Viata duhovniceasca si agonisirea harului Sfantului Duh

Viata duhovniceasca si agonisirea harului Sfantului Duh

Viaţa duhovnicească este un urcuş care începe cu Taina Sfântului Botez şi continuă cu nevoinţa ascetică, până la dobândirea asemănării cu Dumnezeu. Din punct de vedere teoretic, această cale are două mari etape:

1. Ascetică – presupune luptă şi osteneală duhovnicească, cu scopul curăţirii de patimi;

2. Mistică – este etapa contemplativă, definită ca experienţa unirii mistice cu Dumnezeu.

Sf. Apostol Pavel rezumă toată ascetica şi mistica creştină astfel: „M-am răstignit împreună cu Hristos; şi nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte în mine” (Gal. 2, 20).

Filocalia consemnează trei faze care de fapt se întrepătrund, delimitarea lor nefiind una strictă: faza activă a curăţirii (curăţirea); faza intermediară a iluminării (iluminarea); faza contemplativă (desăvârşirea).

Între aceste trei etape şi Tainele de iniţiere există o strânsă legătură, în sensul că Botezul, Mirungerea şi Sfânta Euharistie ne dau harul şi puterea cu care conlucrând, avem posibilitatea de a ajunge la îndumnezeire.

Sf. Paisie Aghioritul reamintea credincioşilor faptul că viaţa duhovnicească este „ştiinţa ştiinţelor”, care are drept scop agonisirea harului Duhului Sfânt.

„Şi acesta este scopul: să dobândim harul dumnezeiesc, şi ca să dobândeşti harul dumnezeiesc, trebuie să se taie toate dorinţele, chiar şi bune de ar fi; să se taie voia. Atunci omul se smereşte, şi când s-a smerit, vine harul dumnezeiesc” (Sf. Paisie Aghioritul, „Cu durere şi dragoste pentru omul contemporan”, Edit. Publistar, Bucureşti, 2000, p. 63).

Toţi oamenii au cugetare trupească, într-un procent mai mare sau mai mic, care se moşteneşte de la părinţi. Stareţul Paisie, în urma unei descoperiri dumnezeieşti, spunea că Sfinţii Ioachim şi Ana au fost cu desăvârşire oameni duhovniceşti. Pentru că acolo unde este multă smerenie, acolo există şi sporire duhovnicească.
Omul zboară duhovniceşte cu două aripi: cu voia lui Dumnezeu şi cu propria sa voinţă. De aceea, în viaţa duhovnicească nu există o regulă sau o reţetă. Fiecare suflet are unicitatea sa, însuşirile şi deprinderile sale. Să nu dorim să rânduim întreaga lume după măsura noastră (Sf. Paisie Aghioritul, „Mica Filocalie”, Edit. Egumeniţa, Galaţi, 2009, p. 37).

Un lucru rămâne însă universal valabil: pentru ca omul să „învieze duhovniceşte”, trebuie să se răstignească cu patimile şi poftele lui, adică să-şi „ucidă” egoismul, cel care nu lasă harul lui Dumnezeu să lucreze. Pentru că, ceea ce măsoară Dumnezeu este tocmai lucrarea pe care a făcut-o fiecare dintre noi asupra lui însuşi, adică lupta duhovnicească personală.

„Astăzi oamenii vor să lucreze puţin şi să câştige mulţi bani. Acest duh a trecut şi la oamenii duhovniceşti, căci vor să se sfinţească fără osteneală. Ei doresc să nu piardă nici Raiul, dar să se şi desfete în această viaţă” (Ibidem, p. 40).

Cei nevoitori nu trebuie să fie influenţaţi de duhul lumesc și nici să se compare pe ei înşişi cu cei lumeşti şi apoi să creadă că sunt sfinţi, căci astfel se vor moleşi şi vor deveni mai răi decât cei mai lumeşti.

„În viaţa duhovnicească nimeni să nu pună pe cei lumeşti ca prototipuri, ci pe sfinţi. E bine să iei o virtute şi să afli pe sfântul care a avut-o, să cercetezi viaţa lui şi atunci să vezi că n-ai făcut nimic şi vei merge înainte cu smerenie” (Sf. Paisie Aghioritul, „Cu durere şi dragoste pentru omul contemporan”, p. 27).

Scopul Părintelui Paisie era să aducă înlăuntrul sufletului „neliniştea cea bună”, astfel încât fiecare credincios să se nevoiască duhovniceşte tot mai mult, împotriva duhului nepăsării, care se strecoară cu vicleşug, chiar şi în viaţa monahală. Cel care trăieşte în Hristos nu are nepăsare, nici bucuria lumească născută din împăcarea cu gândul că „sunt creştin”, în timp ce alţii nu sunt.

„Omul duhovnicesc este în întregime durere. Îl doare pentru situaţii, pentru oameni, dar este răsplătit cu mângâiere dumnezeiască pentru durerea aceasta. Simte durere, dar înăuntrul lui simte mângâiere dumnezeiască pentru că Dumnezeu aruncă cu binecuvântări din rai în suflet şi se veseleşte omul de dragostea dumnezeiască. Aceasta este bucuria duhovnicească, bucurie care nu se poate explica şi care inundă inima” (Sf. Paisie Aghioritul, „Trezire duhovnicească”, Edit. Publistar, Bucureşti, 2000, p. 45).

Rămâne îndemnul, pe care Cuviosul Paisie l-a asumat şi trăit în chip responsabil, transmis nouă ca un „apel la trezire” din moleşeala duhovnicească: „Vin ani grei. Vom avea încercări mari... S-o luăm în serios, să trăim duhovniceşte. Împrejurările ne silesc şi ne vor sili să lucrăm duhovniceşte. Şi e bine s-o facem asta cu bucurie şi de bunăvoie, iar nu din mâhnire, de nevoie. Mulţi sfinţi ar fi dorit să trăiască în vremea noastră, ca să se nevoiască” (Sf. Paisie Aghioritul, „Cu durere şi dragoste pentru omul contemporan”, pp. 31-32).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

03 August 2018

Vizualizari: 794

Voteaza:

Viata duhovniceasca si agonisirea harului Sfantului Duh 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

viata duhovniceasca harul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact