
Manastirea “Sfantul Dimitrie cel Nou - Basarabov” din Middletown, S.U.A., se pregateste de sarbatoare. Sambata, 15 iunie 2013, manastirea ii asteapta pe credinciosii romani la sarbatorirea hramului bisericii manastirii, Inaltarea Domnului. Cu aceasta ocazie, va fi indeplinita si ultima dorinta a vrednicului de pomenire Arhimandrit Mitrofor Doctor Vasile Vasilachi, de a fi inmormantat in incinta manastirii ctitorite de Sfintia Sa. Ramasitele pamantesti ale Parintelui Vasile Vasilachi vor fi aduse de la Cimitirul “St. Michael” din New York City si reinhumate conform traditiei crestin-ortodoxe, sambata, dupa Sfanta Liturghie, in noul loc de veci pregatit la manastire. Reamintim ca Parintele Vasile Vasilachi a fost predicator al Catedralei patriarhale din Bucuresti (1940-1944), staret al Manastirii Antim (1944-1948), egumen al Schitului Pocrov (1949-1959). A slujit si ca preot paroh la Bobalna, dupa cativa ani grei de inchisoare, iar in 1969, la chemarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Victorin Ursache, a plecat in S.U.A. Mare pastor de suflete, Parintele Vasile Vasilachi a slujit la comunitatile de crestini ortodocsi din Windsor, Canada, apoi la Detroit, Southbridge si New York in Statele Unite, fiind si vicar al Arhiepiscopiei Romanilor din Cele Doua Americi. Cea mai mare perioada a petrecut-o la New York ca paroh al Bisericii “Sfantul Ierarh Nicolae”. A trecut la cele vesnice, la New York, in ziua de Boboteaza a anului 2003. Parintele Vasile Vasilachi a initiat si infiintarea Manastirii “Sfantul Dimitrie cel Nou” din Middletown, statul New York, lasand prin testament o mare suma de bani pentru ridicarea unei biserici la acest asezamant. Biserica cu hramul “Inaltarea Domnului” si “Sfantul Vasile cel Mare” a fost ridicata in perioada 2007-2011 iar acum s-au facut toate pregatirile necesare pentru a muta ramasitele pamantesti ale Parintelui Vasile in locul de veci amenajat la manastire, langa biserica pe care a dorit-o atat de mult.
Manastirea “Sfantul Dimitrie cel Nou” a fost infiintata pe un teren donat de un bun crestin roman, Dumitru Minciu, care s-a nascut la Tulcea, in anul 1915. Parintii lui au fost Ana si Dumitru Minciu. In anul 1947, a plecat din Constanta pe un vapor argentinian si a debarcat tocmai la Buenos Aires. In 1958 a ajuns la New York. A fost presedinte al Societatii culturale "Dorul" (1976-1980) si enorias al Bisericii "Sfantul Nicolae" din New York, fiind unul dintre ctitorii acestei biserici, la fel ca Parintele Vasile Vasilachi.
Prin vrednicia sa, Dumitru Minciu si-a cumparat o ferma langa orasul Middletown, in regiunea de munte, la Mount Hope. A decedat la 28 Decembrie 1991 si a fost inmormantat la Cimitirul Cypress Hill din New York. Dorinta sa testamentara a fost ca intreaga proprietate de la Mount Hope sa ramana Bisericii "Sfantul Nicolae" din Woodside, New York, care sa faca pe acest teren un Centru Crestinesc si Romanesc.
Parintele Vasile Vasilachi, care a fost paroh al Bisericii "Sfantul Nicolae” din New York, din 1984 pana in 2003 cand a trecut la Domnul, ne-a lasat scrise, in Calendarul "Credinta” din anul 2002, cateva frumoase ganduri si amintiri despre Dumitru Minciu, cel ce i-a fost fiu duhovnicesc: "La sfarsitul veacului trecut, de la gurile Dunarii, din judetul Tulcea, a venit romanul Dumitru Minciu, la New York. Si aicea, cu truda muncii sale agonisite, a cumparat in pustia Mount Hope 42 acri de pamant, pe care-si zideste o casa in care-si duce viata singuratatii sale. Iar cand i s-a apropiat marea inserare a vietii sale, a lasat prin testament toata averea sa Parohiei Ortodoxe Romane "Sfantul Nicolae" din New York, la care s-a aflat si el printre ctitori. Ca preot si duhovnic in ultimii ani ai vietii sale, i-am binecuvantat hotararea de a lasa toata averea sa, cu toate valorile ei, ca sa-i fie spre pomenire vesnica. Si cand i-am spus ca-i voi face o manastire sa fie, pentru Romanii din New York, un pamant romanesc sfintit unde sa se adune pentru recreatie si retragere spirituala, s-a bucurat si mai mult.
In anul 1991, in luna Decembrie, Dumitru Minciu a plecat catre cele din ceruri, in eternitate. Dar executorii testamentari au amanat transferul averii timp de zece ani... Duminica 20 Mai, Luni 21 Mai, Sarbatoarea "Sfintilor Imparati Constantin si Maica sa Elena", Joi, 24 Mai, Sarbatoarea "Inaltarii la Ceruri a Mantuitorului nostru Iisus Hristos" si Duminica, 27 Mai, 2001, Biserica noastra a fost vizitata de mult regretatul nostru Arhiepiscop, Inalt Prea Sfintitul Parinte Victorin, care a slujit Sfanta Liturghie impreuna cu noi, impartasindu-ne Arhierestile sale binecuvantari si parintestile sale sfaturi si indrumari duhovnicesti. In aceste zile neuitate de convorbiri cu Inalt Prea Sfintia Sa, in legatura cu starea spirituala si materiala a Parohiei noastre, a venit in discutie si gasirea unui loc de reculegere sufleteasca a credinciosilor, unde ei sa-si gaseasca linistea si pacea gandurilor, de care toti avem atata nevoie. Asa s-a nascut dorinta Inalt Prea Sfintiei Sale, de a vizita impreuna cu noi si cu membri ai Consiliului Parohial, noua proprietate parohiala daruita prin testament de bunul crestin ortodox roman, Dumitru Minciu, regretat si respectat membru al Bisericii noastre "Sfantul Nicolae" din Woodside, N.Y. Atunci a incoltit gandul Inalt Prea Sfintiei Sale, fiind incantat de frumusetea locului, de a se retrage duhovniceste daca aici ar fi zidita o Sfanta Manastire care sa fie loc de rugaciune, de recreatie si de pace sufleteasca pentru toti Romanii doritori de liniste, de petrecere si de relaxare spirituala in mijlocul naturii, impreuna cu familiile si prietenii lor, dandu-ne in acest sens si binecuvantarea, din toata inima, a Inalt Prea Sfintiei Sale.
Astfel, incurajati de binecuvantarea si indemnul Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Victorin, prin hotararea noastra ca preot si cu vrednicia Consiliului Parohial, in frunte cu Dna Presedinte Ileana Nace, manastirea ia fiinta. Arhiepiscopia s-a bucurat si, desigur, s-a bucurat in ceruri si Inalt Prea Sfintia Sa, impreuna cu iubitul nostru enorias si fiu duhovnicesc, Dumitru Minciu.”, mai scria Parintele Vasile Vasilachi in Calendarul "Credinta” editat de Arhiepiscopia din America in anul 2002
Un acoperis nou a fost pus la toata casa prin munca voluntara, cu toata familia, a consilierului Dumitru Ungureanu. Cu cheltuielile generoase ale Parohiei "Sfantul Nicolae" din New York s-a facut si o transformare radicala a casei; in ea a fost amenajat un Paraclis cu hramul „Sf. Dimitrie cel Nou”, care sa aminteasca si de numele donatorului; au mai fost amenajate chilii pentru calugari, trapeza, biblioteca si o sala sociala. Toate acestea au facut posibila savarsirea Aghiazmei si a Sfintei Liturghii de primul Hram al Manastirii, la 27 Octombrie 2001.
Dorinta mare a Parintelui Vasile Vasilachi a fost aceea de a ridica o biserica de zid la manastire, dar n-a mai apucat sa-si vada acest vis implinit deoarece la inceputul anului 2003 avea sa treaca la cele vesnice fiind inmormantat intr-un cimitir din New York. Insa cu voia lui Dumnezeu, biserica avea sa fie inaltata in anii care au urmat.
Doamna Nicoleta Furtuna din New York, fost trezorier si fost presedinte al Consiliului Parohial al Bisericii “Sf. Nicolae” din New York, dar si co-executor al testamentului lasat de Parintele Vasile in anul 2003, cunoaste in detaliu toate demersurile si actiunile legate de zidirea bisericii. In perioada 2004 - 2011, documentatia intregului proiect, comunicarea si deseori coordonarea intre membrii comisiilor de constructie, consilii parohiale, arhitect, contractori, avocati si autoritati locale a fost asigurata de Nicoleta Furtuna. Din insemnarile doamnei Nicoleta Furtuna, care constituie o veritabila cronica, am retinut momentele cele mai importante si efortul comun al ierarhilor, ieromonahilor, preotilor si credinciosilor, care au contribuit cu toata daruirea la ridicarea bisericii de la manastire:
“Dupa trecerea la cele vesnice a Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Victorin, noul Intaistatator al Arhiepiscopiei Romane din Cele Doua Americi, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Nicolae, a dat binecuvantarea de a se continua lucrarile la Manastire.
La indemnul Parintelui Vasile, in anul 2002, Dan Peligrad (pe atunci vicepresedinte de consiliu parohial) a facut primele schite pentru viitoarea biserica.
In ianuarie 2003, Parintele Arhimandrit Dr. Vasile Vasilachi a trecut la Domnul. In luna februarie 2004, la adunarea parohiala s-a anuntat ca Parintele Vasile a lasat mostenire Bisericii “Sf. Nicolae” o importanta suma de bani, cu dorinta de a se folosi acei bani la constructia bisericii manastirii.
In acel an, s-a format o comisie de proiectare preliminara a bisericii, alcatuita din urmatoarele persoane: Pr. Ioan Casian (actualmente Episcop vicar), consilierii Dan Peligrad, Nicoleta Furtuna, Valentina Marinescu (inginer geolog), Alexandra Neculcea, Vaschin Sarchizian si consultantii voluntari Maria Voitiuc (inginer mecanic), Dana Miclaus (inginer electric) si Tatiana Rezeanu (arhitect).
Primele demersuri au fost facute in vara lui 2004 cand Biserica “Sf. Nicolae” l-a angajat pe arhitectul Victor Caruso (recomandat de primaria orasului Mount Hope) si apoi, in toamna, a fost angajata firma lui Daniel Yanosh care a facut planurile topografice si s-a ocupat de obtinerea tuturor aprobarilor locale, regionale si de stat.
In perioada 2004-2005, arhitectul Victor Caruso a facut desenele preliminare pentru cladire, pe baza informatiilor tehnice si a schitelor primite de la comisia de design. In toamna anului 2006, au fost primite si desenele arhitectilor Romanita Fuca si Tatiana Rezeanu care aveau multe elemente din forma actuala a bisericii.
In aprilie-mai 2007, s-au primit aprobarile finale pentru planurile de site iar planurile arhitecturale au fost semnate si aprobate de departamentul de constructii. A fost un an al deciziilor si al proceselor de selectie a echipelor de munca, proces care s-a facut cu consiliul parohial de atunci, sub indrumarea si ajutorul real dat cu multa darnicie de Preasfintitul Ioan Casian. In acel an s-a inceput lucrarea la biserica. Sfintirea locului s-a facut in 6 mai 2007 de catre Inalpreasfintitul Nicolae, alaturi de care s-a aflat si Preasfintitul Casian si un sobor de preoti, inconjurati fiind de numerosi credinciosi.”
“In anul 2008 s-a executat zidaria, s-au instalat geamurile, usa, peretii turlei, s-a terminat planseul, s-a instalat cupola iar biserica a fost conectata la reteaua electrica de la oras. Deci la finele anului 2008, biserica era ridicata si inchisa complet.
Anul 2009 a fost in mare parte, un an de strangere de fonduri pentru fazele urmatoare.
S-a reorganizat comisia de constructie: arhitect Romanita Fuca, (coordonator), Parintele Vincentiu Temirov, Alexandru Constantin, Nicoleta Furtuna si consultant John Bindela; comisia a colaborat cu arhitectul Victor Caruso, inginerul Thomas Ptak si surveyor Daniel Yanosh pentru planurile unei noi cladiri utilitare. In acest an s-au facut si formalitatile necesare pentru aprobarea locului de veci al Parintelui Vasile.
In anul 2010, datorita unei donatii foarte generoase, primite din partea familiei Gheorghe si Paraschiva Papa, am putut sa terminam lucrarea de exterior si sa executam o mare parte din lucrarea de interior care a fost incredintata contractorului John Bindela. Planurile arhitecturale de interior au fost facute de arhitect Victor Caruso pe baza multor desene si informatii primite de la arhitect Romanita Fuca. Planurile mecanice au fost facute de inginer Thomas Cunard si apoi revizuite in urma comentariilor tehnice ale inginerului roman Vasile Stanutza. Comisia de constructie s-a reorganizat prin venirea arhitectului Eugen Berlo in calitate de consultant; noua comisie a urmarit mai indeaproape evolutia lucrarii de la interior. In februarie 2011, domnul Gheorghe Papa a fost cooptat in comisia de constructie iar Constantin Alexandru, noul presedinte de consiliu parohial, a devenit coordonatorul acestei comisii. Tot in 2011, s-a finisat interiorul, s-a asfaltat calea de acces la biserica, a fost amenajat locul in care vor fi stramutate osemintele Parintelui Vasile Vasilachi si s-a facut amenajarea peisagistica.”
“Cu indrumarea Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Nicolae, Parintele Vincentiu Temirov de la manastire a comandat mobilierul, icoanele de la catapeteasma si candelabrele. Manastirea a deschis un cont la banca, special pentru donatii la acest proiect, si datorita cuvintelor frumoase de indemn ale Inaltpreasfintitului Nicolae, datorita muncii misionare a calugarilor de la manastire - Parintele Vincentiu si Parintele Paisie, enoriasii din America si Canada au raspuns la acest apel si au donat o suma importanta de bani care a permis sa se poata face comanda in Romania si la New York.
Mobilierul a fost facut la Arad, iar candelabrele la Bucuresti. Crucea din Sfantul Altar a fost facuta la New York de dl. George Stavila si pictata de Parintele Paisie. Cu ajutorul Parintelui Vincentiu, familia Constantin si Geta Alexandru s-a ocupat de comanda si transportul frumoasei troite din mijlocul rondoului care a fost facuta la Braila de sculptorul Burcus Norin si este donatia familiei Alexandru.
Acoperamintele pentru altar si vesmantul nou al Parintelui Vincentiu au fost comandate si donate de familia Ileana si Nicolae Nace. Aceasi familie a donat si Sfintele Vase care au fost cumparate la Ierusalim si sfintite la Biserica Mormantului Sfant.
Deci constructia bisericii a fost in faza de aprobari si design aproximativ 2,5 ani (toamna 2004 – primavara 2007), constructia a durat 4 ani (vara 2007- vara 2011) si aceasta s-a putut face in masura in care aveam fondurile necesare. Numai datorita donatiei generoase a familiei Papa am putut sa terminam constructia”, ne-a mai precizat doamna Nicoleta Furtuna.
Sfintirea bisericii de la Manastirea “Sfantul Dimitrie cel Nou” din Middletown a avut loc in data de 5 iunie 2011. Credinciosii care au participat atunci la acel mult asteptat eveniment au avut si fericitul prilej de a se inchina la moastele Sfantului Nectarie din Eghina, duse in America pentru doua saptamani, de la Manastirea Radu Voda din Bucuresti, de catre o delegatie condusa de Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Acum, dupa doi ani de la sfintirea bisericii, ne apropiem si de momentul in care va fi implinita dorinta Parintelui Vasile Vasilachi de a se odihni langa sfantul lacas al carui ctitor este, la manastirea unde se afla si o camera memoriala cu minunatele carti scrise de Parintele Vasile si cu lucruri care i-au apatinut. Iar Arhiepiscopia a ales ca mutarea ramasitelor pamantesti ale Parintelui Vasilachi, de la New York la Middletown, sa se faca nu intr-o zi oarecare, ci chiar cu prilejul minunatei sarbatori a hramului bisericii din acest an.
Slujba va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Nicolae, Arhiepiscopul Romanilor din Cele Doua Americi, Preasfintitul Ioan Casian de Vicina, Episcopul Vicar, impreuna cu un sobor de preoti de la parohiile si manastirile ortodoxe din nord-estul Statelor Unite.
Pe site-ul Manastirii “Sfantul Dimitrie cel Nou” din Middletown, monahii ii invita pe credinciosi sa participe la aceste momente deosebite de sarbatoare si de rugaciune, oferind si cateva informatii legate de programul slujbelor si de modalitatile de acces pentru cei care vor sa ajunga la manastire:
“Pentru credinciosii din New York City care nu dispun de mijloc de transport se va inchiria un autobuz care va pleca sambata la ora 7.00 AM din fata Bisericii “Sf. Nicolae” din Woodside. Pretul transportului cu autobuzul este de $30/persoana. Pentru informatii si rezervari o puteti contacta pe dna. Geta Alexandru la nr. de telefon (718)-440-0114.
Va asteptam cu drag sa va bucurati alaturi de noi de acest prilej de rugaciune, unitate si comuniune sufleteasca si, impreuna, cu credinta si smerenie, sa slavim pe Dumnezeu Cel unit in Treime, Tatal, Fiul si Duhul Sfant, si sa aducem un ultim omagiu Parintelui Vasile Vasilachi!”
Programul slujbelor este urmatorul:
Vineri 14 Iunie - ora 6.30 PM - Vecernia Mare
Sambata 15 Iunie
- ora 9.00 AM - Utrenia
- ora 10.00 AM - Sfanta Liturghie
- ora 12.30 PM - Reinhumarea Parintelui Vasile Vasilachi
- ora 01.30 PM - Agapa Frateasca
Adresa manastirii “Sf. Dimitrie cel Nou” este: 1572 Mountain Road, Middletown, NY 10940.
Informatii se pot obtine la numarul de telefon (845)-386-3998 sau prin e-mail la adresa sfdumitru_ny@yahoo.com.
Dorina Zdroba
-
Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.