
Procesul de restructurare a Armatei Romane a inclus dezafectarea multor unitati militare, ca urmare a reducerii numarului de cadre. La nivel national, situatia bazelor militare scoase din functiune este dezastruoasa. Mii de hectare si sute de cladiri care au apartinut MApN sunt in prezent fieful hotilor si al cainilor fara stapan. Pe de alta parte, degradarea unitatilor militare dezafectate este foarte probabil o strategie aplicata de cativa capi ai Armatei pentru a reduce, aparent, valoarea imobilelor. Astfel, clientela MApN poate cumpara teren valoros si cladiri bine construite, de obicei situate in apropierea oraselor, la un pret derizoriu.
Restructurari cu interese
Restructurarea Armatei Romane in vederea aderarii Romaniei la NATO a avut drept consecinta desfiintarea multor unitati militare. Patrimoniul bazelor militare dezafectate a intrat in conservare. Din pacate, majoritatea acestor locatii au ajuns in paragina sau in vizorul unor grupuri de interese cu legaturi in MApN. Publicatiile Trustului Gazeta au prezentat pe larg cazul unitatilor militare din localitatile ardelene Sintereag (Bistrita-Nasaud) si Sanmarghita (Cluj), unde patrimoniul MApN a fost furat pe bucati de hotii de fier vechi. La sfarsitul anului trecut, a fost inchis si depozitul de munitii din localitatea clujeana Catcau, care reprezenta unul dintre cele mai mari obiective militare de acest fel din Transilvania. Capii Manastirii Adormirea Maicii Domnului de la Nicula (comuna Fizesul Gherlei) au intrat imediat pe fir, iar cererea de a primi in administrare baza militara le-a fost aprobata. Mentionam ca in august 2005, cu ocazia sarbatorii de Sfanta Maria, Calin Popescu Tariceanu a fost cap de afis pe lista politicienilor care au participat la slujba religioasa de la manastirea Adormirea Maicii Domnului. Cateva luni mai tarziu, in decembrie 2005, primul-ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu avizeaza favorabil transferul cladirilor fostului depozit de munitii si a celor 5 ha de teren din jurul acestuia in administrarea manastirii. Prin HG 1712 din 21 decembrie 2005 se aproba transmiterea unor imobile, proprietate publica a statului, din administrarea Ministerului Apararii Nationale in administrarea Ministerului Culturii si Cultelor, pentru Manastirea "Adormirea Maicii Domnului", Nicula si Manastirea "Mihai Voda", Turda, judetul Cluj. Predarea - primirea imobilelor transmise s-a facut pe baza de protocol incheiat intre partile interesate, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii. Potrivit notei de fundamentare a HG 1712/2005, staretul Manastirii "Adormirea Maicii Domnului", Nicula si stareta Manastirii "Mihai Voda",Turda, apartinand Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului, au solicitat MApN transmiterea in administrarea Ministerului Culturii si Cultelor, a unor imobile constituite in cazarmile 2568 din comuna Catcau si 3268 din comuna Mihai Viteazu, judetul Cluj, pentru a fi amenajate ca metoc si respectiv pentru infiintarea unor anexe gospodaresti necesare manastirii. MApN a fost de acord cu solicitarea intrucat, in urma procesului de reorganizare si restructurare a armatei, imobilele respective au devenit disponibile.
Procedura completa
Operatiunea juridica privind transmiterea cazarmilor in cauza a obtinut avizul Consiliului Suprem de Aparare a tarii, prin Hotararea nr. 81 din 23.08.2005. In final se precizeaza ca "pentru proiectul de act normativ a fost indeplinita procedura stabilita prin Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica."
Insa, Primaria Catcau nu a fost consultata cu privire la acest transfer, iar reprezentantii administratiei locale au fost pusi in fata faptului implinit, cu toate ca imobilele se afla pe aria comunei. In urma demersurilor staretului Dumitru Cobzaru, manastirea de la Nicula a obtinut la Catcau o suprafata construita de 1257 mp, reprezentand trei depozite si o suprafata totala a terenului (inclusiv constructiile) de 52.871 mp.
In cazul in care monahii de la Nicula vor construi un metoc (manastire mai mica, subordonata celei principale), este cat se poate de clar ca nimeni nu va mai cere inapoi patrimoniul MApN intrat in asa-zisa conservare. Pe de alta parte, locatia ar fi fost potrivita pentru un proiect social, insa primaria ar fi trebuit sa atraga fonduri in acest sens.
Afeceri si politica
Cu toate ca in nota de fundamentare a HG 1712/2005 este prevazuta destinatia fostului depozit de munitii, planurile bisericesti sunt inca neclare. Deocamdata, terenul este nefolosit. Ar mai fi de spus ca cele 5 ha de teren cu lac piscicol si livada au starnit interesul mai multor afaceristi din zona Dejului, locul fiind ideal pentru case de vacanta.
Cert este ca premierul Tariceanu a fost prompt in ceea ce priveste aprobarea cererii facute de staretul Dumitru Cobzaru, lucru care nu se poate spune in cazul demersurilor facute de Biserica Greco-Catolica pentru retocedarea manastirii de la Nicula, care in anul 1948 a fost preluata de ortodocsi. Intre timp, actualii proprietari de la Nicula construiesc un asezamant ortodox, de mari dimensiuni, plasat chiar in spatele vechii biserici istorice a manastirii, la foarte mica distanta, astfel incat intrarea in noul lacas nu se va putea face fara demolarea celui greco-catolic. Pe de alta parte, lacasul religios a primit, din pacate, conotatii mai putin pozitive, fiind considerat de multe ori un spatiu al propagandei politice de toate culorile. Este memorabil faptul ca, in urma cu cativa ani, PSD Cluj a impartit enoriasilor veniti la celebra slujba de Sfanta Marie icoane care aveau inscriptionate pe spate sloganuri electorale. Favorizati de Guvern, ortodocsii au primit in dar si fostul depozit de munitii de la Catcau. Potrivit unor surse din Primaria Catcau, fetele bisericesti de la Nicula au considerat ca nu este de datoria lor sa consulte administratia locala cu privire la transferul efectuat intre MApN si manastire. Cu toate acestea, primarul comunei, Iuliana Arsan a aratat ca aspectul pozitiv al acestui schimb de proprietati consta in faptul ca monahii vor mentine locul curat.
Contactat telefonic, staretul Dumitru Cobzaru a declarat: "Terenul si cele trei depozite sunt luate de noi in folosinta, proprietarul e Statul Roman. L-am preluat si il pazim. Am mutat aici gospodaria manastirii pentru ca noi suntem in santier. Este o balta pe care vrem sa o reamenajam. Sper ca articolul vostru va fi unul de bun augur. Doamne ajuta!" Staretul manastirii de la Nicula a mai precizat faptul ca terenul si cladirile le-au fost date pe termen nedeterminat, iar actul prin care au fost numiti administratorii fostului depozit al MApN este inatacabil, iar statul nu poate sa scoata imobilele la licitatie. Vom reveni.
Nicoleta Nap, membru al Trustului Gazeta
Zi de Zi
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.