Viata de apoi la mormoni

Viata de apoi la mormoni Mareste imaginea.


Doctrina  Eshatologica  A Mormonilor

 

Invatatura eshatologica a Mormonilor este rezumata in al X-lea articol de credinta: „ Credem in adunarea lui Israel si restaurarea celor 10 triburi. Credem ca Sionul va fi construit in America; ca Isus Hristos va domni ca persoana pe pamant, ca pamantul va fi reinnoit si va primi gloria paradisiaca.”.

 

Inainte de a doua venire a Domnului, spun ei, va avea loc restaurarea tuturor lucrurilor, asa cum este interpretat discursul Sfantului Apostol Petru la pridvorul numit „al lui Solomon” (Fapte III, 19-21). Potrivit invataturii mormone, de la moartea primilor apostoli si pana la aparitia bisericii mormone, a avut loc o indepartare generala de la dreapta credinta.

 

Profetiile mesianice din Vechiului Testament sunt reinterpretate de biserica mormona si considerate ca referiri directe la restaurarea tuturor lucrurilor la sfarsitul vremurilor si la descoperirea adevaratei evanghelii. Biserica mormona este identificata cu adevarata institutie voita de Dumnezeu. Aparitia Cartii lui Mormon este considerata ca facand parte din acest proces de restaurare a adevaratei credinte.

 

Un alt semn care vesteste sfarsitul chipului lumii acesteia este intoarcerea lui Israel in tara fagaduita si cunoasterea adevaratului Pastor. Puterea si autoritatea de a strange Casa lui Israel i-a fost incredintata, spun mormonii, lui Joseph Smith de catre profetul Moise  si de atunci, fiecare „profet al Bisericii lui Hristos” poarta responsabilitatea strangerii poporului ales. Acest popor va ajunge mai intai la adevarata cunoastere a lui Dumnezeu, va accepta evanghelia restaurata, se va alatura mormonilor si  apoi va reveni in Ierusalim si in America, pamanturi fagaduite. Astfel, la sfarsitul timpurilor, evreii se vor reuni in Israel (mormonii vad in miscarea sionista un semn al acestui proces), in timp ce alte triburi ale lui Israel, asa numitele zece triburi pierdute  impreuna cu „sfintii” dintre neamuri vor merge in Missouri ca sa mosteneasca locurile Sionului. Acolo va fi construit orasul sfant, „Noul Ierusalim”.

 

Semnul clar al sfarsitului chipului acestei lumi va fi aparitia lui Hristos in locul numit Adam-ondi-Ahman, unde potrivit invataturii mormone se gasea paradisul terestru.

 

Potrivit invataturii mormone, pamantul urmeaza sa aiba o existenta de 7000 de ani. Primii 6000 de ani sunt caracterizati prin durere: moarte, boala, razboaie, distrugeri. Al saptelea mileniu este   perioada de bucurie, de pace, cand pamantul va fi reinnoit si va primi gloria lui paradisiaca. Astfel, dupa venirea Sa, Hristos va judeca toate popoarele, si va domni din doua capitale ale lumii, una in vechiul Ierusalim si cealalta in Noul Ierusalim. Biserica mormona va exercita atunci putere politica asupra intregului pamant. In acea epoca, oamenii vor avea plinatatea evangheliei, prin revelarea unor adevaruri care nu au fost niciodata descoperite.

 

Cei nascuti in timpul mileniului nu vor fi nemuritori, dar trupurile vor fi schimbate astfel incat boala si moartea nu-i va mai putea stapani.  In timpul mileniului vor continua doua activitati importante: prima este construirea templelor, deoarece mantuirea nu poate fi castigata fara botez din apa si Duh si nici ridicarea la slava cereasca nu poate dobandita fara pecetluirea familiilor pentru eternitate (casatoria celesta). A doua activitate consta in raspandirea adevarului in intreaga lume prin evanghelizare. La sfarsitul mileniului, diavolul isi va redobandi libertatea, se va lupta cu armatele lui Adam-Mihail si va fi invins pe veci dupa care va  urma Judecata de Apoi.

 

Eshatologia mormona contemporana apare,  ca o reluare in termeni moderni a milenarismului eretic profesat in primele secole ale Bisericii. Principalele sale caracteristici sunt viziunea hedonista asupra mileniului (este o imparatie a placerilor, pe pamant), accentul pus pe temele sioniste (restaurarea Ierusalimului, restaurarea cultului mozaic cu majoritatea legile si prescriptiile sale), precum si egalitatea intre imparatia mesianica descrisa de profetii Vechiului Testament si imparatia celei de a doua veniri a Domnului.

 

Forma in care se prezinta astazi eshatologia mormona este rezultatul unui proces de modificari repetate, chiar daca acest lucru dovedeste inconsecventa fata de propria traditie doctrinara.

 

.

19 Iulie 2006

Vizualizari: 5502

Voteaza:

Viata de apoi la mormoni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE