum intelegem de ce in acest veac este atat de greu sa separam raul de bine, adevarul de minciuna...

 • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-11-18 10:52

  frumos articol. chiar daca este despre tortionari, preferam numele catorva rabdatori ai persecutiilor (mai mult sau mai putin sadice ale acestora), nu numele tortionarilor. dumnezeu sa-i ierte!

 • Radu GrigorescuPostat la 2011-11-18 10:36

  este interesant de observat cum sunt reprezentati tortionarii aici,fiind pictati in stilul demonilor din multe icoane.

 • gabriel zahariaPostat la 2011-11-18 09:37

  Frumos si rascolitor articol. Voiesc sa ma opresc doar asupra unui aspect , amintit si in text, care arata ca raul este perpetuu in lume si ca cei ce fac raul se invata unii de la altii si isi slujesc unii altora . Foarte trista , si asemeni unei palme pe obrazul cinstit al poporului roman neaos ortodox si strain in inima sa de cruditate si tradare, a fost mirsava fapta prin care Ion Iliescu, in timpul celui de al II-lea mandat, la inaintat in gradul de general pe colonelul in rezeva Ghe. Craciun, tortionarul de la Aiud , pt. merite ... ???? , care merite popor roman, care merite martiri romani ? La fel de mirsava a fost fapta aceluiasi Iliescu , vinzator de neam in simbrie la muscali,ca anul trecut , de ziua lui , la sediul PDS a fost huiduit si facut criminal de un grup de tineri studenti,raspunzindu-le : ,,... niste huligani, niste derbedei , niste debusolati ... Ei vedeti , asa au fost si legionarii la vremea lor ! " Cita instrainare si ura impotriva propriului neam de martiri ! Dar asa cum in savana leii traiesc alaturi de antilope tot asa si in Romania sfintii traiesc alaturi de satane ! Diferenta este ca pe cind unele mor sfisiate in ghiare altii se nasc in lumina si duh !

 • Adam Vizitiu Postat la 2011-11-18 03:37

  Din nefericire,acei oameni care au suferit in inchisori,au pretins sa li se plateasca daune, de catre oamenii nevinovati de suferintele lor,a generatiei noastre...Unii ,putini, au fost sfintiti de suferinta,dar marea majoritate,a detinutilor politici, s-au inrait..si s-au razbunat pe oameni nevinovati.scotandu-i in fata pe adevaratii martiri.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE