Contraceptia

Contraceptia Mareste imaginea.


Contraceptia

 

In momentul conceptiei, care trebuie inteleasa ca inceputul sarcinii, celula barbatului penetreaza celula femeii in trompa uterina. Intr-un timp scurt, se formeaza embrionul, care se fixeaza in tesutul uterin. Substantele abortive pot ataca aceasta forma de viata inca din primele momente, ce urmeaza dupa conceptie. Exista dispozitive sau medicamente care impiedica fiinta nou conceputa sa se fixeze in tesutul uterin. In asemenea cazuri, ea este expulzata din uter, printr-un avort spontan. Toate substantele sau dispozitivele contraceptive, care au un asemenea efect, care provoaca avortul, trebuie incluse in categoria celor abortive.

1.1 Utilizarea contraceptivelor in Romania

In Romania, de-a lungul timpului, au fost folosite cu precadere metodele naturale de contraceptie. Metodele moderne, la scara mare, sunt de data recenta. Pilulele sau anticonceptionalele orale, cu progesteron sau cu progesteron si estrogen si dispozitivele intrauterine (DIU), care sunt si cele mai utilizate in Romania, au aparut pe piata in mod oficial dupa 1989. La 26 decembrie 1989, a fost abrogata legislatia restrictiva, emisa in 1966 si dezvoltata in anii care au urmat. Unele dintre metodele de contraceptie moderna au circulat pe piata neagra si inainte de 1989. Prezenta lor a fost semnalata mai ales in Transilvania, fiind aduse din Ungaria.

Dupa cum au constatat si numeroase institutii, care dezvolta programe de planificare familiala, in Romania, informatiile despre contraceptie sunt deficitare. Se cunosc foarte putin riscurile pe care le implica contraceptia moderna, riscuri ce pot merge pana la decesul mamei. Din statisticile organizatiilor care militeaza agresiv pentru contraceptie, reiese ca utilizarea acestor metode a crescut foarte mult, mai ales dupa 1993. Se vorbeste de o aliniere la tendintele mondiale, care impun contraceptia ca solutie a scaderii numarului mare de avorturi. Toate aceste transformari insa conduc la scaderea fertilitatii an de an, intr-un ritm nemaiintalnit in istoria Romaniei.

Dupa datele UNICEF, la nivelul anului 1992, rata fertilitatii, la nivel mondial, inregistrase o diminuare cu 25%, in 15 ani. Utilizarea contraceptiei pe scara larga, in Romania, ca alternativa la avort, si-a aratat efectele. Rata avorturilor se mentine, in continuare, la un nivel foarte ridicat. Romania se afla in grupul restrans de tari cu un nivel foarte mare al numarului de avorturi. In acelasi timp, presiunea pe care au indus-o campaniile de promovare a contraceptiei, la nivelul societatii, au condus la minimalizarea altor puncte de vedere, mai ales cele pro-vita, astfel incat sunt total ignorate efectele acestor "produse" la nivelul sanatatii si al mentalitatilor, asociate actului sexual. Generatiile tinere devin din ce in ce mai vulnerabile, din punct de vedere fizic, dupa un consum indelungat de substante hormonale. Vulnerabilitatile de la nivelul sanatatii, in aceste conditii, se extind si asupra sanatatii morale, situatie confirmata de sociologi, care arata o diminuare a capacitatii de asumare a responsabilitatilor. Contraceptia a devenit un concept, ale carui consecinte negative, in acest vartej general, nu pot fi analizate cu luciditate. Nelinistile create de escaladarea situatiilor avortului ii confera rang de prima solutie.

In 1984, Raportul Warnock, elaborat de comisia cu acelasi nume din Marea Britanie, a deschis calea acestei "mode". Unul din punctele de vedere ale acelui document, adica aprecierea ca organismul uman nu este diferentiat in primele 14 zile, astfel incat sa-i confere acestuia statutul de persoana umana, cu toate calitatile

ce decurg de aici, a capatat o recunoastere generala. Pe acest temei s-a impus si dezvoltatrea contraceptiei hormonale si cercetarile distructive pe embrioni.

1.2 Metodele abortive de contraceptie

Din categoria metodelor contraceptive abortive fac parte:

- pilulele "de-a doua zi" (contraceptia de urgenta);

- dispozitivele intrauterine;

- contraceptivele injectabile;

- implanturile subdermice;

- pilulele cu progesteron si estrogen sau doar progesteron, asa-numitele anticonceptionalele hormonale orale.

1.2.1 Contraceptia de urgenta

Sub aceasta denumire sunt cunoscute contraceptivele care se folosesc in maxim 72 de ore (3 zile) de la actul sexual neprotejat. Substantele, pe care le contin aceste pilule, hormoni sintetici, isi fac efectul dupa fertilizare, impiedicand implantarea ovulului in uter. Contraceptia de urgenta, cu toate efectele pe care le presupune, include si dispozitivul intrauterin (DIU), care, daca este fixat in limita a cinci zile de la actul sexual neprotejat, produce efecte ca si celelalte mijloace din aceasta categorie. Steriletul poate fi instalat de medici in toate clinicile de planificare familiala, din Romania, atat de stat, cat si private".

Atat pilula de-a doua zi, cat si steriletul sunt incluse in programele de planificare familiala. Lipsa unui sistem informational medical adecvat face sa nu existe date precise, privind gradul de utilizare al acestor metode. O campanie ampla de promovare a acestor produse a inceput in anul 2002.

1.2.1.1 Pilulele "de a doua zi"

Denumirea este improprie - caci pilulele pot fi utilizate pana in a treia zi dupa actul sexual. In tarile occidentale (in Marea Britanie, de exemplu), ele au fost disponibile incepand cu anii ’90. Levonelle-2, unul dintre acestea (de generatie noua), care contine 750 de mg de levonorgestrel, a devenit accesibil in mod legal, in ultimii ani, si adolescentelor pana la varsta de 16 ani, fara reteta medicala, in Marea Britanie.

Pilulele cu un continut de 750 de mg de levonorgestrel au fost contraceptivele cele mai cautate pe piata neagra, in Romania, inainte de 1989. Ele se aduceau din Ungaria, fiind utilizate pe larg mai ales in nordul tarii.

Dupa 1989, circulatia acestor produse de contraceptie s-a intensificat. Medicii recomandau un dozaj combinat de estro-progestin, care trebuia luat in 4 doze mici, in decurs de 72 de ore, de la actul sexual neprotejat. Dozele astfel combinate trebuiau repetate dupa 12 ore. Daca se prefera doar progestinul, se indica folosirea a 2 pastile de Postinor, la un interval de 12 ore. In ultimii ani, a fost introdus un produs de contraceptie, din aceeasi gama, fiind inregistrat in mod oficial si pus in vanzare. "Consilierea si supravegherea medicala se fac in conformitate cu standardele clinice ale International Planned Parenthood Federation". Substantele hormonale, prezente in doze variate, au efecte abortive. Ele previn sau intarzie ovulatia, ingroasa mucusul cervixului, incetinesc timpul de tranzit al ovulului, prin alterarea miscarilor trompelor uterine sau prin afectarea endometrului. Toate aceste moduri de actiune impiedica embrionul sa se implanteze.

Despre pilulele de-a doua zi, la nivelul opiniei publice, nu se cunoaste foarte mult in Romania. Informatii au aparut sporadic in presa. Se stie, in principal, ca acestea impiedica conceptia. Ele impiedica insa si implantarea, fapt pentru care trebuie incluse in categoria metodelor abortive. De altfel, multe companii producatoare au recunoscut ca acesta este efectul lor principal.

Campanii ample de promovare, cu o sustinere financiara impresionanta, au facut ca pilulele de-a doua zi sa fie foarte cunoscute si folosite pe larg in tarile occidentale. In anul 2000, in Marea Britanie, au fost organizate peste un milion de cursuri pentru folosirea produselor din aceasta categorie. Astfel, femeile din Marea Britanie iau doua tablete de Levonelle-2, care contine fiecare 750 de mg de levonorgestrel, substanta din clasa progestagenelor, la un interval de 12 ore. In timpul administrarii a doua tablete de Levonelle-2 intr-un interval de 12 ore, se consuma de 50 de ori doza zilnica (de 30 mg) a unei pilule hormonale conventionale Norgestrel.

Contraceptivele de urgenta comporta multe riscuri pentru sanatatea femeii. Ele nu asigura protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala, boli care au fost scapate de sub control. In cazul sifilisului si HIV/SIDA, singurele boli cu transmitere sexuala care sunt monitorizate, situatia a devenit dramatica, astfel ca Romania are una dintre cele mai mari rate la sifilis din Europa iar numarul de imbolnaviri HIV/SIDA, la adulti, creste exploziv (vezi capitolul "Problemele familiei").

1.2.1.2 Dispozitivele intrauterine

Cel mai cunoscut dispozitiv intrauterin (DIU), denumit si sterilet, consta dintr-un corp mic, flexibil, din arama. El se introduce in cavitatea uterina, unde poate ramane intre 3 si 10 ani. Perioada depinde, de altfel, de tipul produsului.

Steriletul, care este asociat contraceptiei de urgenta poate fi inserat intr-un interval de 5 zile de la actul sexual neprotejat. Peste 106 milioane de femei din Europa si Statele Unite apeleaza la aceasta metoda de contraceptie de urgenta. Corpul de arama, in mediul uterului, emite, in fiecare zi, intre 5 si 75 de mg de cupru ionic, doza care este suficienta pentru a preveni implantarea. Din 1986, a inceput sa fie folosit un nou produs, DIU Progestasert, sterilet a carui actiune se bazeaza pe o doza de 18 mg de progesteron. Aceasta substanta, emisa zilnic, fie impiedica fecundarea ovulelor, fie blocheaza nidatia. In prezent, se folosesc foarte mult dispozitivele intrauterine cu levonorgestrel, cunoscute ca dispozitivul Mirena. Se apreciaza ca aproape 2 milioane de femei in Europa il utilizeaza. In anul 2000 a fost aprobata comercializarea lui si in Statele Unite. Novogestrelul, substanta activa din gama progestagenelor, impiedica conceptia si, in multe cazuri, provoaca avorturi premature. Cercetarile facute in Statele Unite, de catre Administratia pentru Medicamente si Alimentatie, au aratat ca efectul principal al dispozitivului intrauterin consta in impiedicarea implantarii oului fertilizat, concluzionand ca DIU nu impiedica ovulatia, ci implantarea. In 1990, un ginecolog englez, Peter Diggory, intr-o scrisoare publicata in ziarul The Independent, a aratat ca "asa cum se intampla cu pilula care elimina numai progesteron, si pilula «de a doua zi» si DIU previn implantarea pre-embrionului. Femeile, care apreciaza ca aceast fapt este impotriva principiilor lor, trebuie sa aleaga alte metode."

Dispozitivele intrauterine de toate genurile sunt folosite din ce in ce mai mult in Romania, fiind eliberate de farmacii, in conditiile existentei unei recomandari a medicului de obstetrica-ginecologie. Sursa principala, totusi, o constituie spitalele publice. Montarea lui se face de obicei intr-o unitate medicala.

1.2.2 Pilule contraceptive orale

Contraceptia orala hormonala, la care apeleaza peste 60 de milioane de femei, reprezinta metoda cea mai folosita din grupa contraceptivelor hormonale. Pilulele contin fie estrogen combinat cu progesteron, fie doar progesteron. Clasificarea lor se face, tinandu-se cont de natura substantei active, de dozaj (pilule fazice) si de modul de administrare (21 de zile, non-stop etc.)

Atat pilulele cu progesteron, cat si pilulele cu progesteron si estrogen impiedica ovulatia, subtiaza endometrul, facandu-l impropriu pentru nidatie, sau blocheaza drumul spermatozoizilor.18 Toate aceste efecte, in cele mai multe cazuri, provoaca avorturi premature. Pilulele bazate doar pe progesteron au o eficienta ridicata, de 90-95%, iar cele cu progesteron si estrogen, 90-96%. Se estimeaza ca 40% din femeile care folosesc pilule cu progesteron au cel putin o ovulatie pe an, insa numai 5-10% dintre acestea devin insarcinate. Presupunand ca au relatii sexuale frecvente, exista o mare probabilitate ca avorturile precoce sau menstruale sa apara si ele la fel de frecvent. Prin urmare, numarul avorturilor premature este mult mai ridicat decat cel cunoscut.

Pilulele pe baza de progesteron si estrogen, care contin doi hormoni, impiedica mai bine ovulatia decat cele care contin doar progesteron. In conditiile unor raporturi sexuale normale, si acestea produc frecvent un numar semnificativ de avorturi precoce,20 caci, anual, la 0,5% din femeile, care utilizeaza aceste pilule, se depisteaza sarcini.

In Romania, contraceptivele orale combinate si cele cu progesteron provin din import si sunt disponibile sub diferite nume de marci: Minidril, Varnoline, Diane 35, Mercilon si Microgynon 30 s.a.

1.2.3 Implanturile subdermice

Implanturile subdermice, de tip Norplant, isi produc efectele contraceptive, pornind de la reactia levonorgestrelului, un progestativ, pe care il produce constant, timp indelungat, aproape 5 ani. Metoda a devenit specifica tarilor in curs de dezvoltare. "Betisoarele", care sunt de fapt capsule pline cu progestativ, presupun multe riscuri. Sunt greu de indepartat si produc efecte colaterale, ce constau in dificultati de vedere, dureri de cap si voma. Levonorgestrelul previne conceptia, prin inhibarea ovulatiei si prin ingrosarea mucusului cervical. Are si un caracter incontestabil abortiv, pentru ca substanta activa produsa subtiaza endometrul (tesutul interior al uterului), ceea ce duce la inhibarea implantarii. Ovulatia are loc la aproximativ 41% din cazuri iar statisticile arata o rata a sarcinii de 3,5%. Acest fapt sugereaza ca Norplantul, de fapt, in majoritatea cazurilor, isi manifesta "calitatile" abortive. In Romania, produsul nu este bine cunoscut, nefiind prezent in campaniile de promovare a programelor de planning familial. Ancheta realizata de autorii

1.2.4 Injectiile pentru controlul nasterii

Metoda consta in introducerea, pe cale injectabila, de substante progestative. Este utilizata mai ales de femeile care au interdictie la estrogen. Un produs din aceasta gama, foarte mult folosit in lume, este Depo-Provera. Denumit si medroxiprogesteron acetat sau DMPA, el se administreaza la intervale mari de timp,

respectiv (3 luni). Substanta sa activa subtiaza invelisul interior al uterului, inhiband implantarea embrionului. Cercetarile facute, pe piata americana, asupra efectelor acestui produs, au scos in evidenta caracterul lui carcinogen. Administratia pentru Medicamente si Alimentatie din SUA a respins produsul, in 1974, subliniind efectele nocive pe care le poate avea asupra celor care il folosesc. In ultimii ani, au fost date publicitatii mai multe studii cu privire la rolul acestuia in producerea cancerului de san, fapt ce nu a impiedicat raspandirea sa. Peste 100 de tari accepta, cu toate riscurile, acest produs.

1.2.5 Vaccinurile

Vaccinurile actioneaza asupra sistemului imunitar al femeii, astfel incat sperma, oul sau embrionii au reactie imuna. Altele afecteaza partea embrionului din care mai tarziu se formeaza placenta, ceea ce face ca implantarea sa esueze.

1.3 Sursele contraceptivelor

Statul roman ofera in mod gratuit aceste produse, care pana in anul 2000 aveau un pret ridicat, grupurilor de populatie dezavantajate, cum ar fi: persoane fara venit, studenti, someri sau cei care beneficiaza de asistenta sociala etc. Cu bani de la buget, sunt sprijinite multe unitati comerciale pentru a-si intensifica vanzarile de contraceptive. Ministerul Sanatatii si Familiei patroneaza un program social, prin care ofera femeilor si tinerelor contraceptive orale la pret mic. Pe de alta parte, foarte multe agentii internationale, ca UNFPA sau USAID, finanteaza programe de distribuire gratuita a unor mari cantitati din aceste produse. Evaluarile Ministerului Sanatatii si Familiei arata ca finantarile sunt facute totusi mai mult cu bani publici decat cu bani obtinuti din sectorul privat. Cele mai multe contraceptive sunt furnizate de sectorul public, adica de spitale, care au sectii de ginecologie, dar si de clinici cu cabinete de planificare familiala, de policlinici si de dispensare.

Serviciile de contraceptie sunt finantate de Fondul de Asigurare al Sanatatii. Medicii de familie pot oferi consultatii pentru planificare familiala, ingrijire prenatala si ingrijire a sanatatii maternale. Consultatiile de planning familial, in cabinetele medicale si spitale, sunt gratuite. Multe dintre aceste cabinete pot asigura o consiliere specializata. Servicii asemanatoare sunt oferite, in aceleasi conditii, in clinicile de specialitate din cadrul maternitatilor.

1.4 Promovarea agresiva a contraceptiei abortive

Atat statul, prin programele Ministerului Sanatatii si Familiei, cat si foarte multe organizatii nationale si internationale sustin programe ample de promovare a contraceptivelor. Toate aceste institutii isi propun, pe aceasta cale, sa reduca numarul mare de avorturi. MSF a oferit periodic sume foarte mari pentru achizitionarea masiva de contraceptive orale, DIU si prezervative. Numai in 1997, au fost cheltuiti 500 de mii de dolari, bani imprumutati de la Banca Mondiala, pentru procurarea si distribuirea de contraceptive, "in mod gratuit, pentru eleve, studente si femei cu afectiuni cronice". In anul 2003, au fost alocati pentru achizitionarea de contraceptive 14 miliarde de lei.

Prin programe atat de costisitoare, MSF isi propune sa contracareze situatia grea din domeniul avorturilor. In acelasi timp, a transmis semnale ingrijoratoare cu privire la scaderea fertilitatii, implicit a natalitatii. Aproape 10% din totalul celor aproape 230 de mii de avorturi, din 2001, revin categoriei sub 19 ani. De asemenea, a crescut numarul gravidelor mai mici de 16 ani, numar care, in 2001, a fost aproximativ de 700.

Institutii, care cerceteaza efectul anticonceptionalelor asupra sanatatii femeilor, arata ca un numar mare de avorturi poate fi determinat si de esecul anticonceptionalelor. Prestigioasa publicatie Wall Street Journal (26 aprilie 1991) precizeaza ca in SUA doua treimi din cele trei milioane de sarcini "neplanificate", inregistrate in aceasta tara, se datoreaza esecului anticonceptionalelor. Cotidianul The Telegraph, Marea Britanie (12 decembrie 2002), apreciaza ca "femeile implicate in controlul nasterilor sunt mult mai tentate sa faca un avort, decat cele care nu utilizeaza metode de control al nasterilor".

De multe ori, informatiile despre produsele de contraceptie sunt oferite fara a se prezenta consecintele. Reprezentantii MSF considera ca "multe romance au idei preconcepute conform carora ar exista efecte secundare ale metodelor de contraceptie hormonala, precum cresterea in greutate, pilozitatea excesiva a fetei sau chiar favorizarea unor anumite forme de cancer", minimalizand astfel riscurile asociate folosirii lor.

In acelasi timp, in Romania, au fost initiate putine cercetari, care sa evidentieze realitatile ce decurg din folosirea contraceptivelor (vezi capitolul "Consecintele avortului"). Faptul ca in discursurile de promovare a acestor "produse" se foloseste sintagma "sanatatea reproducerii" sugereaza prezenta in continuare a mentalitatilor din perioada comunista. Se apeleaza la acelasi model reductionist de a intelege lucrurile. Si atunci, ca si acum, se practicau politici agresive de "control al reproducerii".

Majoritatea contraceptivelor, care au acelasi statut legal ca celelalte medicamente, ajung pe piata romaneasca din import. Cei care le achizitioneaza trebuie sa se supuna unei proceduri, aprobate de Ministerul Sanatatii si de Agentia Nationala pentru Medicamente. In mod legal, trebuie sa aiba un certificat de calitate si sa fie inregistrate. Produsele, care provin din cadrul statelor membre ale Conventiei pentru Recunoastere Reciproca a Inspectiei Farmaceutice, sunt scutite de control.

Nu exista reglementari legale care sa se refere in mod special la contraceptive. In informarea opiniei publice asupra folosirii lor nu se tine seama decat de interesele comerciale. Ministerul Sanatatii s Familiei sustine un program pentru promovarea sanatatii reproducerii, in baza caruia, incepand cu anul 1998, sau desfasurat mai multe campanii publice privind folosirea mijloacelor moderne de contraceptie. Femeilor li se ofera contraceptivele ca alternativa la avorturile chirurgicale.

1.5 Utilizarea contraceptiei in Romania

Influenta contraceptiei a crescut mai ales dupa 1993. La femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani utilizarea a crescut de la 57%, la 64%, in perioada 1993-1999. Mijloacelor asa-zis moderne le revin procente mai mici, 23,3%, la femei si 22,8%, la barbati. Din aceste grupuri restranse fac parte femeile cu un

nivel de viata si educational ridicat. Acest fapt vine oarecum in contradictie cu teza organizatiilor care promoveaza contraceptia moderna, potrivit carora numarul de sarcini nedorite din motive socio-economice ar putea scadea numai pe calea contraceptiei. In realitate metodele moderne de contraceptie sunt acceptate tot mai mult de femeile tinere, fara copii, care au cel putin studii secundare si au un standard de viata mediu. Iar acest fenomen social se afla in crestere. Ziarul "Ziua" (18 martie 2003) a anuntat ca "MSF a lansat o strategie de planificare familiala pe termen lung, pana in 2006, care prevede cuprinderea in programul de planificare familiala a 6.400 de medici de familie. Acest program impune si acordarea de contraceptive gratuite femeilor din mediul rural si celor care efectueaza un avort in sistemul public".

In 1999, majoritatea femeilor si barbatilor aveau doar informatii sumare despre contraceptia moderna, mai cunoscute fiind pilulele, prezervativul si dispozitivele intrauterine. Mai putin acceptate erau injectabilele, produse care de fapt lipsesc de pe piata. Dispozitivele intrauterine a caror crerere pe piata a crescut in ultimii ani, determina intr-un procent ridicat avorturile spontane.

Totusi, in Romania exista un numar mare de femei care nu folosesc nici o metoda de contraceptie (aproape 1,4 milioane de femei, cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani). O mare parte dintre acestea manifesta reticenta, pornind de la efectele secundare ale acestor produse, mai exact, din teama ca utilizarea contraceptivelor orale ar determina ingrasarea lor sau din cauza pretului lor mare. Multe dintre aceste femei nu folosesc contraceptive din convingeri religioase.

Ministerul Sanatatii, in campaniile pe care le coordoneaza, nu insista si asupra riscurilor contraceptiei hormonale, prezentand informatiile unilateral. Pentru organismele in formare, pentru adolescente adica, contraceptivele hormonale nu reprezinta de loc o buna solutie. Aceasta parere este sustinuta nu numai medici ginecologi din unele tari occidentale, unde cercetarile lor au inceput in anii 60, dar si de unii medici romani.

Din pacate, dupa 1989, varsta inceperii activitatii sexuale a scazut in Romania. Acest lucru a fost mentionat in repetate randuri in presa romaneasca, pornind de la datele furnizate de Ministrul Sanatatii. Varsta medie, la care tinerii isi incep viata sexuala, a ajuns la 19 ani si jumatate, fiind in descrestere fata de anii trecuti.

Relatiile sexuale ocazionale in randul adolescentilor au devenit frecvente, in conditiile in care informatiile necesare, cu privire la bolile cu transmitere sexuala, sunt deficitare.

Ziarul "Curentul", pornind de la statisticile MSF, arata ca 56% din tinere si 80% din tinerii sub 16 ani si-au inceput activitatea sexuala inainte de 20 de ani. Jumatate din populatia tanara foloseste o metoda contraceptiva, iar dintre acestia, 23% folosesc o metoda de contraceptie moderna si 27%, metode contraceptive traditionale. Peste 80% din tineri au doua sau mai multe partenere, iar tinerii sub 24 de ani, care au debutat in viata sexuala, in proportie de 36% femei si 86% barbati, declara ca au doi sau mai multi parteneri.

1.6 Efectele nefaste ale contraceptiei hormonale

Ginecologul roman Petrache Vartej asociaza multe pericole unui debut precoce al vietii sexuale: "In general, se considera ca viata sexuala poate incepe in momentul cand s-a produs maturizarea psihosomatica a organismului. (...) Viata sexuala inceputa prea devreme poate produce perturbari in dezvoltarea morfofunctionala a organismului, prin stimularea precoce a secretiei testiculare, ovariene si, implicit, tiroidiene si suprarenale. Se accelereaza dezvoltarea caracterelor sexuale secundare, dezvoltarea somatica fiind diminuata, cu perturbari in special la nivelul cartilagiilor de crestere.

Se recomanda ca aceasta activitate sexuala sa inceapa numai in cazul unei depline maturizari, ceea ce corespunde la 21-25 de ani la baieti si 18-22 de ani, la tinerele fete. Problema are importanta in special pentru tinerele fete, debutul precoce al vietii sexuale fiind incriminat in etiologia cancerului de col uterin (s. n.).

In stadiul actual al cunostintelor noastre, se considera ca procesul de cancerizare a colului uterin incepe de la o varsta foarte tanara, imediat dupa pubertate, ca urmare a interactiunii intre un agent cancirogen, cel mai probabil viral (Papilloma virus si, mai putin probabil, virusul herpetic genital uman tip II), introdus o data cu primele contacte sexuale in epiteliul cervical incomplet maturat, in orice caz, nepregatit filogenetic pentru o viata sexuala permanenta."

Actul sexual constituie, in literatura de specialitate, "un factor important in etiologia cancerului de col uterin, incriminandu-se debutul precoce al vietii sexuale, casatoriile multiple, partenerii sexuali multipli, numarul nasterilor si al avorturilor etc. Dintre toti acesti factori, debutul precoce al vietii sexuale (sub 20 de ani) este cel mai important, conferind un risc de imbolnavire de doua ori mai mare, in raport cu femeile la care viata sexuala a debutat dupa 20 de ani. Acest lucru trebuie pus pe seama faptului ca, in cazurile in care viata sexuala debuteaza sub varsta de 20 de ani, epiteliul cervical este incomplet maturat si nepregatit filogenetic pentru o viata sexuala permanenta."

Profesor dr. Petrache Vartej subliniaza: "Este recomandabil ca pilulele sa nu fie prescrise decat dupa varsta de 16 ani si dupa doi ani de cicluri stabile". O promovare exagerata a contraceptiei, care se reduce la impartirea cu generozitate a contraceptivelor de orice fel (prezervativele sau pilulele hormonale) in scoli si licee, ii determina pe adolescenti si tineri sa fie mai activi sexual, utilizand aceste contraceptive mult mai devreme.

Strategia de planificare familiala, anuntata de fostul ministru al Sanatatii, dr. Daniela Bartos, in martie 2003, vizeaza cateva scopuri care contravin in mare masura realitatii. Se urmareste, de exemplu, cresterea accesului si gradului de utilizare a serviciilor de planificare familiala si a metodelor moderne de contraceptie, in vederea reducerii numarului copiilor abandonati si a mortalitatii materne, determinate in principal de recurgerea la avort ca mijloc de control al nasterii. Insa multe companii producatoare de contraceptive recunosc ca aceste produse au si un grad de esec, fapt ce contribuie la inmultirea sarcinilor nedorite si, implicit, a avorturilor. In aceste conditii, se amplifica riscul infectiilor cu transmitere sexuala. Folosirea pe scara larga a contraceptivelor hormonale conduce la cresterea numarului debuturilor precoce in viata sexuala a tinerilor si implicit a numarului de parteneri. Multe studii demonstreaza "influenta negativa pe care o au anticonceptionalele orale luate timp indelungat, asupra aparatului genital al femeii. La nivelul colului uterin, al ovarului sau al vaginului, s-au intalnit modificari morfopatologice, uneori si cazuri de procese neoplazice. Apoi unele date statistice se refera la corelatia dintre anticonceptionalele orale si afectiunile cardiovasculare si cerbero-vasculare. Hipertensiunea arteriala secundara este prezenta la femeile care au luat anticonceptionale timp indelungat".

Cancerul de col uterin este determinat de hormonii pilulei contraceptive, considera dr. Amy Berrington de la Cancer Research, Oxford, fiind in acord cu autorii unui studiu, sintetizat de Agentia Reuters. Cercetarile au fost facute pe mai multe cazuri de femei bolnave. Femeile care utilizeaza pilula contraceptiva au un risc crescut, de 10%, de a se imbolnavi de cancer, la un an de utilizare. Cu cat perioada de folosire creste, cu atat creste si pericolul imbolnavirii. Astfel, unei perioade de utilizare de peste 9 ani, ii corespunde un risc de 60%. Folosirea pilulelor mareste si riscul imbolnavirii cu diversi virusi (papilomavirus, virusul herpetic, virusul hepatitei C). Se stie ca papilomavirusul conduce, in multe cazuri, la aparitia cancerului de col uterin.

Sarcina ectopica, sarcina care se dezvolta in afara uterului si care poate avea urmari fatale pentru femeie, este determinata din ce in ce mai mult de folosirea contraceptivelor estroprogestative si progestative si a dispozitivelor intrauterine. DIU amplifica de 10 ori riscul sarcinii extrauterine la femeile cu leziuni de salpingita latenta. Contraceptivele hormonale "modifica miscarile peristaltice ale trompelor, prin secretiile steroidiene ovariene".

Sir Liam Donaldson, consilierul-sef pe probleme medicale al guvernului Marii Britanii, a avertizat medicii britanici ca un anumit tip de pilule "de-a doua zi", Levonelle si Levonelle-2, determina o rata crescuta a sarcinilor ectopice. Sarcina ectopica constituie cauza cea mai des intalnita a mortalitatii materne in Marea Britanie. Recomandarea lui Donaldson a urmat rapoartelor Comisiei privind siguranta medicamentelor, care aratau ca, din 201 femei insarcinate, dupa ce au luat Levonelle-2 au dezvoltat sarcina ectopica.

Guvernul SUA a anuntat recent ca va introduce estrogenul pe baza de steroizi, prezent ca substanta activa in structura anticonceptionalelor orale si folosit in terapiile cu inlocuitori de hormoni, pe lista "carcinogenilor umani cunoscuti".

"Estrogenul a fost introdus in nomenclatorul aprobat si elaborat de Congresul American, nomenclator care se completeaza pe baza analizei literaturii medicale din ultimii 2 ani", a declarat purtatorul de cuvant al Institutului National de Stiinte ale Sanatatii Mediului. Decizia a pornit de la descoperiri recente, care au scos in evidenta faptul ca terapia cu inlocuitori de hormoni ar putea creste riscul de imbolnavire a femeilor de cancer de san si boli de inima.

Cercetarile prezentate la a treia conferinta europeana a cancerului de san au aratat ca riscul acestei maladii era cu 26% mai mare la utilizatoarele de contraceptive, in comparatie cu cele care nu utilizau pilulele. In acelasi timp, femeile care luau pilule de mai mult timp aveau un risc de pana la 56% de a dezvolta aceasta boala. Riscul cel mai mare la cancer de san il aveau cele care utilizau pilulele din adolescenta.

Reactionand la faptul ca in Marea Britanie pilulele "de-a doua zi" se distribuie liber, fara reteta, directorul national al SPUC (The Society for the Protection of Unborn Children / Societatea pentru Protejarea Copiilor Nenascuti), John Smeaton, a subliniat: "Este corect ca femeilor sa li se spuna adevarul despre modul in care pilulele de control al nasterilor ar putea sa le puna in pericol sanatatea. Pe langa acest fapt, ar trebui sa li se mai spuna ca aceste pilule duc la un avort precoce. Multe pilule de control al nasterilor impiedica ovulatia, impiedicand astfel conceptia. Insa aceste pilule pot subtia endometrul, asa incat, daca a avut loc conceptia, embrionul nu se mai poate implanta si este avortat. Si nu numai pilula de-a doua zi are acest efect. Cand SPUC a solicitat controlul juridic a pilulei de-a doua zi, in doua dintre declaratiile martorilor din partea companiei de medicamente, precum si in decizia judecatorului, s-a recunoscut ca metodele fara bariera de control al nasterilor pot afecta invelisul intern al uterului, unde de obicei se implanteaza embrionul.

Larisa Ciochina

Constantin Iftime

Pe aceeaşi temă

23 Iulie 2012

Vizualizari: 13179

Voteaza:

Contraceptia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE