
Satul Custelnic de langa Tarnaveni se poate mandri cu doua biserici-monument din lemn. Documente veritabile ale unei spiritualitati aparte, aceste lacasuri de inchinaciune ne vorbesc intr-o limba aparte. Putem pricepe aceasta limba doar daca avem liniste sufleteasca.
Biserica ortodoxa “Sfantu Nicolae”
Pe cele trei laturi ale ancadramentului de la intrarea bisericii se afla sapata o inscriptie, greu de urmarit si de descifrat, care ne da indicii privind vechimea bisericii. Localnicii pastreaza informatia dupa care biserica ar fi fost construita la Custelnic, folosindu-se material de la o biserica anterioara, aflata pe un deal mai la vest de actualul loc al bisericii. Alta parere este ca biserica a fost adusa de pe la Deda, coborata cu plutele pana la Ogra, si de acolo transportata cu care trase de boi peste dealuri, la Custelnic. Inscriptia ne spune ca biserica a fost construita la 1751, de catre Ganea Patru, si ca acest lacas continua un lacas mai vechi, construit de un anume Ganlav. Pisania pictata in proscomidie, din 1756, ne spune numele zugravilor bisericii. Se spune ca mesterul in lemn a fost Petre Moraru. Pictura este degradata in mare parte, foarte valoroasa ca document.
Biserica Greco-Catolica " Arhanghelul Mihail"
La mica distanta de biserica ortodoxa se afla cea unita. Dupa traditie, lacasul a fost adus de la Bord, in locul alteia mai vechi.
Pe peretele pronaosului se afla notat anul 1891, an ce reprezinta fie cel al aducerii bisericii, fie cel al reconstructiei lacasului.
Interiorul pastreaza un vechi si interesant candelabru din lemn pictat pentru lumanari, ca si mai multe suporturi de lumanari de aceeasi factura. Un unicat: usile sub forma de gaura de cheie
Iconostasul bisericii "Sfantu Nicolae" este strapuns de doua usi, semn al vechimii monumentului. Aceste doua usi, la fel ca si
Puterea cheilor
Christos afirma de multe ori in Evanghelii ca El este
Usile au forma de cheie pentru ca incearca sa ne vorbeasca simbolic. Christos ii spune lui Petru "Orice vei lega pe pamant va fi legat si in Ceruri, si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat si in Ceruri." Actiunea de a lega si dezlega necesita prezenta unei chei. Simbolul este si mai puternic deca te gandesti la un ansamblu format dintr-un lacat, un lant si o cheie. Unele vechi statui gotice ale Sf. Petru ofera acest amanunt. Mai ales daca te gandesti ca lantul este uneori simbolul diavolului care te "leaga" luandu-ti libertatea personala, prin fel de fel de trucuri si iluzii. Simbolul lui Petru, acela al credintei care, prin cheia credintei, desface lacatul patimilor si da la o parte lantul ruginit al pacatului, poate deveni un simbol al actiunii hotarate a omului care se "trezeste" si incepe o noua viata.
Christos ii mai spune lui Petru " Tie iti voi da cheile imparatiei Cerurilor". Usile bisericii au forma de gaura de cheie pentru ca intrand, credinciosul poate arunca o privire spre viata de veci "ca printr-o gaura de cheie". Si o poti face in biserica, loc de intalnire a Cerului cu Pamantul. Intrand in biserica, orice
Narcis Martiniuc
Zi de Zi
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.