Evanghelia iubirii

Evanghelia iubirii

"Precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi asemenea. Si daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata puteti avea? Caci si pacatosii iubesc pe cei ce ii iubesc pe ei. Si daca faceti bine celor ce va fac voua bine, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii acelasi lucru fac. Si daca dati imprumut celor de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii dau cu imprumut pacatosilor, ca sa primeasca inapoi intocmai. Ci iubiti pe vrajmasii vostri si faceti bine si dati cu imprumut, fara sa nadajduiti nimic in schimb, si rasplata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui Preainalt, ca El este bun cu cei nemultumitori si rai.

Fiti milostivi, precum si Tatal vostru este milostiv."(Luca 6, 31-36)

Cand vorbim despre Hristos de cele mai multe ori ne referim la relatia dintre El si Tatal, adica la faptul ca este Fiul lui Dumnezeu. In acelasi timp insa, El insusi marturiseste ca este si Fiul omului. Si nu cred ca aceasta are legatura numai cu nasterea Lui din pantecele Sfintei Fecioare, ci ca vrea sa se infrateasca cu tot omul ce se naste. Pentru noi este cea mai mare binecuvantare, pentru El este cea mai mare bucurie.

Dar noi suntem marginiti in intelegeri si adesea ne pierdem in explicatii fara sa avem un raspuns pe masura chemarii. Si totusi, de la Intruparea si nasterea Lui, totul se schimba, se transforma duhovniceste. Daca pana atunci "legatura dintre om si Dumnezeu era perceputa ca relatia dintre stapan si sluga, dupa Hristos relatia devine Tata si fiu" spune inca din sec. IV Sf. Chiril al Alexandriei. Iar Sf. Ioan Damaschin completeaza, spunand: "Mantuitorul a venit ca sa Se faca partas firii noastre, ca sa ne invete prin pildele Sale calea virtutii, ca sa ne scape de stricaciune prin comuniune cu viata, facandu-Se incepatura invierii noastre."

Minunata taina mantuirii, mai ales pentru simplu fapt ca nu suntem singuri ci cu Hristos care "a venit sa Se faca partas firii noastre, ca sa ne invete prin pildele Sale calea virtutii.". Iar cuvantul de astazi despre asta ne vorbeste, cum sa fim si noi "fiii celui Preainalt, ca El este bun cu cei nemultumitori si rai."

Acum ne indeamna Hristos sa iubim pe vrajmasii nostri si sa facem bine si sa dam cu imprumut, fara sa nadajduim nimic in schimb. In viata de zi cu zi in spatele fiecarei fapte pe care-o facem, sta un gand sau un sentiment. Multi dintre noi se comporta dupa cum au fost invatati, putini sunt cei care se comporta dupa cum le dicteaza inima. Exista oameni care sunt buni, exista si oameni rai.

Cum sa fiu bun cu cel ce-mi face rau?. Ca sa fiu bun trebuie mai intai sa fi iertat pe cel ce mi-a facut rau. Aici insa, ingaduiti-mi sa fac o paranteza: cred si marturisesc ca totul in lumea aceasta este relativ, chiar si binele, chiar si raul, chiar si dreptatea. Suntem confuzi. Noi de cele mai multe ori judecam dupa mintea si voia noastra, dar cred ca multi dintre noi au constientizat la un momentdat ca raul nu a fost rau, binele nu a fost bine.

Foarte intelept spune poporul ca "Dumnezeu si dintr-un rau poate scoate un bine", iar noi din nerabdarea ce ne caracterizeaza, vrem sa stim "de ce ni se intampla asta?" in clipa imediat urmatoare. Raspunsul intotdeauna se afla in timp. Cand stai si iti amintesti clipe din viata ta, atunci vezi cum Dumnezeu si-a facut simtita prezenta in clipa deznadejdii tale, cand intelegi ca de fapt raul nu a fost atat de rau, ci s-a terminat mai bine decat te asteptai, atunci poti spune ca ai inteles "de ce".

Sf. Nectarie al Eghinei -un Sfant al zilelor noastre- spunea intr-o predica: "fiecare zi din viata noastra este ca o miscare de pensula cu care artistul incearca sa picteze. Dar nu putem sa intelegem ce vrea artistul sa picteze printr-o simpla si unica miscare, nu putem avea imaginea tabloului cum o are pictorul in mintea sa. La fel si viata, nu o putem intelege intr-o zi, intr-o intamplare, ci trebuie sa asteptam sa vedem spre sfarsit ce a vrut Dumnezeu de la noi si pentru noi."

Cum pot sa-mi iubesc vrajmasii?. Sa stam putin stramb si sa judecam drept: cine este vrajmasul meu? Este cel ce m-a inselat, m-a furat, m-a mintit, m-a jignit, m-a vorbit de rau la altii? Este cel cu care m-am certat pe "dreptate"? Este cel care nu-mi vrea binele?. Toate acestea, si mai mult decat acestea, fiecare din noi le-a intalnit in viata mai mult decat putea sa faca fata. Este adevarul lumii in care traim. Dar daca la rau raspund cu rau, oare nu devin si eu partas raului? Daca la inselare, la furt, la minciuna, la jignire, la cearta etc. raspund cu aceleasi fapte, oare nu devin si eu complice raului?. "Ochi pentru ochi. si lumea va deveni oarba" a spus Ghandi.

Nu, sa nu fie noua aceasta! Unul singur este vrajmasul nostru: diavolul. Toti ceilalti sunt victimele lui. Imi amintesc de Parintele Porfirie cand intr-o discutie cu un ucenic, acesta incerca sa-l lamureasca de comportamentul urat al unor oameni. Si in timp ce crestinul se vaita de unul si de altul, Parintele il priveste cu drag si-l intreaba:

-"Daca a-i vedea pe strada un om plin de rani si sangerand cumplit, dar cu o ultima suflare ti-ar vorbi urat, te-ar jigni sau chiar te-ar ocara, cum ar trebui sa te comporti? Cu blandete, sau sa te repezi la el sa-l termini de tot?"

-"Doamne miluieste! Bineinteles ca trebuie sa fiu intelegator. Omul este ranit si-si poate pierde viata, la jignirea mea ma voi gandi??!"

-"Vezi, asa trebuie sa te comporti cu toti cei care de care te plangeai. Pentru ca ranile de care-ti spuneam, erau rani pricinuite de diavolul, dar pe care noi nu le vedem cu ochiul liber. Din pricina acestor rani se comporta asa, iar noi trebuie sa-l ingrijim. "

Sa faci un bine este mult mai usor decat sa faci un rau. Cand faci un rau chinui, si te chinui. Orice faci, tie-ti faci.


Arhim. Siluan Visan

.

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 9371

Voteaza:

Evanghelia iubirii 4.33 / 5 din 6 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • CORINA GEORGIUPostat la 2013-09-30 15:35

    D-le Leonard D. sa-mi fie cu iertare, nu cred ca vreun cititor al acestui articol, vazand citatul din Ghandi aici, isi va face un scop sa-i caute viata & "doctrina" lui, pe care sa si-l faca un mod de viata....Doamne fereste! Sunt atatia filosofi sau oameni cu har, arabi sau tibetani, asta nu-nseamna ca daca-i citim & citam....luam totul "de bun". Pur si simplu ne-mbogatim cunostintele de cultura dar, drumul pe care noi trebuie sa-l urmam este cel al Dreptei Credinte, in Hristos & Sf. Treime!

  • FULEA DanPostat la 2013-09-30 11:17

    Este limpede ca a incerca sa repari un lucru rau sau gresit tot cu o fapta rea sau gresita nu te poate duce decat spre un final nefericit, atat pentru tine cat si pentru celalalt care prin forta lucrurilor este aproapele tau. Deasemenea este aproape la fel de greu de inteles si acceptat ca intr-o situatie in care ti-a mers prost principalul vinovat esti chiar tu si nu trebuie sa mai cauti un tap ispasitor. O explicatie ar fi si faptul, contrar acceptiunii generale, ca imaginea noastra despre lumea inconjuratoare se bazeaza doar pe putine informatii corecte si ca in rest functioneaza imaginatia alimentata din plin de pacatele originare ( rautate, egoism, ingamfare, ura, ranchiuna, etc).

  • deloiu leonardPostat la 2013-09-30 09:58

    Foarte frumos si de folos articol, dar nu stiu daca tocmai Ghandi era de dat exemplu aici. Ghandi a fost un hindus convins si exista pericolul ca unii necunoscatori sa ia de bun si alte ziceri ale lui.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact