Biserica romaneasca de la Mount Hope, S.U.A.

Biserica romaneasca de la Mount Hope, S.U.A. Mareste imaginea.

Un vis implinit al Parintelui Vasile Vasilache - biserica romaneasca de la Mount Hope, S.U.A.

Parintele Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilache, cunoscut in S.U.A. cu numele putin modificat (Vasilachi), a fost director al Mitropoliei Moldovei si Sucevei, precum si slujitor si predicator la Catedrala din Iasi, intre anii 1935-1939, iar dupa aceea, secretar al Patriarhiei si predicator al Catedralei patriarhale din Bucuresti (1940-1944), predicile sale fiind transmise in toata tara de Radio Romania. A ajuns apoi staret al Manastirii Antim din Capitala, in anii de efervescenta ai miscarii cultural-religioase "Rugul Aprins” (1944-1948), de unde a fost insa nevoit sa plece la presiunea autoritatilor comuniste. S-a retras in Moldova fiind egumen al Schitului Pocrov din judetul Neamt timp de zece ani (1949-1959). Apoi, dupa cativa ani de nedreapta detentie, a ajuns preot paroh in satul istoric Bobalna din judetul Cluj (1964-1969), de unde a plecat pe continentul american la solicitarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Victorin Ursache, Intaistatatorul romanilor din Cele Doua Americi la acea vreme. In Canada si in Statele Unite ale Americii, Parintele Vasile Vasilache a desfasurat o impresionanta activitate pastoral-misionara ca paroh in Windsor-Ontario, Southbridge, Detroit si New York, dar si ca Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de pe continent. A trecut la Domnul in anul 2003 fiind inmormantat la New York.

Parintele Vasile Vasilache a fost un foarte mare misionar ortodox si predicator precum si un carturar de seama, dovada fiind cartile sale de mare valoare publicate atat in Romania cat si in S.U.A., multe dintre acestea gasindu-se in Biblioteca Academiei Romane si in Biblioteca Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, fiind recomandate si astazi studentilor ca surse de adanca invatatura. Dar cea mai mare lucrare, la care a trudit timp de 25 de ani, pana la plecarea sa in S.U.A., o reprezinta o noua traducere a Bibliei, care se afla in manuscris la Biblioteca Academiei Romane.

Parintele Vasile Vasilache s-a remarcat si in calitate de ctitor de sfinte lacasuri, donand sume impresionante de bani atat in Romania cat si in S.U.A. Amintim doar contributia sa exceptionala la reconstruirea Bisericii "Sf. Spiridon Vechi” din Bucuresti, care fusese daramata de comunisti. De altfel, in anul 1996, Parintele Vasilache a raspuns invitatiei facute de Patriarhul Teoctist, de a participa la sfintirea acestui nou lacas rezidit in Capitala. Cu acel prilej, Parintelui Arhimandrit Dr. Vasile Vasilache i-a fost acordat, pentru meritele sale incontestabile, rangul de Mitrofor, cu drept de a purta mitra, carja si mantie.

Parintele Vasile Vasilache

In S.U.A., in ultima parte a vietii sale, Parintele Vasile Vasilache a sprijinit impreuna cu enoriasii sai de la New York infiintarea si organizarea unei manastiri romanesti la Mount Hope, localitate situata la 10 mile de Middletown, nu departe de marea metropola americana New York. Dorinta mare a Parintelui Vasile Vasilache a fost ca la aceasta manastire cu hramul "Sf. Dimitrie Basarabov”, sa se ridice o biserica de zid. Dupa trecerea sa la Domnul in 2003, cu suma impresionanta lasata de Parintele prin testament, enoriasii Bisericii "Sf. Nicolae” din New York si obstea manastirii aveau sa inceapa demersurile pentru inaltarea acestui sfant lacas. Biserica de la asezamantul monahal este astazi finalizata si putine zile ne mai despart de momentul culminant al sfintirii ei, implinindu-se astfel visul Parintelui Vasile Vasilache.

Parintele Protosinghel Vincentiu Temirov de la Manastirea "Sf. Dimitrie cel Nou Basarabov” din Mount Hope ne ofera informatii pretioase despre asezamantul monahal romanesc din statul New York si despre truda depusa pentru ridicarea bisericii ce va purta hramul "Inaltarea Domnului” si "Sfantul Vasile”:

"Prin voia Preabunului Dumnezeu, cu mai multi ani in urma, un credincios ortodox roman din Statele Unite ale Americii, Dumitru Minciu, lasa mostenire Bisericii "Sfantul Ierarh Nicolae” din New York o frumoasa proprietate situata in apropierea orasului Middletown din statul New York, intr-un loc cu un nume parca predestinat: Mount Hope (Muntele Sperantei). Marele pastor de suflete, Arhimandritul Mitrofor Doctor Vasile Vasilachi, parohul Bisericii "Sfantul Nicolae” la acea vreme, impreuna cu Consiliul Parohial al bisericii si cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Victorin Ursache, Arhiepiscopul romanilor din America, hotarasc sa infiinteze aici o manastire romaneasca, un lacas de cult in care romanii din Statele Unite sa se poata ruga si sa-si poata regasi pacea sufleteasca. Incantat de frumusetea locurilor, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Victorin ii incurajeaza pe membrii parohiei "Sfantul Nicolae” sa inceapa cat mai repede lucrarile la noul lacas de cult, gandindu-se la posibilitatea de a se retrage aici atunci cand povara arhipastoriei va deveni prea grea pentru varsta sa inaintata. S-a hotarat ca noua manastire sa fie pusa sub patronajul unui sfant drag tuturor romanilor, Sfantul Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitorul Bucurestilor. Din pacate, Inaltpreasfintitul Victorin trece la cele vesnice in anul 2001, atunci cand lucrarile abia incepusera. Noul Intaistatator al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in Cele Doua Americi, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Nicolae Condrea, a preluat initiativa inaintasului sau si a sprijinit eforturile Parintelui Vasile Vasilachi si ale enoriasilor Bisericii "Sfantul Nicolae”. Astfel, in anul 2001 si in 2002 s-a renovat casa existenta pe proprietate, s-au amenajat in interiorul ei un paraclis, o sala de mese si chilii pentru calugari.

In anul 2003, la Praznicul Bobotezei, trece la Domnul si parintele Vasile Vasilachi, lasand prin testament agoniseala sa de o viata pentru constructia bisericii manastirii. Noul paroh, Protosinghelul Ioan Casian Tunaru, in prezent Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Celor Doua Americi, preia initiativa acestui proiect si impreuna cu membrii Consiliului Parohial al Bisericii "Sfantul Nicolae” incepe lucrarile de proiectare pentru noua biserica. Obtinerea tuturor aprobarilor de constructie pentru biserica a durat aproape trei ani. In aceasta perioada, Pr. Arhimandrit Clement Haralam, Exarhul Arhiepiscopiei Iasilor, impreuna cu doi monahi de la Manastirea Bistrita din judetul Neamt au sosit la New York pentru a punele bazele unei obsti monahale la Manastirea "Sfantul Dimitrie cel Nou”. In luna aprilie a anului 2007 s-au obtinut aprobarile finale pentru constructia bisericii si in acelasi an au fost incepute lucrarile de amenajare a terenului.

In anul 2008 a fost ridicata si acoperita biserica. Anul 2009 a fost rezervat strangerii de fonduri pentru continuarea lucrarilor si tot atunci s-au definitivat planurile pentru interiorul bisericii. In primavara anului 2010 s-a continuat amenajarea curtii manastirii, iar in toamna au fost executate lucrarile de interior la biserica si a fost amenajat in fata bisericii un rond de flori inconjurat de un zid de piatra in mijlocul caruia se inalta o frumoasa troita din lemn executata in stil traditional romanesc. Anul 2011 a adus finalizarea ultimelor lucrari necesare pentru sfintirea bisericii. In luna mai a fost asfaltata calea de acces spre biserica, au fost amenajate alei pavate in jurul bisericii, a fost amenajat locul in care vor fi stramutate osemintele parintelui Vasile Vasilachi, terenul din jurul bisericii a fost nivelat si insamantat cu iarba, au fost plantati copaci si arbusti care sa infrumuseteze curtea manastirii. Tot acum au sosit din Romania catapeteasma si restul mobilierului, icoanele si candelabrele ce vor impodobi interiorul bisericii.

Astfel, la 8 ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Arhimandrit Mitrofor Vasile Vasilachi, dorinta sa cea mai scumpa, aceea de a se infiinta o manastire romaneasca pe meleagurile americane este implinita. Importantele lucrari demarate in anul 2007 s-au sfarsit. Cu toate ca nu putine au fost dificultatile cu care comitetul de constructie a bisericii s-a confruntat in acesti ani, noul lacas este acum terminat.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu si cu rugaciunile Sfantului Dimitrie cel Nou ne apropiem de cel mai important moment din istoria acestei manastiri: sfintirea noii biserici. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara ajutorul generos acordat de membrii parohiei "Sfantul Ierarh Nicolae” din Queens si de alti credinciosi ortodocsi romani din statele New York, New Jersey, Pennsylvania si Connecticut. Un aport deosebit l-a avut familia Gheorghe si Paraschiva Papa, doi credinciosi plini de evlavie care au inteles indemnul Mantuitorului Hristos: "Nu va adunati comori pe pamant, unde molia si rugina le strica si unde furii le sapa si le fura. Ci adunati-va comori in cer, unde nici molia, nici rugina nu le strica, unde furii nu le sapa si nu le fura. Caci unde este comoara ta, acolo va fi si inima ta.” (Matei 6; 19-21). Ei au hotarat sa doneze mare parte din agoniseala lor de o viata pentru construirea bisericii Manastirii "Sfantul Dimitrie cel Nou”. Multumim tuturor celor ce au inteles ca aceasta manastire este atat jertfa noastra facuta pentru Dumnezeu cat si mostenirea pe care noi cei de acum o lasam generatiilor viitoare de romani ortodocsi care vor emigra sau se vor naste pe aceste meleaguri, si au hotarat sa daruiasca o parte din venitul lor pentru constructia acestei manastiri ce trebuie sa fie un reper si un simbol pentru toti cei ce traiesc si simt romaneste in pofida departarii de meleagurile natale.”, a mai spus Parintele Protosinghel Vincentiu Temirov.

Se cuvine a reda cu aceasta ocazie si cateva frumoase randuri dintr-un articol scris de Parintele Vasile Vasilache in urma cu 9 ani, publicat in Calendarul Credinta. La varsta de 92 de ani, cat avea atunci, si cu un an inainte de trecerea sa la cele vesnice, Parintele spera totusi sa apuce sa vada cu ochii sai biserica pe care o dorea atat de mult:

"De pe culmile inalte ale muntilor Statului New York, de pe piscul Mount Hope — Muntele Sperantei — vine vestea infiintarii Manastirii Ortodoxe Romane "Sfantul Dumitru” pe aceste plaiuri americane binecuvantate de Dumnezeu. Manastirea apare cu tainele milenare ale credintei ortodoxe in Domnul si Mantuitorul Iisus Hristos, "Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat”, cu daruri ceresti de viata.

Romanii, voievozii, boierii si bunii credinciosi ai satelor si oraselor, zideau biserici pentru ei, dar in acelasi timp si pentru sihastrii din pustii, care-si duceau viata intrutotul dupa voia lui Dumnezeu. Si pentru ca ei ascultau de Parintele Ceresc, si Dumnezeu le asculta rugaciunile lor. Si asa s-a ajuns si in America, la inceputul Mileniului al III-lea, sa apara si in Muntii New York-ului o Manastire de calugari romani si, in acelasi timp, si o Manastire de maici.

La sfarsitul veacului trecut, de la gurile Dunarii, din judetul Tulcea, a venit Romanul Dumitru Minciu, la New York. Si aicea, cu truda muncii sale agonisite, a cumparat in pustia Mount Hope 42 acri de pamant, pe care-si zideste o casa in care-si duce viata singuratatii sale. Iar cand i s-a apropiat marea inserare a vietii sale, a lasat prin testament toata averea sa Parohiei Ortodoxe Romane "Sfantul Nicolae” din New York, la care s-a aflat si el printre ctitori. Ca preot si duhovnic in ultimii ani ai vietii sale, i-am binecuvantat hotararea de a lasa toata averea sa, cu toate valorile ei, ca sa-i fie spre pomenire vesnica. Si cand i-am spus ca-i voi face o manastire sa fie, pentru Romanii din New York, un pamant romanesc sfintit unde sa se adune pentru recreatie si retragere spirituala, s-a bucurat si mai mult... Astfel, incurajati de binecuvantarea si indemnul Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Victorin, prin hotararea noastra ca preot si cu vrednicia Consiliului Parohial, in frunte cu Dna Presedinte Ileana Nace, Manastirea ia fiinta. Arhiepiscopia s-a bucurat si desigur s-a bucurat in ceruri si Inalt Prea Sfintia Sa, impreuna cu iubitul nostru enorias si fiu duhovnicesc, Dumitru Minciu.
Biserica mare a Manastirii "Sfantul Dumitru” se va zidi in anul urmator, cu nadejdea ca bunii credinciosi ne vor ajuta la indeplinirea acestui act maret. La rugaciunile zilnice ce se fac, ctitorii sunt pomeniti. Pacea sfanta cu Harurile Bunului Dumnezeu coboara in noua Manastire Ortodoxa Romana "Sfantul Dumitru”, loc de retragere spirituala si de recreatie pe Muntele Sperantei (Mount of Hope) din Muntii New Yorkului, pentru toti Romanii, dar mai ales pentru enoriasii Parohiei Ortodoxe Romane "Sf. Nicolae”, care este gazda ospitaliera a Sfintei Manastiri cu Hramul "Sfantul Dumitru”, ctitorita cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Victorin, intru vesnica pomenire a celui ce a fost Dumitru Minciu.”, scria in anul 2002 Parintele Arhimandrit Mitrofor Vasile Vasilache.

Romanii se aduna deja de cativa ani la manastirea din Mount Hope unde cu prilejul hramului se oficiaza minunate slujbe arhieresti. Periodic se savarseste si slujba Sfantului Maslu pentru folosul duhovnicesc si pentru vindecarea trupeasca a credinciosilor. Bucuria duhovniceasca adusa de sfintele slujbe, intalnirile mult asteptate cu ierarhii romani din America dar si cu oaspeti de seama care poposesc la Mount Hope, la care se adauga dorinta de a petrece o zi minunata departe de agitatia oraselor americane, ii fac pe credinciosi sa caute tot mai des acest loc binecuvantat.

La manastire s-au organizat pana acum si cateva editii ale taberei de vara pentru copii, o initiativa a Arhiepiscopiei menita sa promoveze valorile traditionale ale ortodoxiei romanesti in randul copiilor de nationalitate romana crescuti si educati in mediul american.

Visul Parintelui Vasile Vasilache se implineste cu voia lui Dumnezeu in aceasta vara. Sfintirea bisericii de la manastire va avea loc in data de 5 iunie 2011. Biserica Manastirii va avea doua hramuri, "Inaltarea Domnului” si "Sf. Vasile”. Manastirea va continua sa aiba hramul "Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov”.

Parintele Vincentiu Temirov ii invita pe credinciosi sa fie prezenti la acest moment deosebit al sfintirii bisericii:

"Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul, sa ne bucuram si sa ne veselim intru dansa!” (Psalmi, 117; 24)

"Iubiti frati intru Hristos Domnul, avem bucuria de a va anunta ca pe data de 5 iunie 2011, la Manastirea "Sfantul Dimitrie cel Nou din Basarabi”, cu ocazia sarbatoririi hramului se va savarsi si slujba de sfintire a noii biserici a manastirii. Eforturile depuse de noi toti in ultimii ani sunt aproape de a-si primi binemeritata rasplata. Dorinta marelui pastor de suflete, Arhimandritul Mitrofor Vasile Vasilachi, fostul paroh al Bisericii "Sfantul Ierarh Nicolae” din Woodside, New York este aproape de implinire. Biserica manastirii, la care s-a lucrat intens in ultimii ani, este acum pregatita pentru intaia liturghie.

La acest eveniment mult asteptat de toti credinciosii ortodocsi de pe Coasta de Est a Statelor Unite vom avea fericita ocazie de a ne inchina la moastele Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul de Eghina, care vor fi aduse din Romania special pentru aceasta sarbatoare, de la Manastirea Radu-Voda din Bucuresti, fiind insotite de o delegatie condusa de Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Sfintirea (sau tarnosirea) unei biserici este un moment unic in existenta acesteia, caci prin sfintirea de catre arhiereu, cladirea bisericii devine locas al lui Hristos, locul unde painea si vinul se vor preface in trupul si sangele Lui, o punte intre pamant si cer. Biserica, asa cum a spus Sfantul Gherman, Patriarhul Constantinopolului, este cerul pe pamant. In Biserica, noi oferim daruri pamantesti si primim in schimb daruri ceresti, Sfintele Taine ale lui Hristos. Biserica este locul in care ne sfintim viata, aici ne botezam, primim Mirungerea, aici primim Sfanta Impartasanie, in Biserica ne cununam, in Biserica primim vindecarea pacatelor prin Taina Spovedaniei, prin Taina Sfantului Maslu, aici primim arvuna vietii vesnice, de aceea Biserica nu poate fi inlocuita cu nimic.

Sfintirea bisericii este singura ocazie in care toti credinciosii, inclusiv femeile, pot intra in Sfantul Altar si chiar pot saruta Sfanta Masa precum preotii, caci asa cum spunea diaconul Andrei Kuraev, un mare teolog si misionar rus, "Odata ce biserica a fost construita impreuna, e normal ca toti impreuna sa se bucure de acest moment al sfintirii si sa multumeasca lui Dumnezeu!"

Slujba de sfintire va fi savarsita de Inaltpreasfintitul Nicolae, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in Cele Doua Americi, Preasfintitul Ioan Casian - Episcop Vicar, Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul si un sobor de preoti ortodocsi din Statele Unite si din Romania. La sfarsitul slujbei, cei care au ajutat financiar la ridicarea bisericii vor primi gramate de ctitori, donatori sau binefacatori ai bisericii si se vor imparti bucatele de panza sfintita, folosita la tarnosirea noului lacas de cult tuturor credinciosilor participanti pentru a fi protejati de boli si necazuri. Multumim pe aceasta cale din nou tuturor celor care au sprijinit constructia acestei biserici in aceste vremuri grele pentru toti.” Toti crestinii ortodocsi sunt asteptati cu bucurie sa participe la acest eveniment unic in istoria Manastirii "Sfantul Dimitrie cel Nou”.

Programul slujbelor cu ocazia sfintirii bisericii de la Mount Hope este urmatorul:

Sambata 4 iunie

- ora 4.00 p.m. – asezarea moastelor Sfantului Ierarh Nectarie spre inchinare
- ora 5.00 p.m. – slujba Privegherii (Vecernia si Utrenia)

Duminica 5 iunie

- ora 8.00 a.m. – Slujba Ceasurilor si Sfintirea Apei
- ora 9.00 a.m. – Slujba de sfintire a bisericii
- ora 10.30 a.m. – Sfanta Liturghie Arhiereasca
- ora 01.00 p.m. – Agapa frateasca

Adresa manastirii este: 1572 Mountain Rd, Middletown, NY 10940. Relatii se pot obtine la nr. de telefon (845)-386-3998.

Dorina Zdroba

(documentar realizat cu sprijinul Parintelui Protosinghel Vincentiu Temirov si al doamnelor Nicoleta Furtuna si Ileana Nace din S.U.A.)

24 Mai 2011

Vizualizari: 3549

Voteaza:

Biserica romaneasca de la Mount Hope, S.U.A. 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • zaharia iuliaPostat la 2012-07-23 13:37

    Multumim lui Dunexzeu ca ne ajuta mereu sa trecem prim aceasta viata plina de greutati , si ca exista oameni cu suflet care ajuta la constructia bisericilor pe locurile unde locuiesc Romani buni si credincioasi . E o mare bucurie pentru ei sa simta ca biserica Romaneasca le este aproape la greutatile prin care trec departe de casa si de cei dragi . Eu am nepoata care a studiat in strainatate si stiu ca biserica a fost mununea ce a facut ca sf, Pastele sa fie trait asa cum este firesc la rugaciune in noaptea Sfanta , cu lumanarica in mana si ganduri bune

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE