Manastirea Antim in sarbatoare

Manastirea Antim in sarbatoare

Credinciosii care au fost prezenti luni, 27 septembrie a.c., la Manastiriea Antim din Capitala au avut bucuria sa-l intampine pe Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care a participat la sarbatoarea Sfantului Ierarh Antim Ivireanul, ctitorul acestui minunat asezamant monahal. Dupa Sfanta Liturghie care a fost savarsita de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, Preafericitul Parinte Patriarh a evocat, in cuvantul sau de invatatura, personalitatea Sfantului Antim Ivireanul care a dus o viata plina de osteneli, plina de rugaciune si de munca neincetata in folosul Bisericii si al mantuirii credinciosilor pe care i-a pastorit: "El este un ierarh misionar si martir. A fost misionar in intelesul ca a raspandit cuvantul lui Dumnezeu prin tot ce a tiparit, prin cele 65 de carti tiparite in diferite limbi, in limba greaca, slavona, araba si in limba romana. Sfantul Antim Ivireanul s-a nascut in Georgia pe la anul 1650 si a patimit moarte martirica in 1716.

  Manastirea Antim in sarbatoare

Acest georgian, diferit de neamul romanesc, s-a identificat atat de mult ca pastor duhovnicesc al romanilor cu simtirea si gandirea romaneasca incat nu numai ca a invatat bine limba romana, dar a si contribuit la introducerea limbii romane in forma definitiva in cartile de cult. Unele tropare si unele rugaciuni din Molitfelnic si din Liturghier sunt formulate de Sfantul Antim si au ramas intocmai pana astazi.”

Manastirea Antim in sarbatoare

Manastirea Antim in sarbatoare

In cladirea Bibliotecii Sfantului Sinod a fost organizata cu acest prilej o expozitie deosebita cu tipariturile reprezentative ale Sfantului Antim Ivireanul. Tot in aceasta cladire s-a desfasurat in aceste zile prima editie a Simpozionului "Sfantul Antim Ivireanul, slujitor al Bisericii, prin cuvant si fapta”. Printre comunicarile foarte interesante prezentate cu aceasta ocazile s-a aflat si cea a Parintelui Arhimandrit Policarp Chitulescu, legata de o tiparitura necunoscuta "istoriei cartii si culturii noastre”, la care a ostenit Sfantul Antim, si anume o Carte de rugaciuni.

Manastirea Antim in sarbatoare

Manastirea Antim in sarbatoare

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oferit luni distinctii celor care s-au remarcat in activitati legate de personalitatea si opera Sfantului Antim, respectiv fostului staret al manastirii, arhimandritul Mihail Stanciu si directorului onorific al Bibliotecii Academiei Romane, academicianul Gabriel Strempel, care au primit Ordinul "Sfintii Imparati Constantin si Elena” pentru efortul depus in publicarea volumului "Didahii” al Sfantului Antim Ivireanul. Cartea a fost publicata de Editura Basilica a Patriarhiei Romane si a fost lansata cu prilejul sarbatorii hramului de la Manastirea Antim. Preafericirea Sa a vorbit despre "Didahiile” Sfantului Antim Ivireanul, opera "care ni-l arata pe Antim Ivireanul ca pe un om foarte erudit, cunoscator al Sfintei Scripturi, al traditiei Sfintilor Parinti, dar si cunoscator al operelor unor filozofi si invatati din Antichitate pe care ii citeaza. "Didahiile” sunt foarte folositoare intrucat ele nu arata numai sensul duhovnicesc al sarbatorilor, ci si dorinta pastorului de suflete de a innoi viata spirituala si morala a credinciosilor. El combate aici patimi omenesti egoiste si, in acelasi timp, intareste pe cei care au credinta si dorinta de viata sfanta si bineplacuta lui Dumnezeu. "Didahiile” reprezinta pentru noi un model de predica in care cuvantul Lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi si din Scrierile Parintilor este facut cuvant al vietii, lumina pentru viata crestinului in orice loc si in orice timp s-ar afla el”, a mai spus Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.

Manastirea Antim in sarbatoare

Manastirea Antim in sarbatoare

Tot in cadrul manifestarilor duhovnicesti si culturale inchinate sarbatorii Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a sfintit luni, 27 septembrie, sala de conferinte cu numele "Mitropolitul Conon” din cadrul Bibliotecii Sfantului Sinod, aflata in curtea Manastirii Antim din Capitala. Sfintirea noii Sali de conferinte a avut loc dupa Sfanta Liturghie, in prezenta Inaltpreasfintitului Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, a Preasfintitului Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei, si a Preasfintitului Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Manastirea Antim in sarbatoare

Manastirea Antim in sarbatoare

Ca semn de pretuire si binecuvantare, Preafericitul Parinte Patriarh a oferit pentru aceasta sala icoana Sfantului Vasile cel Mare, Arhiepiscop al Cezareei Capadociei, pentru ca, in acest spatiu deosebit, urmeaza sa activeze noua Comisie Patristica.

"In aceasta sala se va intruni cu regularitate noua Comisie Patristica, e vorba de comisia care se ocupa de traducerea din limba greaca si din limba latina a operelor Sfintilor Parinti”, a spus Preafericirea Sa. " Deja avem aici trei volume din opera Sfantului Vasile cel Mare pe care dorim sa le lasam chiar in aceasta sala: ‚Omili si cuvantari’, ‚Comentariu la Cartea Profetului Isaia’ si ‚Epistole’. Iata rodul acestei lucrari care este pentru noi o bucurie si, in acelasi timp, o necesitate misionara. Nu se poate face o innoire a teologiei ortodoxe decat, daca aprofundam cunoasterea Sfintei Scripturi si scrierilor Sfintilor Parinti. Innoirea ortodoxiei se face pe verticala, cu rugaciuni in Ceruri si aprofundare si cercetare teologica pe pamant. Deci avem acest izvor deosebit de bogat in operele Sfintilor Parinti si era nevoie ca aceasta Comisie sa aiba o sala proprie dar, desigur, sala aceasta o numim "Conon Mitropolitul”, pentru ca in timpul Mitropolitului Primat Conon Aramescu Donici s-a construit aceasta cladire, Palatul Sfantului Sinod. Deci vrem sa ne aducem aminte atat de Antim Ivireanul care a zidit aici Biserica si a facut aici un asezamant filantropic si unul cultural, cat si de Mitropolitul Conon Aramescu Donici, un om de cultura si un om al Bisericii, care a stiu ca demnitatea Bisericii se vede si in lucrarea vizibila a ei, nu numai in lucrarea duhovniceasca, in cultura si in asezaminte si constructii care sunt utile pentru desfasurarea activitatilor”, a mai spus Preafericitul Parinte Patriarh.

Manastirea Antim in sarbatoare

Manastirea Antim in sarbatoare

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a mai precizat ca "Mitropolitul Primat Conon Aramescu Donici s-a nascut in 1837 in satul Urzici, Aramesti, din judetul Neamt. De-acolo vine numele de Aramescu. A urmat Seminarul teologic la Neamt si la Socola, apoi a facut Facultatea de Litere si dupa aceea a studiat Teologia la Cernauti unde a luat si doctoratul. A fost predicator al Catedralei mitropolitane din Iasi, a fost profesor la Scoala Normala si la alte scoli secundare si, de asemenea, pentru cultura lui, a fost promovat ca Episcop al Husilor. Dupa aceea a devenit Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Romane (1912-1918) si a murit in 1922 la Bucuresti. Deci aceasta sala va purta numele de "Mitropolitul Conon”. Era moldovean de origine si a pastorit aici in Tara Romaneasca in calitate de Mitropolit Primat. Sa ne aducem aminte ca in aceasta cladire se tineau sedintele Sfantului Sinod din Principatele Unite si apoi din Regatul propriu-zis al Romaniei. Sinodul era mic in vremea aceea, avea maximum 12 membri, sala era suficienta atunci dar acum numarul membrilor se apropie de 60 si nu mai putem organiza aici sedintele Sfantului Sinod, dar pot fi folosite aceste spatii pentru diferite intruniri care sunt fie ale clericilor, fie ale clericilor si mirenilor, necesare pentru lucrarea misionara a Bisericii. Ii felicitam pe toti cei care au contribuit la desfasurarea acestor lucrari in frunte cu parintele arhimandrit Policarp Chitulescu care este si directorul Bibliotecii Sfantului Sinod ce se afla in cealalta parte a acestei cladiri. Bunul Dumnezeu sa ne binecuvanteze, sa avem bucuria innoirii si bucuria roadelor bune, sa ne inspire cu rugaciunile sale Sfantul Antim Ivireanul care a fost ctitor de biserica si de cultura romaneasca si care e rugator pentru noi in Ceruri. Noi va dorim sanatate, pace, bucurie si mult ajutor!”, a adaugat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Manastirea Antim in sarbatoare

Manastirea Antim in sarbatoare

Totodata, au fost acordate distinctii persoanelor care si-au adus contributia la renovarea si amenajarea acestei sali, respectiv arhitectului Mihai Nicolescu, coordonatorul lucrarilor de restaurare la Palatul Bibliotecii Sfantului Sinod, directorului general al Policolor Bucuresti, Achille Angelo Bardelli, precum si directorului executiv Alexander Ion Florescu, tot de la Policolor Bucuresti. Cei trei au primit de la Patriarhul Romaniei 'Diploma de onoare Sfantul Apostol Andrei'.

Manastirea Antim in sarbatoare

Manastirea Antim in sarbatoare

Aceasta sala frumoasa si eleganta, dotata la standarde moderne, imbina traditia cu modernitatea, trecutul cu prezentul intr-un mod foarte armonios si poate fi si inchiriata pentru conferinte sau sedinte de 1-2 zile. Lucrarile de renovare si amenajare vor continua la Biblioteca Sfantului Sinod.

Manifestarile dedicate pomenirii Sfantului Antim Ivireanul se incheie marti, 28 septembrie, una dintre marile bucurii ale acestei sarbatori de anul acesta fiind si primirea pentru cateva zile a raclei cu moastele a noua mucenici de la Paraclisul Patriarhal "Sfantul Grigorie Luminatorul”, la care credinciosii au venit in numar foarte mare sa se inchine cu evlavie.

Dorina Zdroba

28 Septembrie 2010

Vizualizari: 4714

Voteaza:

Manastirea Antim in sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact