Duminica lasatului sec de branza

Duminica lasatului sec de branza

In urma cu cativa ani, lasatul secului de branza "a cazut" pe 1 Martie, in ziua de martisor. Aceasta zi este consemnata in calendarul nostru crestin ortodox ca "Duminica izgonirii lui Adam din rai" zi in care se tin o seama de obiceiuri si traditii, care ii apropie pe oameni de Dumnezeu. Este duminica "iertaciunii" pentru ca bunii crestini merg in vizita, iertandu-si neintelegerile din viata de zi cu zi. A fost o zi frumoasa, linistita, cu mult soare, in multe sate din inima Baraganului, spre seara, mai ales tinerii, aprind focuri la raspantiile drumurilor. Postul Invierii Domnului, debuteaza asadar, printr-un foc purificator care isi are inceputurile in vremea crestinismului primar si poate chiar mai inainte. Dar dis de dimineata…

- Taica parinteleee… taica parinteleee! Inca nu ma trezisem. Deschid un ochi (cu stangul vad mai bine) si fixez ceasul de pe televizor; sase si cinci minute. La poarta, cineva striga de parca incepea "Descult" de Zaharia Stancu. Latra cainele, o masina a trecut grabita pe ulita…Mai…dar ce s-o fi intamplat la ora asta?! Il vad la poarta pe Pompidu (un tigan care a mancat bataie la Paris, in urma cu cativa ani, langa muzeul Pompidou de unde i se trage si porecla) care a venit saptamana asta din Italia. Ii fac semn cu mana ca l-am vazut, ma imbrac si ies la poarta:

- Ce s-a -ntamplat mai Pompidu de vii la ora asta?

- Taica parintele, imi raspunde cu o voce plangareata, a nascut "mia cara" Faustina…a nascut…taica parintele, azi noapte, doi "bambini"…

Cu toate ca iesisem nervos la poarta, cu gandul sa ma cert cu Pompidu, daca nu a venit cu o treaba serioasa, cuvintele lui m-au bine-dispus.

- Si…eu ce trebuie sa fac? am intrebat nedumerit.

- Te rog frumos, taica parinte, da-mi o sticla de vin sa fac cinste la… Il priveam sa vad daca vorbeste serios sau are chef de gluma!

- Mai…Pompidu…eu am carciuma?…pentru asa ceva vii tu la mine la ora asta…? Stii cat e ceasul?

- Nu stiu, taica parintele, te rog nu te supara…stiu ca ai vin de la "mosi".

- Am…i-am raspuns rastit, dar il am la biserica…la primavara cand fac curat in curtea bisericii il am pentru cine ma ajuta…

- O sa va ajut si eu…pe cuvant de onoare!

- Dar ce nume le-ai pus la copii? m-am pomenit ca l-am intrebat cu o curiozitate neprefacuta.

- Obama si Preambul!

- Obama si Pre-am-bul!?.Obama te inteleg, cu toate ca nu sunt de acord, dar…Pre-am-bul???

- Sa vezi, taica parintele, eu si Faustina n-am stiut ca avem gemeni, pentru ca nu si-a facut "geometria". (mi-a venit sa rad pe “dinauntru” ca Pompidu era mai familiarizat cu reparatia masinii decat cu consultatia medicala).

- Poate ecografie!

- Asa, cum ati zis, si cand am fost la spital sa nasca…l-a nascut pe Obama…dar era cam mic, s-a mirat si doctoru, l-a dat la asistenta: sa-i faci la fisa medicala un preambul, i-a zis…si paaac…Faustina a mai nascut un bambini. Si i-am pus numele Preambul ca ne-a placut cum suna!

- Si cum ai sa-l strigi cand va fi mare?

- .? Om vedea noi…

- Pompidu, uite care e treaba (am devenit mai grav) nu am vin acasa, vino la pranz la biserica si-ti dau. Am intrat in casa multumit ca parohia mea s-a marit cu inca doua suflete, si unde mai pui, cu un nume atat de celebru! Am mai intarziat cateva minute si am plecat la biserica. Am intrat in curte, am mers pe alee pana la clopotnita, si in stanga, in livada de pruni, stiam un colt unde cresteau ghiocei. Nu m-am inselat. In iarba verde, langa zidul rosu de caramida, cateva smocuri de ghiocei ma priveau speriati. Am luat cativa, am intrat in biserica si i-am pus la icoana Maicii Domnului, la axionita. E 1 Martie! Dupa Sfanta Liturghie, le-am vorbit celor prezenti despre post. Insusi Iisus Hristos a postit 40 de zile si 40 de nopti si tot El ne-a invatat cum sa postim: "Iar tu cand postesti, unge parul tau si fata ta o spala, ca sa nu arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau celui din ceruri care vede in ascuns si-ti va rasplati”… Postul pastreaza sanatatea trupului si da aripi sufletului, spunea parintele Cleopa. Postul este de folos in vreme de nenorociri si necazuri, si este bun in vederea izbavirii de primejdii viitoare precum si in vreme de intristare. Postul trebuie insotit de rugaciune si marturisirea pacatelor. Sfintii parinti ai Bisericii lui Hristos lauda si recomanda postul cu multa staruinta. Auziti ce spune Sfantul Ioan Gura de Aur: ”Postul potoleste zburdalnicia trupului, infraneaza poftele cele nesatioase, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta si-l usureaza. (Omilia a-X-a la Cartea Facerii,cap.I) Sfintii ucenici si apostoli ai Domnului nostru Iisus Hristos slujeau postind dupa cum ne scrie marele Pavel aratand ca nici in suferintele sale nu lasa postul: ”In batai, in temnite, in tulburari, in osteneli, in privegheri si posturi (II Cor. VI,5).

Cand am iesit din paraclis, sa merg acasa, am privit biserica imbracata in stele - ba nu - in schele, si mi-au venit in minte versurile lui Blaga: "Cladita din nisip, din piatra de nisip/Aceasta catedrala dainuie in vant/ N-o clatina nimic, nici zbucium din pamant/ Prin veac candva s-o dezbraca de schele/ Ea n-are unde sa se prabuseasca/ Temei afland in campul dintre stele".

Preot Nicolae Trusca, Parohia Negoiesti

.

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
59 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

Pe aceeaşi temă

15 Martie 2013

Vizualizari: 9704

Voteaza:

Duminica lasatului sec de branza 5.00 / 5 din 6 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • babici davidPostat la 2013-03-17 19:28

    Sfintite parinte,daca tot vorbim de fratii nostri brunetei,va rog sa primiti si de la mine o povestioara pe care am trait-o cu ceva vreme in urma.Ma deplasam cu masina din parohia in care slujesc,15 km,spre orasul Campulung Moldovenesc.Intr-o statie de autobuz,un tigan imi face cu mana si opresc.Se urca si vad ca nu este un tigan cersetor,prapadit si nespalat,ci un tigan din Mures de loc,cu palarie si sacou,cu un burlan de tabla in mana.Era un tigan tablarar,care a gasit de lucru prin zona si a luat o casa cu chirie,pentru ca si-a adus si femeia si copiii cu el. Eu nu eram imbracat in reverenda si purtand barba destul de scurt tunsa,nu ma asteptam ca tiganul sa ma recunoasca. Am intrat cu el in vorba,a inceput sa-mi povesteasca viata,m-a intrebat daca nu vreau sa-mi lucreze ceva la casa si asa au trecut repede 7-10 minute de calatorie.In satul urmator a coborat si atunci imi spune "sarumana dom-parinte".Eu il intreb daca miroase a tamaie dupa mine.Si el imi raspunde:"pai sa stiti domnu parinte ca aveti talent". Acum eu nu stiu la ce s-a referit,poate asta o fi cuvantul tradus de el din cuvantul har,sau pur si simplu a vrut sa-mi multumeasca pentru ca nu i-am luat bani. In legatura cu articolele sfintiei voastre,sa stiti ca aveti si talent si har.Dumnezeu sa va ajute!!!

  • maria danaPostat la 2013-03-17 18:34

    Binecuvantati-ma , parinte! Va multumesc pentru frumusetea gandurilor dumneavoastra. dana maria

  • Vasa NastaPostat la 2013-03-17 18:22

    Va multumesc pentru continutul articolului si va doresc spor si inspiratie ca aveti penel ! Doamne ajuta-ne sa trecem cu bine Sfantul si Marele Post ! Amin.

  • Stefan PopaPostat la 2013-03-15 16:22

    Părinte, sincer, vă mărturisesc că nu ştiam că se pot face glume frumoase şi cu lucrurile serioase, adevărate, până l-am citit pe sciitorul bisericesc Damian Stănoiu. Păi cum descrie el desfăşurarea unui parastas sau o numire de stareţă, mori de râs şi nimic altceva. Din punct de vedere al stilului scriitoricesc umoristic vă asemănaţi ca două picături de apă. Numai vedeţi că e o problemă. Mai marii Bisericii acelor vremuri nu le prea era pe plac, atunci când li se spun lucrurilor pe nume. În rest să auzim de bine şi vă rugăm să ne mai descreţiţi frunţile cu astvel de snoave adevărate. Cu mulţumiri, cu sănătate, bucurie, pace şi spor la condei!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact