Cazarma sutanelor de la Nicula

Cazarma sutanelor de la Nicula


Procesul de restructurare a Armatei Romane a inclus dezafectarea multor unitati militare, ca urmare a reducerii numarului de cadre. La nivel national, situatia bazelor militare scoase din functiune este dezastruoasa. Mii de hectare si sute de cladiri care au apartinut MApN sunt in prezent fieful hotilor si al cainilor fara stapan. Pe de alta parte, degradarea unitatilor militare dezafectate este foarte probabil o strategie aplicata de cativa capi ai Armatei pentru a reduce, aparent, valoarea imobilelor. Astfel, clientela MApN poate cumpara teren valoros si cladiri bine construite, de obicei situate in apropierea oraselor, la un pret derizoriu.


 
Una dintre unitatile militare dezafectate recent in judetul Cluj se afla in localitatea Catcau. Baza MApN era utilizata ca depozit de munitii si avea in administrare un teren de 5 ha. Printr-o Hotarare de Guvern din anul 2005, intreaga suprafata trece in administrarea Manastirii "Adormirea Maicii Domnului" de la Nicula. Staretul manastirii, Dumitru Cobzaru a fost preot militar timp indelungat, iar decizia Guvernului de a ceda baza materiala a fostei unitati militare de la Catcau in favoarea manastirii de la Nicula a fost rezultatul unui sustinut lobby din partea fetei bisericesti. Tratativele s-au purtat la nivel inalt, iar Primaria Catcau nici macar nu a fost anuntata cu privire la acest transfer. Desi se vehicula faptul ca monahii de la Nicula intentioneaza sa infiinteze un seminar teologic in locul fostului depozit de munitii, cel mai probabil acest lucru nu se va concretiza. Terenul de 5 ha, cu lac si livada, este vanat de cativa afaceristi din Dej. Potrivit surselor noastre, Stefan Vuza, unul dintre sponsorii lucrarilor de renovare a manastirii de la Nicula ar fi interesat de aceasta locatie.

 

Restructurari cu interese

Restructurarea Armatei Romane in vederea aderarii Romaniei la NATO a avut drept consecinta desfiintarea multor unitati militare. Patrimoniul bazelor militare dezafectate a intrat in conservare. Din pacate, majoritatea acestor locatii au ajuns in paragina sau in vizorul unor grupuri de interese cu legaturi in MApN. Publicatiile Trustului Gazeta au prezentat pe larg cazul unitatilor militare din localitatile ardelene Sintereag (Bistrita-Nasaud) si Sanmarghita (Cluj), unde patrimoniul MApN a fost furat pe bucati de hotii de fier vechi. La sfarsitul anului trecut, a fost inchis si depozitul de munitii din localitatea clujeana Catcau, care reprezenta unul dintre cele mai mari obiective militare de acest fel din Transilvania. Capii Manastirii Adormirea Maicii Domnului de la Nicula (comuna Fizesul Gherlei) au intrat imediat pe fir, iar cererea de a primi in administrare baza militara le-a fost aprobata. Mentionam ca in august 2005, cu ocazia sarbatorii de Sfanta Maria, Calin Popescu Tariceanu a fost cap de afis pe lista politicienilor care au participat la slujba religioasa de la manastirea Adormirea Maicii Domnului. Cateva luni mai tarziu, in decembrie 2005, primul-ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu avizeaza favorabil transferul cladirilor fostului depozit de munitii si a celor 5 ha de teren din jurul acestuia in administrarea manastirii. Prin HG 1712 din 21 decembrie 2005 se aproba transmiterea unor imobile, proprietate publica a statului, din administrarea Ministerului Apararii Nationale in administrarea Ministerului Culturii si Cultelor, pentru Manastirea "Adormirea Maicii Domnului", Nicula si Manastirea "Mihai Voda", Turda, judetul Cluj. Predarea - primirea imobilelor transmise s-a facut pe baza de protocol incheiat intre partile interesate, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii. Potrivit notei de fundamentare a HG 1712/2005, staretul Manastirii "Adormirea Maicii Domnului", Nicula si stareta Manastirii "Mihai Voda",Turda, apartinand Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului, au solicitat MApN transmiterea in administrarea Ministerului Culturii si Cultelor, a unor imobile constituite in cazarmile 2568 din comuna Catcau si 3268 din comuna Mihai Viteazu, judetul Cluj, pentru a fi amenajate ca metoc si respectiv pentru infiintarea unor anexe gospodaresti necesare manastirii. MApN a fost de acord cu solicitarea intrucat, in urma procesului de reorganizare si restructurare a armatei, imobilele respective au devenit disponibile.

 

Procedura completa

Operatiunea juridica privind transmiterea cazarmilor in cauza a obtinut avizul Consiliului Suprem de Aparare a tarii, prin Hotararea nr. 81 din 23.08.2005. In final se precizeaza ca "pentru proiectul de act normativ a fost indeplinita procedura stabilita prin Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica."


Insa, Primaria Catcau nu a fost consultata cu privire la acest transfer, iar reprezentantii administratiei locale au fost pusi in fata faptului implinit, cu toate ca imobilele se afla pe aria comunei. In urma demersurilor staretului Dumitru Cobzaru, manastirea de la Nicula a obtinut la Catcau o suprafata construita de 1257 mp, reprezentand trei depozite si o suprafata totala a terenului (inclusiv constructiile) de 52.871 mp.


In cazul in care monahii de la Nicula vor construi un metoc (manastire mai mica, subordonata celei principale), este cat se poate de clar ca nimeni nu va mai cere inapoi patrimoniul MApN intrat in asa-zisa conservare. Pe de alta parte, locatia ar fi fost potrivita pentru un proiect social, insa primaria ar fi trebuit sa atraga fonduri in acest sens.

 

Afeceri si politica

Cu toate ca in nota de fundamentare a HG 1712/2005 este prevazuta destinatia fostului depozit de munitii, planurile bisericesti sunt inca neclare. Deocamdata, terenul este nefolosit. Ar mai fi de spus ca cele 5 ha de teren cu lac piscicol si livada au starnit interesul mai multor afaceristi din zona Dejului, locul fiind ideal pentru case de vacanta.


Cert este ca premierul Tariceanu a fost prompt in ceea ce priveste aprobarea cererii facute de staretul Dumitru Cobzaru, lucru care nu se poate spune in cazul demersurilor facute de Biserica Greco-Catolica pentru retocedarea manastirii de la Nicula, care in anul 1948 a fost preluata de ortodocsi. Intre timp, actualii proprietari de la Nicula construiesc un asezamant ortodox, de mari dimensiuni, plasat chiar in spatele vechii biserici istorice a manastirii, la foarte mica distanta, astfel incat intrarea in noul lacas nu se va putea face fara demolarea celui greco-catolic. Pe de alta parte, lacasul religios a primit, din pacate, conotatii mai putin pozitive, fiind considerat de multe ori un spatiu al propagandei politice de toate culorile. Este memorabil faptul ca, in urma cu cativa ani, PSD Cluj a impartit enoriasilor veniti la celebra slujba de Sfanta Marie icoane care aveau inscriptionate pe spate sloganuri electorale. Favorizati de Guvern, ortodocsii au primit in dar si fostul depozit de munitii de la Catcau. Potrivit unor surse din Primaria Catcau, fetele bisericesti de la Nicula au considerat ca nu este de datoria lor sa consulte administratia locala cu privire la transferul efectuat intre MApN si manastire. Cu toate acestea, primarul comunei, Iuliana Arsan a aratat ca aspectul pozitiv al acestui schimb de proprietati consta in faptul ca monahii vor mentine locul curat.


Contactat telefonic, staretul Dumitru Cobzaru a declarat: "Terenul si cele trei depozite sunt luate de noi in folosinta, proprietarul e Statul Roman. L-am preluat si il pazim. Am mutat aici gospodaria manastirii pentru ca noi suntem in santier. Este o balta pe care vrem sa o reamenajam. Sper ca articolul vostru va fi unul de bun augur. Doamne ajuta!" Staretul manastirii de la Nicula a mai precizat faptul ca terenul si cladirile le-au fost date pe termen nedeterminat, iar actul prin care au fost numiti administratorii fostului depozit al MApN este inatacabil, iar statul nu poate sa scoata imobilele la licitatie. Vom reveni.

 

Nicoleta Nap, membru al Trustului Gazeta

Zi de Zi

.

08 Mai 2006

Vizualizari: 5974

Voteaza:

Cazarma sutanelor de la Nicula 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact