
"Un ceas de dreptate valorează mai mult decât 60 de ani de rugăciune" (proverb popular). Mai întâi dreptatea, după aceea rugăciunea, mai întâi dreptatea, după aceea postirea, mai întâi aproapele, după aceea Dumnezeu. Când caile omului sunt plăcute înaintea Domnului, chiar şi pe vrăjmaşii lui îi sileşte la pace (Pilde 16, 7).
Mânia lui Dumnezeu
Dumnezeu, văzând, pe de o parte, nedreptăţile pe care le săvârşeau poporul şi conducătorii poporului Său şi, pe de altă parte, postirile şi rugăciunile pe care le făceau aceştia, S-a mâniat pentru teatrul pe care îl jucau, ajungând să-i numească Sodoma şi Gomora (v. Isaia 1,10) şi i-a avertizat ca, dacă nu se curăţesc de vicleşugurile lor şi dacă nu strică orice nedreptate (Isaia 58, 6), să nu îndrăznească să se apropie de Templul Lui (v. Isaia 1,18). Să ascultăm cu luare-aminte cuvintele lui Dumnezeu: în fiecare zi Mă caută, pentru că ei voiesc să ştie căile Mele, ca un popor care făptuieşte dreptatea şi de la Legea Dumnezeului său nu se abate. Ei Mă întrebă de legile dreptăţii şi doresc să se apropie de Dumnezeu. Pentru ce să postim, dacă Tu nu vezi? La ce să ne smerim sufletul nostru, dacă Tu nu iei aminte? Da, în zi de post, voi vă vedeţi de treburile voastre şi asupriţi pe toţi lucrătorii voştri. Voi postiţi ca să vă certaţi şi să vă sfădiţi şi să bateţi furioşi cu pumnul; nu postiţi precum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus. Este oare acesta un post care îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său? Să-şi plece capul ca o trestie, să se culce în sac şi în cenuşă, oare acesta se numeşte post, zi plăcută Domnului? (Isaia 58, 2-5).
Ce-Mi foloseşte mulţimea jertfelor voastre?, zice Domnul. M-am săturat de arderile de tot cu berbeci şi de grăsimea viţeilor graşi şi nu mai vreau sânge de tauri, de miei şi de ţapi! Când veneaţi să le aduceţi, cine vi le ceruse? Nu mai călcaţi în curtea templului Meu! Nu mai aduceţi daruri zadarnice! Tămâierile îmi sunt dezgustătoare; lunile noi, zilele de odihnă şi adunările de la sărbători nu le mai pot suferi. Insăşi prăznuirea voastră este nelegiuire! (Isaia 1,11-13).
Vedeţi că Bunul Dumnezeu, atunci când suntem cu mâinile nedrepte, murdare de sângele săracului, al orfanului, al văduvei, nu ne vrea nici în curţile Templului Său? La oricâte praznice am merge şi în orice zi ne-am duce să ne rugăm şi să postim, chiar dacă am rămâne piele şi os din pricina ajunării, El îşi întoarce faţa de la noi: Urăsc lunile noi şi sărbătorile voastre sunt pentru Mine o povară. Ajunge! (Isaia 1,14).
Curătiti-vă
Dacă dorim să ne primească în Templul Lui, dacă vrem ca rugăciunile, postirile noastre să fie bineprimi-te, va trebui să ne spălăm bine mâinile murdare de sângele nedreptă ţii. Acest lucru ni-L spune El însuşi: învăţaţi să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ajutaţi pe cel apăsat, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă! Veniţi să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, ca zăpada le voi albi, şi de vor fi ca purpura, ca lâna albă le voi face (Isaia A, 16-18). Atunci vei striga şi Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-Mă! (Isaia 58, 9).
Cine se va sui în muntele Domnului şi cine va sta în locul cel sfânt al Lui? Cel nevinovat cu mâinile şi curat cu inima, care n-a luat în deşert sufletul său şi nu s-a jurat cu vicleşug aproapelui său. Acesta va lua binecuvântare de la Domnul şi milostenie de la Dumnezeu, Mântuitorul său (Psalmul 23, 3-5).
ARHIMANDRIT VASILIOS BACOIANIS
CUM SĂ BIRUIM NEDREPTATEA, EDITURA SOPHIA
Cumpara cartea "CUM SĂ BIRUIM NEDREPTATEA"
-
Ce este dreptatea dumnezeiasca si cum se aplica aceasta?
Publicat in : Credinta -
Cateva ganduri despre dreptatea lui Dumnezeu
Publicat in : Editoriale -
Dreptatea lui Dumnezeu si dreptatea omeneasca
Publicat in : Religie -
Mila si dreptatea dumnezeiasca
Publicat in : Credinta -
Pacea, de patru ori mai mare decat dreptatea
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.