
Perioada de post al Pastilor, pe care o petrecem, a avut la jumatatea ei un moment de „inaltare”, care este Duminica Sfintei Cruci. In acest an, acest moment se intalneste, in duminica aceasta, cu unul dintre cele mai mari si mai importante praznice - Buna vestire - care ne impartaseste si ne descopera taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta (cf. Troparul Invierii, glas 4) a intruparii lui Dumnezeu din preanevinovata Fecioara Maria, pe care o face sa devina Nascatoare de Dumnezeu.
Ni se pune inainte de fapt felul in care Dumnezeu, in credincioasa si neschimbatoarea Sa iubire de oameni, ne voind sa lase neamul omenesc in caderea sa cea pecetluita de neascultarea lui Adam, purcede la un nou inceput, luand asupra-si firea cea ravasita si mutilata de pacat a acestuia, pentru a o reaseza intru cele randuite de El, inca de la facerea omului. De aceea, troparul Bunei Vestiri incepe astfel: Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu fiu Fecioarei Se face, iar Gavriil harul il binevesteste.
Acest inceput al mantuirii noastre constituie de fapt vestea cea buna pentru tot sufletul care astazi cauta la Dumnezeu, asteptand si nadajduind dupa inspiratie si dupa o raza de lumina in pacla si in valtoarea secatuitoare de suflet si de credinta prin care ii este dat sa treaca. Astazi ni se bine-vesteste ca Dumnezeu este cu noi - Emanuel! Adica ni se readuce aminte ca Dumnezeu a salasluit printre (intru)noi (cf. Ev. Ioan 1, 14), impartasind propria noastra conditie - omeneasca, pentru a ne face partasi la conditia Sa – dumnezeiasca, punand la temelia raportarii Lui la noi si a noastra, fata de El si unul fata de altul, iubirea (cf. Ev. In. 13, 34; 14, 21; 24; 15, 10).
El ne-a aratat iubirea Sa fata de noi prin faptul ca a mers pana la a-si da viata, pe Cruce, pentru noi, camai mare iubire decat aceasta nimeni nu are: ca sufletul lui sa si-l puna pentru cei pe care ii iubeste (cf. In. 15, 13). De aceea, in cele doua praznuiri, a Bunei vestiri si a Crucii, avem doua dimensiuni fundamentale ale iubirii lui Dumnezeu fata de noi: bunavoirea de a se pogora la noi si de a-Si insusi firea noastra cazuta si implinirea lucrarii Sale slobozitoare din chinga caderii lui Adam, pana la a gusta suferinta si moartea, pentru noi si a noastra mantuire.
Fiecare Dumnezeiasca Liturghie nu este altceva decat multumirea – gr. eucharistia - (pentru) si pomenirea a toate cele pentru noi facute de Domnul, ca semn al iubirii noastre fata de El si al perpetuarii, generatie dupa generatie de botezati, a bunei vestiri a Imparatiei Sale in mijlocul nostru. Acesta este raspunsul autentic si stamparator de suflet pe care Biserica lui Hristos l-a propus totdeauna si il propune si de data aceasta la „criza” prin care generatia noastra trece, global si individual. Aici Il putem auzi si intalni pe Cel care a fost uns sa binevesteasca saracilor, sa vindece pe cei zdrobiti la inima, sa propovaduiasca robilor dezrobirea si orbilor vederea, sa slobozeasca pe cei apasati (cf. Ev. Luca, 4, 18; Isaia 42, 7). Aici putem sedea la ospatul pregatit de El pentru toti cei osteniti si impovarati (cf. Mt, 18, 28), pentru toti cei flamanzi si insetati de dreptate (cf. Mt. 6, 6). Aici aflam mangaiere si sprijin in osteneala postirii, inspiratie in pregatirea si asteptarea praznicului Invierii pe care stralucirea Crucii il lasa sa se intrevada, prin oglindirea in aceasta revarsare de iubire si prin lepadarea de cele pe care le vedem in noi ca fiind nepotrivite cu chipul pe care Domnul l-a intiparit in noi de la Botez.
Sa ne folosim asadar de un asemenea privilegiu si de o asemenea binecuvantare si, pentru a raspunde, la randu-ne, la iubirea lui Dumnezeu, sa ne curatim simtirile ca sa vedem lamurit pe Hristos in stralucita lumina a Invierii.
Cu aceleasi urari de folos duhovnicesc si de revarsare de har, pentru perioada care a mai ramas din post,
† Episcopul SILUAN
al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei
-
Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil din Nazaret
Publicat in : Biserica in lume -
Traditii de Buna Vestire
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Buna Vestire, cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului
Publicat in : Buna Vestire -
Predica la Buna Vestire
Publicat in : Buna Vestire -
Cuvant la Praznicul Buneivestiri
Publicat in : Buna Vestire
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.