
Dorind din tot sufletul sa-i ajute mai cu seama pe veteranii de razboi si pe vaduvele acestora, ofiterii din cadrul Comenduirii Garnizoanei din Bucuresti a Ministerului Administratiei si Internelor au infiintat, in urma cu catva timp, un birou de asistenta sociala si religioasa. Cu diferite ocazii, comandantul garnizoanei, col. Octavian Cadar, impreuna cu mai multi militari inimosi, alaturi de preotul Radu Felix Iulian, care le acorda si asistenta religioasa, au trimis veteranilor de razboi pachete cu mancare si alte bunuri de stricta necesitate.
Mamaliga si ceai
In cel mai scurt timp, Comenduirea Garnizoanei va infiinta o fundatie numita „Res Omnia“, care va avea ca scop sprijinirea materiala si morala a personalului din MAI in rezerva sau retragere, a veteranilor de razboi, a vaduvelor si a copiilor acestora, astfel incat aceasta activitate filantropica sa se desfasoare intr-un cadru organizat si legal.
Preotul Felix are adanci radacini in Biserica Ortodoxa Romana, multi dintre stramosii sai fiind preoti. Este nepotul Episcopului Roman Ialomiteanul, caruia ii pastreaza un mare respect. Pe viitor, preotul garnizoanei si-a propus sa ridice, cu voia lui Dumnezeu, o biserica pentru veterani, rudele acestora, personalul MAI si toti credinciosii Bucurestiului. Unul dintre veteranii de care Comenduirea Garnizoanei din Bucuresti a Ministerului Administratiei si Internelor are grija este col. (r) Mihai Babaroaica. El este cel care, timp de 35 de ani, a reprezentat echipa Nationala de Atletism a Romaniei si a castigat numeroase medalii si cupe, alergand in viata lui peste 7 milioane de km. Astazi in modesta sa garsoniera, i-au mai ramas doar amintirile anilor de glorie. Desi i-au fost amputate ambele picioare, este si va ramane un luptator. Isi face singur curatenie in casa, se uita la TV, nu scapa nici o emisiune si inca stie ce-i disciplina. A stiut toata viata. La 85 de ani da consultatii de specialitate studentilor de la ANEFS dornici sa deprinda tainele atletismului. Pentru ei alcatuieste programe zilnice de antrenament.
Meritul Militar si Cruciada impotriva bolsevismului
Veteranul s-a nascut in Basarabia. Pe cand el avea doar cativa ani, familia lui s-a refugiat in a revenit incet-incet, uimind pe toata lumea cand s-a ridicat din pat. Dupa razboi si-a continuat viata sportiva, castigand multe concursuri nationale si internationale. Locul 6 in 1955 la Mondialele de Atletism de la Varsovia este pentru el cea mai frumoasa amintire. „Eu nu am alergat pentru comunism. Am alergat pentru
Numarul „83“ merge mai departe
Azi, colonelul in rezerva si fost campion balcanic are o pensie de 2.900.000 de lei. Nu-i prea ajung, dar ce sa faca? In mica garsoniera cu amintiri din bd. Chisinau toate lucrurile isi au locul lor stabilit militareste. Universul colonelului e ordonat si tapetat cu zeci de medalii castigate la concursuri, cu diplome si fotografii graitoare. „Acolo eram la Varsovia. Eu am numarul 83. Numar cu noroc. In poza cealalta e baiatul meu mort de leucemie. Aici e sotia mea, Marioara. A murit saraca si ea, de dorul lui. Dincolo e nepotu’ meu, mi-e tare drag, eu l-am crescut. Ma ajuta. Lui o sa-i las casa asta, cu tot ce e in ea“. Tarandu-se pe jos in maini, dar cu fruntea sus, demn, batranul deschide
Gabriel MATEESCU
Lumea credintei, anul II, nr. 9(14)
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.