Trei lucruri ale tainei hristice

Trei lucruri ale tainei hristice Mareste imaginea.

 „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” (Ioan, 14, 6)

Într-o lume haotică, pe care o trăim zi de zi, mulți creștini ortodocși se întreabă ce ar trebui să facă pentru a fi sub protecția divină, pentru că astăzi, diavolul lucrează pe față, nu în ascuns, dar cu vicleșug.

În primul rând, să ținem posturile rânduite de Biserică de peste an, cele patru posturi. Pentru creștinii practicanți se recomandă și ținerea postului în zilele de luni, miercuri și vineri în tot anul. Astăzi, când pe piață există o sumedenie de produse alimentare modificate genetic, când se folosesc tot felul de aditivi, unul mai toxic decât altul, creștinul ortodox trebuie să fie înțelept și cumpătat. Să consumăm alimente numai atât cât ne este necesar, nimic mai mult. Postul înseamnă și să împarți hrana cu cel care nu are.

Postul are triplă semnificație: ne ajută să ne menținem un trup sănătos, ne ajută să urcăm pe scara duhovnicească și ne oferă protecție divină, pentru că intrăm sub taina lui Hristos. Practicarea postului, cu timpul ne va învăța cum trebuie să postim și de ce trebuie să postim. În acest sens, un duhovnic spunea: „Ca să învățăm să facem un lucru bun, fie el și postul, trebuie să-l săvârșim cât se poate mai des”.

În al doilea rând, trebuie să ne mărturisim la un duhovnic cât mai des posibil și să ducem o viață curată în fața lui Hristos. Este foarte importantă pentru viața duhovnicească respectarea poruncilor dumnezeiești și mărturisirea la un preot. Pentru aceasta, este necesar să privim înlăuntrul nostru, cu sinceritatea și naivitatea copilului din noi, meditând profund la cine suntem, unde am ajuns, care este ținta finală și ce am avea de făcut. Vom rămâne surprinși și îngroziți de ceea ce descoperim, dar să nu deznădăjduim, ci să căutăm degrabă un duhovnic pentru mărturisire, sfat și îndrumare. Îmi întorc privirea spre mine, cu toată luarea aminte, înlăuntrul sufletului meu, și când iau seama la mersul omului nevăzut, mă încredințez din experiență că eu nu-L iubesc din tot sufletul pe Dumnezeu, nu am dragoste prin aproapele, nu am credință puternică, și sunt plin de mândrie și de iubire de sine. Toate aceste păcate le găsesc într-adevăr, în mine, atunci când îmi cercetez în chip amănunțit simțurile și faptele mele. Prin mărturisire devii un om liber de păcate și intri sub protecția divină, fiind acoperit de taina hristică.

În al treilea rând, să mergem la biserică în duminici și sărbători. Dumnezeu ajută și iartă păcatele celor ce se roagă cu credință în biserică (Psalmul 19, 2; Luca 18,10-14).

Biserica este locaș sfânt și sfințitor, în care locuiește nevăzut Dumnezeu (III Regi 9, 3; Mat. 23, 21). În biserică, primim învățătura creștină pentru întărirea credinței noastre, prin cuvântul Evangheliei, Apostolului, prin Cazanie, predicile slujitorilor și prin citirile și cântările, duhovnicești, ce alcătuiesc sfintele slujbe. În biserică, primim harul sfințitor ce ni se împărtășește prin sfintele taine. În biserică, ne înfrățim prin rugăciune și cântare comună cu ceilalți credincioși, fără deosebire de stare și de vârstă, slăvind pe Dumnezeu „cu o gură și o inimă”. Ascultarea și ținerea aproape de biserică, ne apropie de Dumnezeu și suntem acoperiți de taina hristică.

Aceste trei lucruri trebuie respectate cu strictețe, cu atât mai mult că acestea se regăsesc și în cele nouă porunci bisericești. În plus, Sfinții Părinți ne învață că aceste trei lucruri trebuie să fie însoțite permanent de rugăciune și milostenie.

Sfântul Antonie ne spune că suirea omului spre îndumnezeire începe din momentul creației lui; chiar de la început, Dumnezeu ne dă harul necreat, ca noi să putem ajunge la unire cu El. Din punct de vedere ortodox nu există „om natural" căruia i se dă harul ca un supliment oarecare. Primul cuvânt al lui Dumnezeu, care ne-a chemat pe noi din neființă, a fost și primul nostru pas spre îndeplinirea chemării noastre, ca Dumnezeu să fie întru-tot și noi în El precum și El este în noi. Amin.

Ștefan Popa

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

13 Martie 2023

Vizualizari: 372

Voteaza:

Trei lucruri ale tainei hristice 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE