Intrarea Domnului in Ierusalim - dezlegare la peste

Intrarea Domnului in Ierusalim - dezlegare la peste Mareste imaginea.

Intrarea Domnului in Ierusalim este praznuita anul acesta pe 28 aprilie. Intrarea Domnului in Ierusalim are menirea de a ne descoperi ca Hristos este Stapanitor al vietii si al mortii si Biruitor vesnic al raului. Aceasta sarbatoare este o zi a bucuriei pentru ca ea ne vesteste biruinta lui Hristos asupra mortii lui Lazar si prefigureaza biruinta Lui asupra propriului Sau trup mort. Dupa invierea lui Lazar, foarte multe persoane L-au urmat pe Hristos. Sfantul Evanghelist Ioan ne spune: "de aceea L-a primit poporul cu asa de mare bucurie, pentru ca il inviase pe Lazar din morti".

Prin invierea lui Lazar din morti, Mantuitorul isi prevesteste propria Inviere. Daca a avut puterea sa ridice un om din moarte inseamna ca El Insusi va putea birui moartea.

Sa nu uitam ca Hristos Cel care a inviat din morti pe prietenul Sau Lazar, va invia pe toti oamenii la venirea Sa intru slava, iar celor ce au crezut in El si L-au iubit, prin rugaciune si fapte bune, le va darui bucuria Sa cea vesnica.

Poporul evreu astepta venirea lui Mesia, dar pentru ei Mesia trebuia sa le aduca bunastare, libertate, superioritate fata de alte popoare etc. Ei nadajduiau in implinirea unei Imparatii lumesti. Dar Hristos le-a aratat ca Imparatia cerurilor pe care a venit sa o proclame este superioara celei lumesti si nu se identifica cu ea. Din acest motiv, El a fost dat mortii.

Mantuitorul intra in Ierusalim calare pe manzul asinei, pe un animal modest, semn al smereniei Sale. Deci, si cand este aclamat, Hristos ramane smerit. "Cel care are cerul de tron, s-a urcat pe manzul asinei si a intrat in Ierusalim" (Sinaxarul Duminicii Stalparilor).

Daca in aceasta zi este primit ca un Imparat, peste numai cateva zile Il vor rastigni pe cruce asemeni unui facator de rele. Astazi ii striga Osana, iar peste putin timp vor cere sa fie rastignit.

In deschiderea slujbelor Duminicii Floriilor marturisim ca Mantuitorul intra in Ierusalim pentru a merge sa patimeasca pentru mantuirea noastra: "Sezand pe manz, Hristoase, cand veneai la patima, ai primit de la pruncii cei fara de rautate cantare de biruinta. Tu, Cela ce esti laudat de ingeri cu cantare intreit sfanta".

Sarbatoarea Intrarii in Ierusalim a Domnului este cunoscuta in popor sub denumirea de Florii. Numele de Florii vine de la florile pe care multimile si copiii le purtau in mana, aclamand intrarea in Ierusalim a Mantuitorului, ca Domn si Imparat. S-a pastrat obiceiul ca in aceasta zi sa mergem la biserica cu ramuri de salcie si cu flori pentru a fi binecuvantate. Ramurile de salcie care sunt binecuvantate si impartite credinciosilor simbolizeaza biruinta asupra mortii prin invierea lui Lazar si prevestesc biruinta asupra mortii prin Invierea lui Hristos.

Parintele profesor Ene Braniste mentioneaza ca aceasta Duminica a Intrarii Domnului in Ierusalim se mai numea si Duminica aspirantilor la Botez sau a celor ce se pregateau pentru luminare, deoarece catehumenii care au fost admisi la Botez mergeau la episcop, iar el le dadea sa invete Crezul sau Simbolul Credintei. Aceeasi duminica se mai numea si Duminica gratierilor, pentru ca atunci imparatii acordau gratieri.

De Praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim avem dezlegare la peste.

Iulian Predescu

Troparul sarbatorii Intrarii Domnului in Ierusalim: "Invierea cea de obste, mai inainte de patima Ta, incredintand-o, pe Lazar din morti l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta si noi, ca pruncii, semnele biruintei purtam, Tie, Biruitorului mortii, strigam: Osana celui dintru inaltime, binecuvantat esti Cel ce vii intru numele Domnului".

 

Pe aceeaşi temă

23 Aprilie 2024

Vizualizari: 1451

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE