Religia fenicienilor

Religia fenicienilor Mareste imaginea.

 

Religia fenicienilor

 

Religia constituie temelia societatii in tarile cu o civilizatie foarte veche, cum ar fi: Egiptul, Imperiul Asiro-Babilonian, Fenicia. Aceasta inseamna ca toate preocuparile constante ale oamenilor converg spre religie. Restul constituie accesoriile vietii sociale care trebuie sa fie in armonie deplina cu religia.

 

Pentru a intelege cum se materializa simtamantul religios la fenicieni, specialistii recomanda trei surse principale: scrierile Vechiului Testament, inscriptiile si citatele din scriitorii si istoricii greci si latini.

 

Filon din Byblos este scriitorul cel mai citat in domeniul acesta. Este scriitor grec nascut in Fenicia, pe la anul 43 d.Hr; a luat numele de Herennius . El a pastrat pentru noi ideile religioase ale fenicienilor referitoare la creatie. Filon spune ca el a tradus scrierile lui Sanchoniathon, preot fenician din Beryte, care a trait si a scris in sec al IX-lea i.Hr. Scrierea lui Filon este deci foarte importanta fiind preluata de la o persoana care a trait de aproape viata religioasa feniciana.

 

Scrierile acestui preot fenician s-au pierdut si nimeni pana la nu vorbeste despre el. La randul ei, si opera lui Filon s-a pierdut si cunoastem doar cateva fragmente citate de unii istorici, dintre care cel mai cunoscut este Eusebiu de Cezareea supranumit "Parintele Istorii Bisericesti"; el a scris la inceputul sec. al IV-lea si este considerat de Fer. Ieronim "cel mai cult scriitor al tuturor timpurilor". In lucrarea sa Preparatto Evangelica, Eusebiu face referire la aceste fragmente ce contin doctrinele religiei feniciene pentru a le combate. Este imposibil de dovedit existenta acestui scriitor-preot fenician - Sanchoniathon-despre care vorbeste numai Filon de Byblos. Cu toate acestea, istoricii religiilor i-au acordat credibilitate lui Filon si, de aceea, si noi nu puteam sa nu facem referire la el.

 

Iata care era traditia feniciana cu privire la originea lumii si a zeilor:

La inceput exista un Aer gros si Haosul, de unde au venit Vantul si Dorinta care au dat nastere lui Mot - care avea forma unui ou. In oul acesta s-au format niste creaturi , care au ramas aici in germene, fara sa se miste, pana ce oul s-a deschis. Atunci Mot a aruncat afara din el Soarele, Luna si stelele si, sub influenta luminii, apele au fost despartite de cer.

 

La fel de putin complicata a fost si crearea omului. Din vantul Kolpia si sotia sa, Baau, s-au nascut Aion (viata) si Protogonos  (primul nascut); Aion este prima care a recunoscut fructele comestibile. Copiii lor au fost: Genos (rasa) si Genea (dubletul feminin al acesteia). Ei au fost primii care au adorat Soarele. Drept descendenti le-au fost: lumina, Focul si Flacara, care descopera Focul. Din Foc au luat nastere Uriasii; unul dintre acestia a fost cel dintai care a construit orase, el a trait in intimitate cu fratele sau Ousoos, inventatorul vesmintelor confectionate din pieile animalelor.

 

Filon retine numele a sase cupluri de frati - nume in relatie cu inventia care ii este atribuita - care au inventat: 1. Vanatoarea si pescuitul; 2. arta de prelucrare a metalelor si navigatia; 3. meseriile si in special fabricarea caramizilor; 4. agricultura; 5. satele si stanele: 6. dreptul si justitia. Din ultimii au luat nastere Taautos - inventatorul scrierii .

 

Zeii de inceput au fost Elioun si Berouth. Ei au avut doi copii: Uranos-Cerul si Ge - Pamantul. Din Uranos s-a nascut El (Zeu) pe care Filon il asimileaza cu Saturn si care a intemeiat cetatea Gebal-Byblos; apoi Baitulos (adica locasul divinitatii); Dagon, Atlas si Zeus Demaros care a avut un fiu - pe Melqart, zeul Tyrului; urmeaza Astarte - marea zeita feniciana, Rhea, etc. El s-a revoltat impotriva Cerului, ajutat fiind de fratii si surorile lui. El - primul nascut al Cerului, a avut si el copii: Persephona, Athena, Eros, si altii.

 

Trebuie sa remarcam obiceiul extrem de vechi, intalnit si la asiro- babilonieni, si la greci si chiar si la evrei de a inchipui personaje foarte bine  definite   ca  fiind   inventatorii   a  tot  ce  rezulta  din  progresul umanitatii si de a-i numi dupa inventia care li se atribuie. Cel de al doilea procedeu este acela de a crea genealogii inventiilor sau fortelor naturii a caror existenta este certa. "Este un procedeu comod care trebuie sa fi adus o mare liniste si reconfort spiritual acestor filosofi dintru inceputuri, care in felul acesta gandeau sa fi dat o solutie la intrebarile pe care toti oamenii si le puneau si la care nu se putea da un raspuns intr-o ultima analiza decat printr-un act de credinta sau prin marturisirea nestiintei proprii".         

 

Pr. Ioan Stancu     

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2012

Vizualizari: 4783

Voteaza:

Religia fenicienilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE