Un talhar, primul in rai

Un talhar, primul in rai Mareste imaginea.

Vorbind despre ziua in care Hristos a fost rastignit, Fericitul Augustin spunea: "Vad pe Golgota rastigniti trei oameni. Unul Care mantuieste, Iisus Hristos Mantuitorul, altul care primeste mantuirea, talharul din dreapta, si al treilea, care prin atitudinea sa impietrita si-a pierdut mantuirea".

Cuvintele prin care unul dintre talhari a castigat raiul sunt: "Pomeneste-ma, Doamne, cand vei veni in imparatia Ta!"

Raiul a fost inchis de Adam, un drept care din cauza neascultarii devine pacatos. In vremea rastignirii Domnului, un talhar devine drept prin marturia sa si intra primul in rai.
Iudeii, cand sunt pusi sa elibereze o persoana in fata pretoriului, aleg sa-l eliberze pe Baraba, un talhar si sa-L osandeasca pe Domnul la moarte. Pe cruce, Domnul alege un talhar si ii leapada pe cei ce L-au dat mortii.

Sfantul Maxim Marturisitorul vede in talharul care se mantuieste, pe omul care isi accepta crucea si se considera vinovat pentru chinurile produse de propriile pacate: "Este talhar recunoscator, ce se rastigneste impreuna cu Hristos, tot omul ce sufera chinuri pentru pacate, ca un vinovat, tot omul care patimeste impreuna cu Cuvantul, Care patimeste pentru el, si sufera cu multumire si cunoaste pe Cuvantul, Care, potrivit proniei dreptei judecati, e impreuna cu el. E tot omul care marturiseste cauza pentru care patimeste si cere ca - asa cum Cuvantul, nevinovat fiind, participa la patima lui - asa sa-i transmita Cuvantul prin Sine insusi lui, nevrednicului, fericirea proprie si mortificarea silita pe care i-o va socoti virtute, din pricina recunostintei, cand inteleptele valuri ale proniei purtate de Cuvantul vor lua sfarsit si se va arata lumina neapropiata a Imparatiei" (Sfantul Maxim Marturisitorul, Ambigua, trad. pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, EIBMBOR, Bucuresti, 2006, p. 473).

Talharul recunoscator este pomenit de mai multe ori in cadrul sfintelor slujbe. Amintim in acest sens de un tropar, pe care preotul il rosteste in cadrul Sfintei Liturghii: "In mormant cu trupul, in iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe scaun impreuna cu Tatal si cu Duhul ai fost Hristoase, toate umplandu-le Cel ce esti necuprins". Iar in rugaciunile dinaintea impartasirii cu Trupul si Sangele Domnului, se spune: "Cinei Tale celei de taina astazi Fiul lui Dumnezeu partas ma primeste, ca nu voi spune vrajmasilor Tai taina Ta, nici sarutare Iti voi da ca Iuda, ci ca talharul marturisindu-ma strig Tie: Pomeneste-ma, Doamne, intru imparatia Ta".

Ori de cate ori vorbim de talharul care s-a mantuit, suntem datori sa ne osandim pe noi insine pentru slabiciunile si pacatele noastre si sa dam slava lui Dumnezeu pentru toate. Aceasta atitudine ne va duce la dobandirea harului primit de talharul cel bun. Sfintii Parinti aveau o rugaciune foarte smerita: "Doamne, in dar mantuieste-ne, pentru ca noi nu avem ce sa-Ti dam in schimb".

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

14 Septembrie 2018

Vizualizari: 1302

Voteaza:

Un talhar, primul in rai 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE