Intre pamant si cer - in cautarea unor comori spirituale

Intre pamant si cer - in cautarea unor comori spirituale Mareste imaginea.


"Intre pamant si cer" - in cautarea unor comori spirituale

Mihaela Ghita este publicist-comentator la Radio Romania. A venit la Radio acum 15 ani. Realizeaza emisiuni de stiinta, indeosebi pe postul Radio Romania Cultural. S-a remarcat cu multe emisiuni si rubrici privind lumea calculatoarelor. Desi am colaborat in nenumarate randuri si desi ne intalnim aproape zilnic, n-am banuit vreodata ca, dincolo de preocuparile profesionale legate strict de stiinta, exista in sufletul Mihaelei un dor aprins pentru cultura si spiritualitate. De cativa ani, Mihaela strabate tara, in timpul liber, pentru a ajunge in cele mai indepartate locuri in care se afla cate o bisericuta de lemn pictata. Cauta icoane vechi pe care le fotografiaza. Spune ca totul a pornit de la un prieten, poate si mai pasionat decat ea in cautarea acestor comori. Ce vor sa faca ei cu aceste fotografii? Vor sa le faca cunoscute, sa afle cat mai multa lume ce valori extraordinare au descoperit in aceste biserici de lemn.
 

Mihaela Ghita

Am intrat in Departamentul "Stiinta". Pe biroul Mihaelei, langa calculator, erau cateva zeci de fotografii inedite cu icoane de mare valoare, pe care eu, cel putin, nu le-am mai vazut niciodata. Asa a inceput dialogul nostru.

- Mihaela, de unde ai aceste fotografii cu icoane deosebite, cu Sfantul Ioan Botezatorul, cu Sfantul Nicolae, cu Sfanta Parascheva, sunt doar cateva dintre zecile de fotografii pe care le vad aici pe masa. Sunt surprinsa sa vad aceste fotografii in aceasta "lume" a voastra, a stiintei.

- Amalgamul din mine este mult mai complex, eu sunt geofizician de profesie, am cotit-o spre jurnalism de stiinta dar am aceasta pasiune extraprofesionala de a merge in timpul liber si de a fotografia icoanele din bisericile vechi de lemn din Romania. Totul a pornit acum cativa ani cand un prieten mi-a aratat cateva dintre fotografiile facute de el. Este tot geofizician, se numeste Horia Mitrofan si practic el a fost initiatorul si promotorul acestei idei. El mi-a aratat fotografiile pe care le avea intr-un album acasa, facute in cateva biserici pe care el le-a gasit mergand pe teren, in tara, pentru a face prospectiunile geofizice cu care se ocupa. Mi-am dat seama imediat ca este vorba despre un potential artistic si spiritual romanesc, necunoscut practic de publicul larg si care ar trebui facut public.
 

Sarutul lui Iuda-Ticu Coloni

In Romania exista peste 1200 de biserici de lemn. Ceea ce ne intereseaza pe noi in mod deosebit este pictura populara, realizata intr-o maniera diferita de cea a artei bizantine. Dupa estimarile noastre numarul bisericilor cu o astfel de pictura se situeaza undeva intre 100 si 200. Cel mai bine pastrate sunt bisericile in care inca se slujeste dar in altele pictura este deteriorata iremediabil. Acesta a fost si motivul care m-a determinat sa spun ca aceste imagini trebuie sa fie fotografiate si facute publice deoarece in multe din aceste biserici nu se mai slujeste. Comunitatile din satele respective si-au zidit biserici noi iar bisericile din lemn, in cel mai bun caz, au ramas ca niste mici muzee pe care oamenii le ingrijesc ca pe niste bijuterii.

               

Intre timp a sosit si Horia Mitrofan.

- Spune-mi Horia, cum a inceput totul?

- Totul a pornit dintr-o librarie. Am cumparat intr-o zi doua carti ale doamnei Ioana Cristache Panait, istoric de arta, despre arhitectura de lemn pastrata in judetele Hunedoara si Gorj. Mi-au captat atentia cateva reproduceri ale unor picturi bisericesti mai putin obisnuite. Am simtit nevoia sa le vad cu ochii mei. Primele drumuri au fost in judetele Hunedoara si Gorj. Surpriza a fost foarte mare. Va dati seama ce diferenta era intre imaginile alb-negru, pe care le vazusem in carti, si realitate! La inceput nu aveam nici aparat de fotografiat. Nu mai spun de faptul ca la nici o biserica nu exista un pliant sau o fotografie cu pictura din locul respectiv. Abia mai tarziu mi-am dat seama ca un aparat de fotografiat este indispensabil pentru a imortaliza aceste imagini inedite. Primele fotografii le-am facut la Ribicioara, pe valea Crisului Alb.
 

Mihaela Ghita si Horia Mitrofan

Au urmat multe alte drumuri si desigur multe fotografii. Totul s-a dezvoltat dintr-o deformare profesionala. Geologul gaseste un indiciu, o pietricica, incepe sa faca deductii, se gandeste unde ar putea sa gaseasca urmatorul indiciu interesant. Lucrurile au inceput sa se lege, ajungand dintr-un loc intr-altul poposind intre drumuri si prin Biblioteca Academiei unde am descoperit ca bisericile de lemn au avut si au multi admiratori impatimiti cum ar fi Atanasie Popa, un matematician convertit la istoria artei, Coriolan Petranu, autorul primelor carti romanesti despre biserici de lemn, Radu Creteanu, deschizator de drumuri in ceea ce priveste bisericile de lemn din fosta Valahie.

- Mihaela, cate biserici ati vazut pana acum?

- Dupa ce am trecut de o suta, nu le-am mai numarat. Am ajuns in locuri indepartate, izolate, greu accesibile, de multe ori drumul fiind o adevarata aventura. Ne-am impotmolit cu masina prin noroaie si de cateva ori am fost scosi din incurcatura de catre localnici cu ajutorul boilor sau al cailor. Am descoperit in drumurile noastre biserici de lemn vechi de doua sute de ani, omise din lista monumentelor istorice, cum este cazul celor doua biserici de lemn din satul Rugetu, judetul Valcea. Impreuna cu Horia am descoperit nu numai locasuri deosebite ci si oameni extraordinari, preotii parohi care sunt preocupati de soarta acestor biserici desi aici nu se mai slujeste decat la hram sau la sarbatorile mari (de Craciun si de Pasti). Ei sunt mandri de patrimoniul pe care-l au in grija si ne indeamna ca prin intermediul fotografiilor pe care le facem sa popularizam aceste valori.

Bunavestire - Vladoi

Din nefericire am gasit si biserici in care nu se mai slujeste si de care nimeni nu mai are grija. Simti o mare apasare sufleteasca mai ales ca pictura se degradeaza o data cu trecerea timpului, uneori alert si iremediabil.

Am ajuns o data intr-un sat, cautand o biserica, si ni s-a spus; "Ati ajuns prea tarziu. Biserica a ars acum cateva luni". Cautand prin ruine am gasit catapeteasma pe care inca se vedea pictura crutata de flacari. Biserica era o ruina practic, cu acoperisul ars, cu tencuiala cazuta si nu stim daca acum mai exista ceva din acele picturi ramase la voia intemperiilor. Probabil imaginile pe care le-am fotografiat asta primavara acum nu mai exista. Istoricii de arta cunosc acest patrimoniu, ei stiu, bisericile sunt inventariate dar ei au foarte putine fotografii. Imaginile pe care noi le-am fotografiat sunt de cele mai multe ori inedite. Bisericile sunt mici, uneori neelectrificate ca masura de protectie impotriva incendiilor, lumina soarelui intra doar prin mici ochiuri de geam. O data un preot ne-a spus, cand s-a aprins lumina flash-ului, ca e prima oara cand vede ce reprezinta pictura de pe tavanul bisericii.

            

- Horia, cam cate fotografii ati facut?

- Cred ca avem peste o mie de fotografii, majoritatea din interior dar si din exterior, din centrul si nord-vestul Transilvaniei, Oltenia de nord dar si din judetul Arges si judetul Buzau. O mare parte din vederile exterioare sunt postate pe site-ul Centrului de Memorie Culturala ( www.cimec.ro ), sectiunea "Lacasuri de cult din Romania - Biserici de lemn". Putem sa spunem ca avem si noi o contributie, prin fotografiile aduse de noi, la completarea informatiei difuzate de acest site.
 

Invierea lui Lazar - Garbau

- In afara de Internet, nu v-ati gandit si la o alta modalitate de a face cunoscute lumii aceste picturi?

Ne-am gandit la o carte, un album de fapt care sa fie ilustrat cu o parte din aceste imagini din bisericile vechi de lemn (pictura din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea), reprezentand scene din viata Mantuitorului nostru Iisus Hristos, de la Bunavestire pana la Inaltare, in cronologia Evangheliilor. Sunt peste 70 de imagini insotite de relatarea biblica a scenei respective. Dorim sa ne adresam atat credinciosilor cat si celor mai putin initiati pentru a-i face sa inteleaga acele intamplari petrecute acum 2000 de ani si ilustrate de pictori populari in bisericile de lemn vizitate de noi. Tot ce am intreprins noi pana acum nu este un demers care se pretinde a fi unul de profesionisti, nici in ceea ce priveste tehnica fotografica, nici in ceea ce priveste semnificatia artistica a picturii. Noi suntem amatori si recunoastem acest lucru dar suntem constienti de valoarea acestui patrimoniu foarte bogat de pictura bisericeasca si avem marea dorinta de a-l face cunoscut si altora. Exista pericolul ca acest patrimoniu sa se piarda chiar daca bisericile sunt bine intretinute, lemnul se usuca, au loc procese fizico-chimice inerente, de imbatranire, cu totii suntem trecatori si pictura la randul ei.
 

Fuga in Egipt Ticu Colonie

Toata aceasta campanie a fost sustinuta financiar exclusiv prin forte proprii implicand deplasari in zone izolate, in sate mici, departe de soselele principale, pe drumuri neasfaltate, achizitie de echipament fotografic, developare de imagini, s.a.m.d. Pasul urmator ar fi publicarea cartii in masura in care vom gasi resurse financiare, pentru a putea suporta costurile legate de editare, difuzare si mediatizare. Speram sa ne ajute Dumnezeu sa fie bineplacuta aceasta lucrare a noastra si sa putem publica ceea ce am facut pana acum.

- Cei care doresc sa va contacteze, cum pot s-o faca?

- Pe adresa de e-mail: mghita@srr.ro

- Va doresc mult succes.

- Doamne ajuta!

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

Nastere - Ribicioara

Cina cea de taina Dangaul Mic

Vindecarea leprosului - Rogoz

Taierea capului - Libotin

Schimbarea la Fata - Ungureni

Simon Cireneul - Libotin

Rastignire - Rogoz

25 Iulie 2012

Vizualizari: 20823

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE