
Sfanta Iustina, protectoarea orfelinatului de la Manastirea Marcus - judetul Covasna
Sfanta Iustina, ocrotitoarea fecioarelor, praznuita alaturi de Sfantul Ciprian, in data de 2 octombrie, este si protectoarea orfelinatului de la Sfanta Manastire Marcus, jud Covasna, acolo unde Maica Stareta Serafima a luat spre ingrijire 10 fetite orfane, care acum au varste cuprinde intre 3 si 7 ani. Asociatia de Binefacere "Sfanta Iustina", a carei presedinta este maica stareta, functioneaza pe teritoriul Manastirii Marcus inca din 2002, an in care primele 8 fetite au fost preluate direct din maternitatea orasului Brasov, abandonate fiind acolo de catre mamele lor. Erau intr-o stare jalnica de sanatate (greutate scazuta, rigiditate musculara in urma unor nasteri cu probleme, otite, boli de plamani, boli de piele, strabism pronuntat, s.a). Medicul pediatru care s-a ingrijit de ele si maica stareta au trebuit sa faca eforturi sustinute pentru a le aduce la o stare de sanatate normala pentru varsta lor.
Micutelor orfane le sunt asigurate aici conditii optime de crestere si educatie, dupa toate principiile psiho-pedagogice, dar si duhovnicesti, intr-un climat moral sanatos, care le fereste de urmarile nefaste ale abandonului familial si ale influentelor tuturor factorilor nocivi ai societatii noastre moderne.
Prin acest proiect se realizeaza o implicare activa in societate, in sens evanghelic, a reprezentantilor bisericii ortodoxe, sensul cel mai inalt al vietii crestine fiind acela de a darui dragoste si mila, de a se darui pe ei insisi semenilor nevoiasi (in cazul nostru, pentru copiii nimanui).
![]() ![]() |
Este prima casa familiala din Romania inaltata pe langa o manastire de maici ortodoxe, care si-a propus sa adaposteasca copii nou-nascuti, in timp ce toate celelalte institutii private de protectie a copilului aflat in dificultate adapostesc copii de varste mai mari.
In prezent, fetitele urmeaza cursurile gradinitei din Dobarlau (satul apropiat de manastire), sunt extrem de istete si vioaie, si se pregatesc pentru pasul urmator din viata lor: intrarea la scoala ( probabil la Brasov), Maica Stareta Serafima ingrijindu-se sa ofere tot ce este mai bun "fetitelor sale".
Se urmareste astfel integrarea treptata a acestor copii in viata sociala, scolarizarea lor pe diferite forme de invatamant, in functie de aptitudinile personale ale fiecareia, sustinerea lor pana la implinirea sociala si familiala, la maturitate. Nu se pune asadar problema cresterii lor pentru a ramane in manastire, decat daca vreuna dintre ele are aceasta chemare in mod special.
Mai multe detalii despre acest proiect social derulat in cadrul Manastirii Marcus puteti afla direct de la Maica Stareta Serafima (telefon 0740095480 sau 0267.375.624). Manastirea se afla in satul Marcus, comuna Dobarlau, judetul Covasna, la 18 km. departare de Brasov.
Maria Chirculescu
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.