Reteta cu fructe de mare

Reteta cu fructe de mare Mareste imaginea.

In perioada postului unii dintre noi mai incepatori si mai neputinciosi, gasesc o greutate in abtinerea de la mancarea de dulce si sufera din lipsa aportului de proteine animale. Cu rusine, marturisesc ca ma aflu si eu in categoria celor neinfranati, desi nu sunt incepator intr-ale postului. Si atunci am gasit o solutie de compromis care, dupa ce a fost confirmata de mai multi preoti, cat si in revistele de specialitate ortodoxe, s-a dovedit a aduce un aport de proteine mai consistent.

Aceasta solutie se numeste "fructe de mare".

Le gasim sub diferite forme: congelate (la supermarket-urile mari si chiar cele mai mici), marinate la tipla, in conserva si proaspete.

In continuare o sa va prezint cateva retete incercate de mine cu succes si care sunt si foarte gustoase (pacatosul de mine).

Salata de fructe de mare cu fructe de mare congelate

Ingrediente pentru o portie de 2 persoane:

- 1 salata proaspata sau jumatate de salata iceberg (se gaseste tot in supermarketuri). Diferenta de pret este justificata de la salata proaspata la salata iceberg prin diferenta de densitate. Salata iceberg este dubla sau uneori tripla ca pret, dar densitatea ei apropiata de cea a verzei compenseaza.

- 1 punga de 1/2 de kg de fructe de mare sau daca gasiti varsate (Carefour, Metro, etc.) folositi 1/2 de kilogram

- o cutie mica de porumb

- o lamaie

- 3 fire de ceapa verde

- 100 gr de masline (dupa preferinta verzi sau negre)

- ulei de masline

- sare  piper dupa gust

Mode de preparare:

Se fierb fructele de mare in apa cu putina sare pana cand caracatita este moale (caracatita se verifica intrucat fierbe cel mai greu). Se strecoara si se lasa 10 minute la zvantat in strecurator. Se toaca salata si ceapa si se pun intr-un bol de salata. Se adauga porumbul, maslinele. Fructele de mare se pot toca (marunti) dar pentru aspect este mai frumos ramana si intregi. Se adauga si acestea in bol dupa care se potriveste de sare si piper se adauga uleiul de masline si lamaia.

Se serveste cu paine prajita.

Salata de fructe de mare cu fructe de mare marinate (la tipla)

Se prepara exact ca cea mai de sus doar ca nu se mai adauga ulei. Se amesteca toate ingredientele: salata si ceapa tocate, maslinele, porumbul. Se foloseste o tipla de fructe de mare ce gasiti (midii, calamar) la o portie de 2 persoane. Atentie la fructele de mare combinate care au surimi (acele betigase rosii, surimi nu sunt de post, sunt preparate din carne de peste si eu o gramada de E-uri). Atentie sa nu puneti totul uleiul din tipla de la inceput (este posibil sa iasa gretos). Puneti progresiv, acest ulei este un ulei aromat care a prins deja gustul fructelor de mare si care va da o savoare deosebita salatei. La fel la sare si piper si lamaie se gusta si doar la nevoie se adauga.

Se serveste cu paine prajita.

Va urez post usor si pofta buna.

Catalin Ratoi

Despre autor

Ratoi Catalin Ratoi Catalin

Colaborator
6 articole postate
Publica din 07 Decembrie 2010

08 Decembrie 2010

Vizualizari: 14601

Voteaza:

Reteta cu fructe de mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Aboneaza-te la newsletter Retete de post